Zatvor kod beba: znakovi, uzroci i rješenja

opstipacija

Ako vaša beba ima problema sa stolicom, možda je muči konstipacija ili zatvor. Saznajte kako joj pomoći.

Kao novi roditelj uvijek ćete biti u potrazi za ponekim bebinim osmjehom koji će vas uvjeriti da je vaše dijete sretno, zdravo i da je s njim sve u redu. Ona druga, malo manje ugodna stvar, koju ćete takođe morati redovno pratiti je bebina stolica. Kada je beba ima redovno, to je znak da uzima dovoljno hrane. Zato je razumljiva roditeljska zabrinutost oko izostanka stolice. Ako vam se čini da bi to mogao biti zatvor, obratite pažnju na sljedeće:

Važno je napomenuti da kod beba učestalost stolice može varirati iz jedne u drugu krajnost. Neke isključivo dojene bebe mogu je imati poslije svakog podoja, dok je kod drugih i 14 dana bez stolice normalno. Jednostavno, iskoriste sve što su posisale i nemaju ništa za izbaciti.

Konzistencija je ključna u definisanju zatvora kod dojenih beba. Umjesto tečne ili kašaste stolice, zatvor rezultira stolicom nalik malim glinenim kuglicama – iako se izuzetno rijetko događa isključivo dojenim bebama.

Druga je stvar s bebama hranjenim vještačkom formulom. Njihova stolica mora biti redovna i izostanak od sedam i više dana je neprihvatljiv. Kada počne bebina dohrana i uvođenje čvrstih namirnica, roditelji trebaju biti spremni na promjenu učestalosti, oblika, ali i boja stolice. Kao neki referentni okvir se uzima da bebe do 6 mjeseci starosti imaju u prosjeku 3-4 stolice dnevno, a nakon uvođenja dohrane se one smanjuju na jedno pražnjenje dnevno.

Roditelji često zbog produženost odsutnosti stolice sumnjaju na konstipaciju i to svakako može biti tačno. U prvim danima bebinog života posebnu pažnju treba obratiti na sadržaj pelene. Ako dijete do petog dana života nije imalo barem nekoliko svijetlih žutih stolica (ne tamno zelenih i smeđih), postoji mogućnost da nešto nije u redu – bez obzira bilo dijete na formuli ili majčinom mlijeku.

Učestalost nije jedina stavka koja definiše zatvor. Ako beba mora ulagati posebne napore pri obavljanju nužde koji su naočigled bolni, to takođe može biti do zatvora. Ovo može uzrokovati krvarenje unutar analnog kanala koje ćete primijetiti kao tanke svjetlo-crvene krvave niti u stolici.

Što uzrokuje zatvor?

Iako je rijetko da bebe na potpuno tečnoj ishrani dožive zatvor, može se dogoditi. Ovo je puno vjerovatnije kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom. Formula, za razliku od majčinog mlijeka, ima veću tendenciju da stegne odojčetu stolicu. Takođe, ako beba ima intoleranciju na mlijeko ili njegove proteine, to može rezultirati zatvorom. Zbog ovoga zatvor mogu izazvati, kako formula, tako i majčino mlijeko zbog prehrane koju majka konzumira, što na kraju dolazi i do djeteta.

Kada beba navrši šest mjeseci, pedijatri najčešće daju roditeljima zeleno svijetlo za početak dohrane. Ono što dijete jede uveliko će odrediti i kakvu će stolicu imati. Zato dohranu valja započeti s neutralnim povrćem, tipa tikvice, a zatim nastaviti sa sezonskim voćem iz podneblja u kom živite, dok su riža, banane i slične namirnice vrlo nepovoljne za sami start.

Kako ga liječiti?

Kod malih beba rješenje može ležati u izmjeni majčine ishrane ili promjeni proizvođača vještačke formule. Čvrsta hrana koja češće uzrokuje zatvor, takođe može i liječiti zatvor. Neke vrste voća i povrća poput krušaka, šljiva i brokula – mogu stvari vratiti u normalu.

Kada korekcije ishrane ne donose očekivano rješenje, prije preduzimanja drugih koraka najbolje se konsultovati s pedijatrom. Lijekar će vam možda predložiti rektalnu stimulaciju uz pomoć rektalnog termometra, koja obično rezultira stolicom u roku nekoliko minuta. Drugi mogući izbor koji će vam vjerovatno ponuditi su glicerinski čepići. Postoji mogućnost da vam ponudi i neki od, na tržištu dostupnih, probiotika ili laksativa prihvatljivog za djetetov uzrast.

Rad djetetovih crijeva, pa tako i stolicu možete podstaći i nježnom vježbicom u kojoj bebinim nogicama simulirate vožnju biciklom.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply