Proliv kod beba – šta uraditi?

diareja

Uzroci proliva kod djece su brojni. Među najčešće spadaju infekcije crijevnim virusima i bakterijama. Bez obzira da li se radi o infekciji ili drugom uzroku, proliv može da ugrozi zdravlje novorođenčeta, i to brže i ozbiljnije nego zdravlje starijeg djeteta. Često se dešava da najpre starije dijete ima proliv, pa se on poslije izvjesnog vremena javlja i kod mlađeg djeteta (novorođenčeta).

Proliv kod malih beba ne mora biti opasan ako se na vrijeme pobrinemo da dijete nadoknadi izgubljenu tečnost.

U zavisnosti od toga da li dijete dojeno ili se hrani na bočicu, treba se drugačije ponašati. Za dojenu djecu tečna stolica manje je opasna jer ona često inače imaju tečnu stolicu prošaranu komadićima. Njihova stolica može biti i različitih boja od žučkaste do zelenkaste što je potpuno normalno. Dojeno dijete će dojenjem nadoknaditi izgubljenu tečnost i majka vjerovatno neće trebati da mu daje dodatne količine.

Kod ostale djece, one koja se hrane na bočicu i posebno one starije od 6 mjeseci, proliv je pitanje kod kojeg treba biti posebno oprezan. Kod njih može brže doći do dehidracije. Ako primijetite da dijete ima bolove u stomaku, snažno i često ovraća ili odbija tečnost treba se javiti ljekaru. Koji su još simptomi koji vas trebaju uputiti ljekaru:

  • tečna stolica koja ne prestaje ni nakon 6 sati;
  • pospanost i apatije kod djeteta;
  • visoka temperatura i povraćanje;
  • uvučena fontanela;
  • rijetko treptanje (dugo gledanje bez treptanja);
  • smanjena količina mokraće (manje mokrih pelena);
  • slab refleks sisanja odnosno odbijanje tečnost (ako dijete već pije).

Protiv proliva dojenjem, tečnošću i solima za rehidrataciju

Kod proliva je najveća opasnost za dijete da stolicom izbaci previše tečnosti i poremeti ravnotežu elektrolita (soli) u tijelu. Tečnošću elektrolite kod proliva treba nadoknaditi. Kod dojenog djeteta mlađeg od šest mjeseci, odnosno onog koje još nije upoznalo kašice, to ćete napraviti češćim stavljanjem djeteta na dojke.

Kod djece koja se hrane na bočicu do šest mjeseci, važno je znati nekoliko stvari. Njima, za razliku od isključivo dojenje djece, ionako uz bočicu treba davati da piju vodu jer od vještačkog mlijeka mogu ožednjati. Kad takvo dijete dobije proliv njemu treba pokušavati dati više tečnosti, vode i čaja i pripremiti i soli za rehidrataciju namjenjene odojčadi kako biste nadoknadili sve što je tijelu potrebno i premostili to vrijeme koje vam je potrebno da stignete kod ljekara.

Što u slučaju proliva smiju jesti djeca:

a) mlađa od 6 mjeseci i isključivo dojena: nastavak dojenja s malo češćim podojima;
b) mlađa od 6 mjeseci na adaptiranom mlijeku: u bočicu s formulom dodati malo ode u kojoj je kuvana riža u količini 1/4 bočice;
c) djeca koja jedu kašice: kuvano povrće (u zavisnosti od mjeseca dohrane u kojem se dijete nalazi), voće (banane, jabuke), riža, žitarice, nemasno meso (piletina, teletina).

Izvori: Roditelji.hr; Moj pedijatar

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Mi se ojadu zabavismo sa prolifom evo deseti dan ovaj virus je bas zeznut!Sva sreca sto beba sisa ima 10 mjeseci nije nam do sad pomogo ni jedan probiotik niti razni cajevi dr nam je rekla da se probamo izboriti i da zna da traje po 15 dana.Ako koja mama zna da nam kaze nesto za prolif neka napise hvala u naprjed!!!

Leave a Reply