Opekotine kod djece

opekotine

PIŠE: Dr Milena Nikolić, pedijatar

Opekotine su lokalne promjene koje nastaju pod djejstvom plamena, vrele vode ili ulja, usijanih predmeta, električne struje i aparata a mogu nastati i djejstvom sunčanja, kao i zadesno kiselinama i bazama.

Nekada mogu imati djejstvo na cio organizam. Česte su kod djece, posebno one živahne i radoznale, koja za čas dohvate šerpu punu vrele supe ili dodirnu upaljenu peglu ili ringlu. Nekada u igri mogu da povuku stoljnjak na kome se nalazi vrela tečnost, potpuno nesvjesno, istražujući okolinu. U toku igre nekad sijedaju u posudu sa vrelom vodom koja im je dostupna jer još nemaju strahove. Starija djeca se povrjeđuju jer se igraju izviđača i paljenja logorske vatre ili dok ekperimentišu oko električnih aparata, kablova i utičnica, a pri tom nedovoljno znaju o vatri.

Na opečenoj površini koža postaje jarko crvena, javlja se otok i plihovi. Ove opekotine su veoma bolne i dijete vrišti odmah po kontaktu sa toplotom. Kod najtežih oblika opekotina može se javiti suva smeđa ili čak i crna boja kože. Najčešće dolazi do povrede kože i sluzokože, ali nekad mogu biti zahvaćena i dublja tkiva. Opekotine izazvane plamenom obično zahvataju veću površinu kože jer najčešće i odjeća gori. Opekotine najčešće prouzrokuju temperature preko 45 stepeni, ali se u toku sunčanja mogu javiti i pri nižim temperaturama.

Dijele se na četiri stepena u zavisnosti koju površinu tijela zahvataju i koje su dubine, a kod djece je ova podjela još značajnija nego kod odraslih i obično su težeg stepena zbog male površine djetetovog tijela. Prilikom požara ili djejstvom nekih supstanci mogu nastati i oštećenja gornjih disajnih puteva, otok i crvenilo, pored lokalnih povreda. Ukoliko su opekotine veće površine mogu biti veoma opasne jer dolazi do velikog gubitka tečnosti preko njih, dehidracije i stanja šoka.

Zbog svega ovoga u svim prostorima u kojima borave djeca najvažnija je prevencija kako do opekotina ne bi ni došlo. Ne ostavljajte dijete pored upaljene pegle, ringle i rerne u sobi bez nadzora, čak ni na minut. Ili ga povedite sa sobom, ili isključite izvor toplote. Nemojte stavljati toplu hranu na stoljnjak dostupan djetetu koji može povući, kuvajte na daljoj ringli, neka ne vire drške šerpi da ih dijete lako može oboriti. Dijete nikad ne izlažite suncu u periodu 11-17h, posebno ne u dužem vremenskom intervalu i bez zaštitnih krema za sunčanje. Ako je do opekotine već došlo, postoji nekoliko stvari koje obavezno treba da uradite:

Uklonite uzrok povređivanja (izvor toplote)
Izvucite dijete iz zatvorenog prostora. Ako je odjeća zapaljena, položite dijete na podlogu, licem okrenutim nadolje, i pokrijte ga nekim pokrivačem (kaputom ili ćebetom). Ako je dijete došlo u dodir sa strujom, pažljivo uklonite žicu ili isključite struju.

Ukoliko je dijete bez svijesti i nema znakova života, odmah započnite oživljavanje i pozovite hitnu pomoć. Za manje opekotine i ako je dijete svjesno hitna pomoć nije potrebna.

Oslobodite opečenu površinu skidanjem odjeće i obuće
Ohladite opečenu površinu. Manje površine hladite ledom i hladnom vodom. Kod većih opekotina potopite opečeni dio u vodu ili stavite vlažne obloge (30–45 minuta). Koristite vodu iz vodovoda. Površinu opekotine hladite sve dok ne prestane osjećaj bola.

Pokrijte opekotinu vrlo nežno čistim čaršavom ukoliko je opekotina veća.
Mirno i staloženo razgovarajte sa djetetom, umirite ga i ne grdite zbog toga što se dogodilo.

NIKAD NE RADITE:
Odojčad i malu djecu sa većim opekotinama ne potapajte u hladnu vodu niti ih cijele hladite na drugi način.
Ne stavljajte ulje, puter, margarin niti bilo kakvu mast na opekotinu.
Ne vičite na dijete, budite smireni i osjećajni.

Iako česte kod djece, opekotine se mogu kod djece i spriječiti tako što unaprijed mislimo o tome šta može biti opasno za naše dijete. Čuvajte vaše dijete da se ne opeče, učite ga shodno godinama o opasnostima toplotnih izvora i budite pažljivi, uvijek korak ispred svog djeteta. Bolje je spriječiti nego liječiti.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply