Raditi u trudnoći ili ne?

trudnicaposao

Trudnoća donosi mnoge promjene, prije svega fizičke, psihičke, emocionalne, promjene u odnosima sa drugim ljudima ali utiče i na mnoge navike u svakodnevnom životu. Sa svih strana stižu do vas informacije o štetnosti duvana i alkohola, zračenja, loše ishrane, nekvalitetne vode, stresa i svih drugih negativnih faktora kojima smo izloženi. Otuda je česta dilema trudnica da li treba da nastave sa obavljanjem svog posla ili ne, odnosno kolikom riziku se izlažu na svom radnom mjestu.

Veliki broj žena danas radi, dobar broj njih tokom čitave trudnoće do momenta kada je zakonom predviđeno obavezno bolovanje. Dok jednima to predstavlja zadovoljstvo, druge su prinuđene da rade zbog finansijskih razloga ili straha da ne izgube posao. Iako većina radnih mjesta ne ugrožava trudnoću direktno, svakako se posavjetujte sa svojim ljekarom koji će u zavisnosti od toga kako teče vaša trudnoća dati preporuku. Stres se danas često navodi kao faktor rizika za mnoge poremećaje zdravlja. Kako utiče na trudnoću nema pouzdanih dokaza ali je činjenica da česte ili jake stersne situacije nikome ne prijaju pa sigurno ne ni trudnicama. Ukoliko je vaš posao takav pa ste i prije trudnoće imali česte glavobolje, napetost u vratu, osjećaj uznemirenosti, nesanicu, u trudnoći će to vjerovatno biti intezivirano. Možda je bolje da otvorite bolovanje kako bi ste poštedjeli bebu svakodnevnog stresa jer lučenje stresnih hormona u vašem tijelu utiče i na nju.

Kada raditi?

Ako imate uobičajeno radno vrijeme, posao koji vas psihički ne opterećuje mnogo, uglavnom sjedite i ne radite ništa fizički naporno, a u isto vrijeme vas to ispunjava onda sigurno možete da nastavite da radite tokom trudnoće bez ikakve bojazni.

Rizici odlaska na posao

Posao koji je fizički naporan može da dovede do nekih komplikacija kao što je pojava kontrakcija tokom trudnoće, povišen krvni pritisak, nepravilan razvoj bebe kao što je smanjena tjelesna težina ili prijevremeni porođaj. Za rizike koji nosi radno mjesto u trudnoći ne postoje pouzdani dokazi jer se eksperimentalno ne rade provjere ali je sigurno da rad sa hemikalijama ili na mjestima gde ima zračenja kao što je radiološko odeljenje u bolnicama, nepovoljno utiče i na održavanje trudnoće kao i na razvoj bebe.

Višečasovno stajanje u trgovini, za mašinom u fabrici, u operacionoj sali takođe može da dovede do određenih problema.

U trudnoći morate biti svjesni odgovornosti prema bebi koju nosite pa ako je vaš posao po nju rizičan svakako otvorite bolovanje, poslu će te se vratiti poslije porođaja. Ovo se odnosi i na sva druga visoko rizična radna mjesta koja nose rizik zbog neposrednog ili posrednog kontakt sa ljudima, fizičkim i hemijskim agensima.

Zračenje monitora

Da li postoji rizik od izlaganja zračenju monitora sigurno je najčešće pitanje koje danas postavljaju trudnice. Pouzdan odgovor ne postoji jer su rezultati svih dosadašnjih istraživanja bili kontraverzni. Kako trudnoća nije stanje u kome treba dokazivati da je zračenje štetno ili nije, svakako treba preduzeti mjere predostrožnosti. Prije svega oprema treba da bude novijeg datuma jer je sa većim stepenom zaštite, da je monitor na propisanoj udaljenosti, da ne sjedite direktno naspram ekrana (iskosite ga kako bi “zračenje” prolazilo pored vas, kućište smjestite dolje i pored radnog stola.

Dugotrajno sjedenje i fizički napor

Drugi rizik i veći od zračenja monitora je dugotrajno sjedenje bez pauze. To ste vjerovatno već iskusili i prije trudnoće – ukočen vrat, bolovi u leđima, ručnim zglobovima, glavobolja. Ovo se događa svima koji obavljaju kancelarijske poslove, zato je potrebno praviti česte pauze u vidu šetnji i laganih vježbi. Stolica na kojoj sjedite takođe može biti uzrok ovih simptoma, mora da ima naslon, mogućnost podešavanja visine i naslone za ruke.

Ako je vaš posao u smjenama, fizički naporan jer morate da podižete teret, da stojite čitavo radno vrijeme, a ipak morate da radite provjerite da li postoji mogućnost da dok ste u trudnoći radite skraćeno ili na nekom lakšem radnom mjestu.

Zakonska prava trudnica u radnom odnosu

Dok ste u drugom stanju i nakom porođaja vaš radni status je regulisan Zakonom o radu. Ovo su neki djelovi zakona:

 Zaštita zbog trudnoće i njege djeteta

Poslodavac ne može odbiti da zaključi ugovor o radu sa trudnom ženom, niti joj može otkazati ugovor o radu zbog trudnoće ili ako koristi porodiljsko odsustvo.

Poslodavac ne može da raskine ugovor o radu sa roditeljem koji radi polovinu punog radnog vremena zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, samohranim roditeljem koji ima dijete do sedam godina života ili dijete sa teškim invaliditetom, kao ni sa licem koje koristi neko od navedenih prava.

 Za vrijeme odsustva sa rada zbog njege djeteta i korišćenja roditeljskog odsustva poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

Zaposlenoj ženi kojoj ugovor o radu na određeno vrijeme ističe u periodu korišćenja prava na porodiljsko odsustvo, rok za koji je ugovorom o radu zasnovala radni odnos na određeno vrijeme produžava se do isteka korišćenja prava na porodiljsko odsustvo.

Privremeni raspored

Na osnovu nalaza i preporuke nadležnog doktora medicine, žena za vrijeme trudnoće i dok doji dijete može biti privremeno raspoređena na druge poslove, ako je to u interesu očuvanja njenog zdravlja ili zdravlja njenog djeteta.

Ako poslodavac nije u mogućnosti da zaposlenoj iz stava 1 ovog člana obezbijedi raspored na drugi posao, u smislu stava 1 ovog člana, zaposlena ima pravo na odsustvo sa rada, uz naknadu zarade u skladu sa kolektivnim ugovorom, koja ne može biti manja od naknade koju bi zaposlena ostvarila da je na svom radnom mjestu.

Zaposlena žena iz stava 1 ovog člana za vrijeme privremenog rasporeda na druge poslove ima pravo na zaradu radnog mjesta na koje je radila prije raspoređivanja.

 Zaštita od rada dužeg od punog radnog vremena, odnosno noću

 Zaposlena žena za vrijeme trudnoće i žena koja ima dijete mlađe od tri godine života ne može raditi duže od punog radnog vremena, niti noću.

Izvor: Centar za korektivnu gimnastiku

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. U prvoj trudnoci radila 7 i po mjeseci, stres, visok pritisak, uzas i haos jedan. U drugoj trudnoci, od prvog dana na trudnickom, sad sam na porodiljskom. Da se mogu vratiti sad na prvu trudnocu, sekunde jedne ne bih radila, vec potpuno uzivala u sebi i svojoj trudnoci, bez radnih, stresnih, obaveza. Zakon nas cuva (ako smo za stalno zaposlene) nebitno dal smo kod privatnika ili u drzavnoj firmi (ja radim kod privatnika).

  2. Sa prvom trudnocom radila do zadnjeg dana. Bila sam ogromna, natecena, ali rad mi je prijao ( nisam imala tezak fizicki posao). Dok sa drugom trudnocom sve mi je bilo tesko, radila sam do 8. mjeseca. Svako treba sam da odluci.

  3. radila bogami do zadnjeg dana,inace sam frizerka i radila sam u salonu od 09 do 21h svaki dan osim nedelje do zadnjeg dana:-) radila do petka,u suboti ja i muz krecili stan i uvece krenuli bolovi…u nedelju se porodila i dobila prekrasnu curicuuu 3300gr.<3 drugu trudnocu sam provela kuci cuvajuci malu i porodila sam se u kolima na putu do kotora bez ikakvih problema,sve je proteklo u najboljem redu,i bebac i ja smo bili super...rodio se decak 3650gr. 🙂
    ja sam dala njima zivot a oni meni razloga da zivim 🙂
    volim ih najvise na svetu celom sarenom i belom 🙂

  4. Radila do 20 dana pred porodjaj – i svakoj trudnici koja se dobro osjeca, gdje nema potrebe za mirovanjem, da bude “uposlena” – vise kretanja, manje slusanja nazadnih savjeta kojim okolina nam /nazalost/ obiluje, zbog djeteta koje ce nositi radosna a ne ulijenjena i izlezavajuca mati, nismo rasplodne zivotinjke vec bica koja i stvaraju, osjecaju, smiju se … sjetite se prica nasih pranana i baba, koje su se i pored fizickog rada na njivama poradjale “bez po muke” … razmislite – nisu pretjerano ozbiljno i nakaradno primitivno trudnocu dozivljavale. Idemo naprijed, a cini mi se sve primitivnije obrasce prihvatili bi kao normalne, jer pobogu, tako vecina radi.

  5. Da, raditi! Naravno uz konsultaciju sa ljekarom i uz optimiziranje radnog mjesta (ukoliko je neophodno). Rizicne trudnoce, kojih je relativno malo, zahtjevaju poseban tretman, kako od ljekara tako i od poslodavca, no mislim da ovdje nije bilo o tome rijeci.

  6. Doslovno do posljednjeg dana. Osjecala sam se dobro (bez mucnina i ikakvih tegoba), ali sam imala srecu da poslodavac ima razumijevanja pa sam vecinu radila od kuce (posao vezan uglavnom za kompjuter i svehedno je gdje se nalazim).

  7. Setnja pored mora svakog Dana mnogo je zdravija od sve vise stresnijeg Rada Sa pacijentima u domu zdravlja. Ni Dana Nisam radila mada mi Nije produzen ugovor kad Sam ostalA trudna. Setala svakog Dana po 5 km Uz posao po kuci do dan pred porodjaj. Porodila se za 4 h

  8. dangie

    A kakve ste.. svaka do 9. radila, samo sto se nije u kancelariju porodila..I sve je sjajno bajno.. a pola vas radi u svojoj firmi, muzevoj..drzavnoj…od kuce..ili u firmi dje se 5 od 8 sati lakirraju nokti, ispijaju kafe, iscitavaju novine..
    E pa I ja sam radila do 8 mjeseca, ali u privatnoj firmi.. ne zato sto mi je volja bila da radim, nego da bih ispostovala poslodavca dok se radnik koji ce me mijenjati ne obuci, onda I zbog finansijske situacije..(a imala sam poduzi radni staz u istoj).Radila bih vjerovatno I ja do porodjaja, da nije u pitanju privatnik, a pritom jako odgovoran I stresan posao..Nervoza, pritisak.. I onda 10.dan trudnickog bolovanja-pozovu me da mi kazu da sam dobila otkaz.. E to je sjajno! Da uljepsaju zeni posljednje mjesece trudnoce.
    Toplo preporucujem buducim mamama, da misle skljucivo na sebe I svoju bebu.. ako mogu da rade samo prva dva- tri mjeseca (ne vise). Svakako zena nije aktivna dok sjedi za kompjuterom I javlja se na telefon.. iskoristite to vrijeme za duge setnje…Vrijeme leti, iskoristite da maksimalno odmorite I da se prpremite za vasu radost 😉

Leave a Reply