Nekoliko laži o roditeljstvu u koje vjerujemo prije nego što postanemo roditelji

Prije nego što sam dobila djecu, priznajem, bila sam onaj tip roditelja koji osuđuje druge roditelje. Govorila sam da moja djeca, kada ih budem imala, neće gledati televiziju niti će jesti keks za doručak. Najviše će voljeti povrće i ješće ga svakog dana i nikad neće biti drska i bezobrazna. Zato što ću ih tako učiti i vaspitavati.

Osam godina, jedan muž i dvoje djece kasnije i još uvijek povremeno lažem sebe.

Imala sam mnogo različitih poslova u životu ali roditeljstvo je definitivno najteži posao koji sam radila do sada. Svi drugi su bili oni standarni od 9 do 5 poslovi i kad izađem iz kancelarije, sve vrijeme svijeta je moje. Roditeljstvo je posao od 24 sata dnevno – najteži i najljepši. Ali, baš zato što je tako zahtjevan, niko ne može biti savršen roditelj. Svi se trudimo, ali kad nešto radite bez odmora, 24 sata dnevno, 7 dana nedjeljno, morate prekršiti neka pravila. Čak i ona za koja ste mislili da ih nikad nećete prekršiti.

Ali nemojte da vas to brine. To ne znači da ste loš roditelj. Samo da ste roditelj kojem, u ovom brzom vremenu, ponekad treba predah.

Ako ste imalo slični meni, onda ćete se pronaći u nekoj od ovih izjava kojih su vam sigurno bila puna usta – prije nego što ste dobili djecu.

1. Moja djeca će voljeti povrće. I ješće ga svakog dana. Užina će im biti šargarepa, a ne keks.

2. Kako su dosadni ovi roditelji koji stalno kače slike svoje djece na Fejsbuk! Ja to sigurno neću raditi!

3. Moja djeca neće ni znati šta je to TV. Neće gledati crtaće, umjesto toga ćemo se zajedno igrati, čitati, slagati kockice.

4. Ja nikad neću vikati na svoju djecu. Ne razumem roditelje koji viču. Za djecu je potrebno strpljenje, ako ga nemaju, zašto su postali roditelji?

5. Meni moja djeca nikad neće biti naporna. Ma koliko obaveza da imam, kad žele da se igraju, ja ću biti tu za svoju djecu.

6. Neću dozvoliti da mi djeca budu izgovor za haos u kući. Ako se dobro organizujem, sve mogu da postignem – i kuću i porodicu i posao.

7. Telefon mi neće služiti za umirivanje djece. Gledam roditelje kako u restoranu puštaju djeci pesmice na telefonu da ne bi pravili haos. Ja to nikad neću raditi.

8. Djeca nisu razlog da zapostavimo prijatelje. Kad dobijem djecu, izlaziću i družiću se i dalje. Neću se zatvoriti u kuću samo zato što sam roditelj. Stvar je u dobroj organizaciji.

lazirodiđ

9. Neću dozvoliti da moja djeca prave scene u prodavnici i bacaju se na javnim mjestima. (Zapovijest svakog budućeg roditelja. I zapovijest koju svaki prekrši makar jednom.)

10. Kad moje dijete kaže „MAMAAA, VIDII!” ja ću pogledati. Odmah. Svaki put. Koliko god da sam zauzeta, neraspoložena ili umorna.

Ima još mnogo ovakvih primjera. Koji biste vi dodali na spisak?

Izvor: Zelena učionica

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. LaDonna

    Ha-ha☺Potpisujem svaku navedenu izjavu☺. Bas sam se smijala dok sam ovo citala, jer sam bukvalno sve ovo imala u svojoj glavi, pa nekada i glasno izjavljivala.. Eeeee.. sve dok nije dosla moja bebolina.. tu se krsilo po neko pravilo…A tek kada je ubrzo dosao na svijet i bebolino, “velika mama” je morala da pravi kompromise, kako zbog njih, tako i zbog sebe, pogotovu u situaciji kada nisam imala pa skoro nikakvu pomoc…
    Pravi roditelji, takodje, nadju sredinu, ma koliko “tesko” bilo odgajanje djece. Pravila se prekrse, ali ti prekrsaji svakako ne predju u prakdu ☺

Leave a Reply