Matematičke igre za predškolce

kockica

Dati djeci čvrste osnove u ranoj matematičkoj pismenosti vrlo je važno za njihov budući akademski uspjeh. To možete postići tako da ih podstaknete da učestvuju u dinamičnim matematičkim igrama koje mogu pomoći malim predškolcima da usvoje vještine, ali i samouvjerenost koja će im trebati.

Većina djece je i bez roditeljskog navođenja prirodno zainteresovana za matematiku koja se nalazi svuda oko njih. Vole postavljati pitanja i igrati igre koje uključuju mnoge matematičke pojmove. Rano izlaganje matematici djetetu će izgraditi samopouzdanje koje će mu biti potrebno za uspjeh u školi.

Evo nekoliko jednostavnih matematičkih igara i aktivnosti koje možete igrati s djecom kod kuće i na taj način podsticati učenje i razumijevanje osnovnih matematičkih pojmova.

Bingo s kockicama za društvene igre

Kartice za ovaj bingo možete isprintati ili ručno napisati pa izrezati. Pravila su ista kao i kod „običnog“, osim što se brojevi ne izvlače nego se baca kockica za društvene igre. Ova zabavna igra podstiče rane matematičke vještine kao što su brojanje i prepoznavanje brojeva od 1 do 6.

Dakle, igra se tako da se baca kockica, a dobijeni broj s kockice se pokriva na karticama. Ovu igru može igrati cijela predškolska grupa, mala grupa djece, ali i jedno dijete. Za onoga ko prvi pokrije sve brojeve na kartici možete smisliti simboličnu nagradu – u sljedećem krugu nosi krunu pobjednika ili nešto slično.

Brojevi i brojanje u čašama

Evo još jedne aktivnosti kroz koju djeca na zabavan način mogu naučiti brojati. Bez obzira na trenutne matematičke sposobnosti, biće ovo sjajna prilika za vježbanje brojanja naglas, prepoznavanje i imenovanje brojeva i razumijevanje njihovih vrijednosti.

Trebaće vam 10 plastičnih čaša (ili rolna potrošenog toalet papira), 55 slamki ili štapića, i flomaster. Na svaku čašu flomasterom ispišite po jedan broj (1, 2, 3, 4…) te na gomilu stavite sve slamke. Djetetov je zadatak da u čašu s pojedinim brojem stavi tačno onoliko slamki koliko na njoj piše.

Baci kockicu i broj!

Ova igra omogućava djetetu da prepoznaje broj na kocki, broji naglas i, ako je spremno, sabira. Nacrtajte djetetu nekoliko velikih bubamara s velikim tačkama na krilima. Neka svaka bubamara ima različiti broj tački na sebi.

Ovako se igra: Dijete baca kockicu, a broj koji dobije označava broj tačkica na bubamari koje će prekriti čepovima (ili kružićima iz neke druge društvene igre poput cice). Cilj je da prije protivnika prekrije sve tačkice na svojim bubamarama. Ako su mu ostale, npr. dvije tačkice, mora bacati sve dok ne dobije baš taj broj. Kockice baca svako dijete za sebe redoslijedom koji se dogovore.

Dijete će igranjem ove igre takođe i usvojiti prepoznavanje brojeva prema uzorku tačkica na kockici.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply