Što porodica može uraditi da bi djeca čitala tokom ljeta?

a-kid-reading

Kao prvi i najvažniji učitelj djece, porodica ima veliku ulogu u motivisanju djece da čitaju tokom ljetnih praznika. Postoje razne strategije koje porodice mogu primijeniti da bi ohrabrile djecu na ljetnje čitanje.

Ovo su neke od njih:

Kombinujte aktivnosti s knjigama

Tokom ljeta djeca imaju puno vremena za uživanje u zabavnim aktivnostima, poput odlaska u park, bioskop, na plažu itd. Zašto ih ne biste istovremeno ohrabrili da čitaju knjigu o nekoj određenoj aktivnosti? Na primjer, ako idete na neku utakmicu, neka vaše dijete pročita knjigu o istoriji tog sporta prije toga. U automobilu, na povratku s utakmice, moći ćete pričati o knjizi i utakmici.

Posjetite biblioteku

Ako vaše dijete nije učlanjeno u biblioteku, ljeto je odlično vrijeme da se upiše. Uz širok izbor knjiga, mnoge biblioteke imaju zabavne ljetne programe čitanja za djecu.

Budite im primjer

Čitajte novine tokom doručka, prelistajte časopis dok čekate kod ljekara, ponesite knjigu na plažu. Ako djeca vide da odrasli oko njih često čitaju, shvatiće da čitanje može biti zabavan i važan dio njihovih ljetnih dana.

Razgovarajte s djecom

Pričanje s djecom o knjigama koje ste pročitali takođe im daje do znanja da je čitanje važan dio vašeg života. Recite im zašto vam se svidjela neka knjiga, što ste naučili iz nje ili kako vam je pomogla. Prenesite svoju ljubav prema knjigama na djecu.

Pomozite djeci da nađu vrijeme za čitanje

Ljetno kampovanje, satovi sviranja, košarkaška utakmica – sve su to zabavne stvari koje djeca vole da rade ljeti, pa na kraju dana mogu biti preumorna da bi posegla za knjigom. Pri planiranja ljetnih aktivnosti s djecom sjetite se ostaviti vremena u njihovim rasporedima za čitanje. Prikladno vrijeme može biti prije spavanja ili tokom doručka.

Olabavite pravila za ljeto

Tokom školske godine djeca imaju pretrpane rasporede i obično imaju propisanu literaturu koju moraju pročitati za nastavu. Ljeto je vrijeme kada mogu čitati što žele i kada žele. Nemojte im postavljati dnevne zahtjeve o tome koliko minuta moraju provesti čitajući ili određivati koliko stranica moraju pročitati. Umjesto toga, omogućite im da posegnu za knjigama iz zabave i pomozite im da otkriju načine na koje mogu sama čitati, pod sopstvenim uvjetima. Možete im čak i pomjeriti vrijeme za spavanje ako ste primijetili da ne ispuštaju neku knjigu iz ruku.

Uvijek imajte puno materijala za čitanje

Priče nisu jedine knjige koje djeca mogu čitati i zabaviti se. Uvijek imajte novine, časopise… pri ruci koji bi mogao podstaći zanimanje mladog čitača.

Koristite knjige za razbijanje dosade

Bez redovnih školskih aktivnosti, djeca i odrasli trebaju više aktivnosti kojima mogu ispuniti dan. Knjige koje djecu uče kako izgraditi ili napraviti nešto odličan su način da djeca počnu čitati i zaokupe se raznim poučnim aktivnostima. Takođe, nemojte zaboraviti ponijeti najdraže štivo svog djeteta sa sobom na duga putovanja.

Čitajte naglas s djecom

Povedite svoju djecu da čuju lokalnog pripovjedača ili to sami postanite. Ljetni mjeseci pružaju dovoljno vremena za entuzijastična čitanja naglas s djecom. Ne zaboravite improvizovati s različitim glasovima ili staviti kakav šašavi šešir da biste priču učinili zanimljivijom.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply