Porođaj uz epidural u Kliničkom centru 24/7

epidural

U Kliničkom centru Crne Gore trudnice će ubuduće moći u svakom trenutku da dobiju epiduralnu anesteziju odnosno da imaju bezbolni porođaj, jer ta ustanova, kako su danas saopštili, sada raspolaže sa šest edukovanih anesteziologa za tu vrstu zdravstvene usluge.

“Menadžment KCCG, poštujući potrebu i sve češće zahtjeve trudnica da porođaj u našoj ustanovi obave u epiduralnoj analgeziji (bezbolni porođaj) obezbijedio je dodatnu edukaciju u inostranstvu za još četiri anesteziologa. Za primjenu ove zdravstvene usluge sada raspolažemo sa šest edukovanih anesteziologa te su se stekli uslovi za obavljanje bezbolnog porođaja svih trudnica koje izraze želju za ovaj vid zdravstvene usluge”, piše u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

Klinika za anesteziju je formirala pripravne ekipe, koje su na raspolaganju 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, tokom cijele godine.

Neophodno je da se trudnica za detaljne informacije obrati anesteziologu svakog radnog dana u anesteziološkoj ambulanti u Poliklinici KCCG, gdje će dobiti pisani informator sa svim neophodnim detaljima.

Bezbolni porođaj ne spada u paket usluga koje su pokrivene obaveznim zdravstvenim osiguranjem, pa je neophodno uplatiti novčani iznos definisan Odlukom o načinu i uslovima pružanja usluge bezbolnog porođaja, kažu u KCCG. Ta usluga košta oko 120 eura, s tim što se do sada nije mogla dobiti uvijek, već kada su anesteziolozi koji “daju” epidural u smjenama.

Iz KCCG podsjećaju da se porođaj u epiduralnoj analgeziji radi na isključiv zahtjev i uz pristanak trudnice, ukoliko za tu proceduru ne postoje medicinske kontraindikacije.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply