Prikupljaju potpise za dječji dodatak i u Podgorici

peticija

Foto: CDM

Grupa građana Alternativa Crna Gora i nevladine organizacije sa sjevera od danas u Podgorici na Trgu Republike prikupljaju potpise građana za peticiju kojom traže uvođenje dječjeg dodatka za djecu čiji su roditelji nezaposleni, a do sada je u Nikšiću i Bijelom Polju prikupljeno oko pet i po hiljada potpisa.

“Pozivamo građane i građanke Podgorice da daju svoj doprinos potpisom, da bi djeca dobila ono što im pripada. Kroz ovu građansku peticiju ćemo tražiti izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kroz koju bi se djeci koja pohađaju osnovnu i srednju školu dodijelio dječiji dodatak, pod uslovom da im roditelji ne primaju nikakva socijalna i materijalna davanja, a vode se na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena lica”, pojasnili su predstavnici nevladinih organizacija.

Oni smatraju da je najmlađe građane i građanke neophodno staviti pod zaštitu zemlje, ako već u budžetu ima novca za druge stavke poput službenih automobila, telefona, putovanja….

Nikola Bezmarević iz NVO Alternativa Crna Gora kazao je da akciji treba da se odazove svaki razuman građanin u Crnoj Gori.

“Budi se svijest kod građana. Moramo biti društveno korisni i staviti djecu pod zaštitu države. Izgleda da u ovoj državi ima para za sve osim za djecu”, rekao je Bezmarević.

Kako je saopštio Bezmarević, da bi se pokrenula procedura izmjena i dopuna nekog zakona, potrebno je prikupiti šest hiljada potpisa.

Uvođenje dječjeg dodatka, ali za svu djecu do 15 godina starosti već su tražili nezavisni poslanici Dritan Abazović i Mladen Bojanić koji su predložili parlamentu predlog zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a o kojem će se poslanici tek izjasniti.

Prema njihovim podacima samo oko deset odsto crnogorske djece ima pravo da prima dječji dodataka, odnosno samo djeca iz porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja.

Predlogom zakona poslanika se traži i ukidanje ograničenja o broju djece u porodici koja mogu primati dječiji dodatak.

Izvor: CDM, Vijesti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Zasto ne za svu djecu kao da daju neke velike pare pa sad za odredjenu djecu SVIMA SVA SU DJECA NA SVIJETU ISTA ! ! !Potpisacu zasto da ne takve stvari kao jedan roditelj uvijek cu potpisati bilo da se mom djetetu dodijeli taj dodatak ili ne.

Leave a Reply