Trikovima podstakniti dijete da pere zube

pranjezuba

Bez obzira kada ste i kako krenuli s pranjem zubića, postoji mogućnost da vaše dijete nije spremno uhvatiti četkicu u ruke onoliko često koliko ste se nadali da hoće. Djeca mogu potpuno odbijati da peru zube, a mogu i prihvatiti četkanje prvih nekoliko puta jer im je zabavno i novo i zatim polagano odustati od svega i pružati otpor prema zubnoj higijeni. Malo je onih koji uredno četkaju zube ujutro i naveče, a njihovi su roditelji pravi sretnici. Slijedi nekoliko trikova kako podstaći dijete na pranje zuba:

Dajte da sami odaberu svoju četkicu za zube

Povedite dijete u kupovinu četkice, pa čak i paste i neka odabere ono što mu se najviše sviđa – od izgleda četkice do ukusa paste.

Četkajte međusobno zube

Da, zube je uvijek zabavnije četkati mami ili tati. Dajte djetetu da vam pere zube, ali pod uslovom da i vi operete njegove. Trik sa zamjenom uvijek je zanimljiv i izgleda kao igra.

Polako „zagrijavajte“ dijete za ideju pranja

Ako dijete ne voli četkicu i boji je se, nabavite jednu dodatnu i pustite mu da se igra njom i navikne se. Neka pere zube lutkama, medvjedićima…Ako imate problema da četkicu uopšte približi ustima, pokušajte mu objasniti da to nije ništa strašno na način da mu stavite nešto jestivo na četkicu (nije najzdravije rješenje, ali često pomogne).

Učinite to zabavnim!

Probajte osmisliti takičenje u tome „ko će duže prati zube“ ili se igrajte zubara – vi ste zubar koji djetetu pere zube. Izmislite  i neku priču oko cijelog događaja, sve će biti lakše i zabavnije.

Ako treba, malo ga i uplašite

Ako ništa drugo ne upali, zaprijetite karijesom, pokvarenim zubima, baktusima – malim stvorenjima koja kvare zube. Možda je ova taktika malo okrutna i staromodna, ali ponekad i upali.

Potražite pomoć

Ne baš stručnu, ali možete se poslužiti raznim aplikacijama o pranju zuba (maca Ginger ih pere) ili slikovnicama na tu temu. Prođete li sve to s djetetom kroz neku zabavnu priču, to bi mu moglo promijeniti stav o postupku pranja.

Nemojte se uzrujavati

Nema roditelja koji je svom desetogodišnjem djetetu prao zube, pa tako to nećete biti ni vi. Nemojte se uzrujavati ako nikako ne uspijevate, odmorite se sedmicu ili dvijea, pa pokušajte opet. S vremenom će vaše dijete usvojiti ovu zdravu naviku, samo budite uporni i dosljedni.

Izvor: Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply