Preživljavanje samohranosti u 8 koraka

majaksadjetetomPIŠE: TashOnLash

Roditeljstvo dođe ponekad kao cirkus. Žongliranje (obavezama) na žici, akrobacije, igranje s vatrom, dresura i izigravanje klovna. Poznato? Kad su roditelji u paru, cirkus se lakše organizuje, kad su u ne-paru onda treba malo gurke za određene predstave. Svoj cirukus sam uredila u 8 koraka, kojih se pridržavam, jer show must go on. 

Korak #1

Ne očajavajte oko stvari koje ne možete da promijenite i kontrolišete, promijenite fokus!

Ovo je veoma bitna stavka. Što je prije naučimo, bićemo srećniji. Naime, odnosi se na one trenutke kada drugi roditelj zezne stvar. Obeća, pa ne ispuni. Zakaže, pa otkaže. Zakaže, pa se ne pojavi?! Promijenite fokus, ne razmišljajte o tome, ne nervirajte se. Moguće je. Vaše vrijeme je dragocjeno i umjesto da ga trošite na ljutnju i bijes, potrošite ga na lijepe emocije i provedite vrijeme sa djetetom.

Držim se sledećeg trika: djetetu nikada ne govorim kada će tata doći. Mi, svakako, razgovaramo o njemu i spominjemo ga, ali ne koristim rečenice tipa: “Tata dolazi danas u pet”. Dešavalo se da se ne pojavi i ne javi, pa onda uslijede objašnjenja koja malo dijete još ne razumije, a smatram da tako mali ne moraju da se bore sa razočaranjem. 

Korak #2

Pronađite ventil i budite pozitivni!

To ne bi trebalo da bude tako teško, a prijeko je potrebno. Samohrano roditeljstvo često bude haotično i nivo stresa (ponekad) probija plafon. Ventil može biti hobi ili nešto što vas ispunjava, što vam čini malo ili veliko zadovoljstvo. Ventil mogu da budu vaši prijatelji sa djecom. Okupite se, napravite večeru zajedno, razgovarajte i uživajte u tim trenucima. Ako se dobro organizujete možete za sebe da ukradete koji minut ili sat. Kada djeca odu na spavanje, ne budite lijeni za sebe, nego se posvetite sebi. Dišite duboko, čitajte knjigu, crtajte, radite vježbe, šta god vama odgovara.

Korak #3

Ne takmičite se sa sobom!

Ne možete sve da stignete?! Pa šta?! Ko može?! Nije bitno! Kada ste sami sa djetetom veoma je važno da znate prioritete. Jeste, teško je ostati dobro raspoložen tokom čitavog dana, ali vaše dijete treba vaše osmjehe. Dakle, posvetite se prioritetima i onome što mora da se odradi, a oslobodite se prisilne navike super mame koja će sve da stigne i pritom da blista.

Korak #4

Brinite o sebi!

Jedna samohrana mama mi je rekla da joj dan bude toliko haotičan da zaboravi da jede. To ne smije da se dešava! Vi ste sami sa djetetom, brinete o njemu i morate da vodite računa o svom zdravlju! Vi morate da budete zdravi da biste podizali dijete. Morate voditi računa o sebi! Poštujte svoje tijelo i potrebe toliko da ono bude nahranjeno i naspavano da bi moglo da funkcioniše kako treba.

Korak #5

Doslednost i istrajnost u vaspitanju je ključ. 

Djeca vole da znaju šta se od njih očekuje. Vole raspored. Toga se treba i pridržavati. Ukoliko je moguće, a bilo bi veoma lijepo da jeste, sa bivšim partnerom se dogovorite i utanačite pravila – šta se smije, šta se ne smije, kako treba vaspitavati dijete, koje granice treba postavititi djetetu. Kada dijete primijeti da dolazi do neslaganja, ostaje zbunjeno i to mu unosi nemir. Rutina djeci daje sigurnost. To, svakako, ne znači da se iz okvira rutine strogo ne izlazi. To se odnosi na rutinu pravila, kojih će se pridržavati oba roditelja.

Korak #6

Obazrivo sa finansijama!

Jedan od težih aspekata samohranog roditeljstva jeste novac. Podizati dijete/djecu na jednoj plati i alimentaciji (koja često izostane ili je prosto nepostojeća) jeste veoma stresno i baš zbog toga moramo biti racionalni sa troškovima. Napravite listu troškova i vidite gde možete da smanjite. Ukoliko je moguće, štedite koliko god, kad god možete. Otvorite štednju na djetetovo ime  i mjesečno uplatite koliko možete, bilo to 5/10/15 eura nije važno. Važno je imati na umu da kao samohrani roditelj morate da budete spremni na nepredviđene situacije i morate imati neki “štek” na koji vi i vaše dijete možete da računate.

Korak #7

Prihvatite pomoć i ne ustručavajte se da je zatražite. 

Prijatelji, bake, deke, rođaci mogu da vam pomognu i omoguće makar sat vremena odmora ili vrijeme da uradite ono što niste stigli sa djetetom. Vašoj prijateljici sigurno neće smetati da pričuva vaše dijete, bakama i dekama pogotovo neće smetati da provedu vrijeme sa svojim najmilijima. Nemojte se libiti da kažete da vam treba pomoć, da vam treba malo vremena da predahnete i napunite baterije. Oslonite se na njih i pitajte za pomoć. 

Korak #8

Sve je u redu, oprostite sebi.

Samohrano roditeljstvo često prati osjećaj krivice. Nema potrebe za njim, oslobodite ga se. Sve je u redu, radite najbolje što možete za vaše dijete/djecu. Oprostite sebi za krah braka, ukoliko krivite sebe, oprostite drugima, ukoliko krivite druge. Nije uspjelo, dešava se, život ide dalje i čeka vas mnoštvo divnih trenutaka. Vaša djeca zaslužuju srećne roditelje, bili oni zajedno ili ne. Nije to nikakva bajka, sasvim je moguće.

Izvor: Blog Tashonlash

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply