Igre koje razvijaju vještine za budućnost!

superboj

Jeste li imali priliku da čujete podatak odnosno procjenu da će 65% djece koja su sada vrtićkog uzrasta u budućnosti imati poslove koji trenutno ne postoje. Zapravo, ni današnji najtraženiji poslovi nisu postojali prije 10 godina.

Istovremeno djeci krademo djetinjstvo ne bismo li ih što bolje pripremili za budućnost: treba što prije prohodati, što prije skinuti pelene, što prije naučiti da piše i čita, broji na bar na dva strana jezika prije škole, svira barem jedan instrument i ima što bolje ocjene, pa makar i roditelji pisali zadatke? Forsiramo li djecu s mjerljivim znanjima kako bismo se mogli pohvaliti njihovim uspjesima, a pritom zanemarujemo važna, a nemjerljiva znanja?

Hoćemo li ih tako zaista pripremiti za budućnost ili će u 2035. biti nespremni za nove poslove? Trudimo li se oko pravih stvari ili jednostavno padamo u zamke modernog roditeljstva i propuštamo prave lekcije?

Parent&Child je objavio 6 vještina neophodnih za budućnost.

Vještina #1 – Rješavanje problema

Kako bi opstali u kompetitivnom svijetu, naši mališani će morati znati kritički da razmišljaju: posmatraju, analiziraju i pronađu pametna rješenja kompleksnih problema. Pronalaženje odgovora na pitanja više nivoa zahtijeva razmišljanje i istraživanje. Naš zadatak je podstaći djecu da postavljaju pitanja “zašto” i “što ako” i tako sagledaju problem s raznih gledišta.

Pretvorite pitanja u projekte. Kad vam dijete postavi pitanje, postavite mu protivpitanje i upitajte ga što ono misli zašto je to tako. Neka samo izloži nekoliko teorija, a potom zajedno istražite problem i sažmite naučeno. Djeca bolje uče kad sama traže odgovor, nego kad im ga mi serviramo.

Izmislite superheroja. Kad vam se dijete slijedeći put požali da mu je dosadno, predložite mu da napravi svog superheroja od stvarčica koje može pronaći u kući. Dajte mu glinu ili ljepilo kao vezni materijal. Neka zadatak bude još malo teži: po izgledu heroja, mora se moći prepoznati njegova supermoć (npr. elastični superheroj mora nositi gumicu).

Vještina #2 – Timski rad

U zajedničkoj igri ili školskom projektu djeca vježbaju vještine potrebne za rad u timu: samokontrolu (kako se ne osjećati loše ako tim ne usvoji tvoj predlog), diplomatiju (kako podstaći kolege na rad na lijep način), emapatiju (kako uzeti u obzir osjećanja kolega) i organizovanje vremena (kako završiti projekt u roku). Vježbajte ove vještine i kod kuće:

Pripremite zajedničko pečenje kolača. Kuvanje s braćom ili sestrama ili prijateljima jača timski duh. Podjela zadataka, promjena na mikseru i slični poslovi uče mališane saradnji. Kolači su uvijek najbolji izazov, ali veća djeca mogu pripremiti i cijeli obrok. Ako kolač ispadne loše i završi u smeću, nema veze. Bitno je naučiti i kako se nositi s neuspjehom.

Snimite kratki film. Snimanje filma je zabavno, razvija maštu i organizacione vještine. Treba napisati scenario, režirati film, postaviti scenu, odrediti snimatelja (možete koristiti mobilni za snimanje).

Vještina #3 – Oslanjanje na tehnologiju

Djeca treba da nauče kako najbolje da koriste tehnologiju: treba znati procijeniti valjanost informacija kojima smo zatrpani i koristiti društvene mreže na pravi način.

Zajedno kreirajte blog. Udružite snage sa svojim djetetom i zajedno kreairajte porodični blog. Možete pisati svoje vijesti, stavljati fotografije s izleta ili kreativne radove. Bonus: ovako vježbate i pismeno izražavanje.

Nasmijte se greškama kompjutera. Naučite svoje dijete da pristupa tehnologiji s određenom dozom skepticizma. Pokažite mu kako i kompjuteri mogu pogriješiti u npr. automatskom prevođenju.

Vještina #4 – 3D razmišljanje

Sposobnost da vizualizujemo objekte i način na koji se oni uklapaju u prostor naziva se spacijalnom inteligencijom i svakodnevno je koristimo. Bitna je i za razna zanimanja, npr. za arhitekte, hirurge, modne dizajnere. Podsticanje razvoja ove vještine posebno je važno za djevojčice koje se obično manje igraju graditeljskim setovima i kockicama.

Odigrajte zajedno video igrice. Iako su na zlom glasu, video igrice imaju i pozitivnih strana. Odaberite igrice u kojima se možete igrati gradnje virtualnim blokovima.

Istražite gradnju. Pokušajte izgraditi garaže za autiće ili mostove od Lego kockica, drvenih kockica ili štapića sladoleda. Neka dijete samo odlučuje koje će elemente upotrijebiti i na koji način. Posebni izazov je sagraditi most koji će izdražati težinu autića.

Isključite GPS. Držite u autu dobre stare karte. Kad dijete pita jesmo li stigli, pokažite mu na karti gdje se trenutno nalazite i neka vam pomoću karte pomogne pratiti rutu i pronaći put do odredišta.

Vještina #5 – Jasno komuniciranje

Vaše dijete treba znati reći što misli – jezgrovito i diplomatski – kad objašnjava svoje ideje u razredu ili se bori za više privilegija kod kuće. Uz razvoj tehnologije, jednog dana će biti  gotovo neprestano povezan s klijentima i kolegama u stvarnom vremenu i u cijelom svijetu. Neće sebi moći da priuštiti da oni pogađaju njegove namjere.

Slijedite vođu. Svaka aktivnost koja poziva dijete da sluša ili daje uputstva, čak i u igrama pretvaranja, može mu pomoći da postane odličan govornik. Možemo ih vježbati uz ovu zabavnu igru: povežite oči maramom i slijedite djetetova uputstva kroz prostor kako biste dohvatili određeni predmet. Potom zamijenite uloge. Ovako će dijete vježbati i slušanje i davanje uputstava o preprekama u prostoriji.

Napravite lanac priče. Lanci priče su odlični za duge vožnje autom. Odredite heroja priče i započnite priču. Slijedeće osoba treba dodati dio priče i tako dalje u lancu.

Vještina #6 – Razmišljanje van kutije 

Kreativnost je proces zamišljanja onoga što bi tek moglo biti. Kreativnost je ono što se uvijek i svuda traži.

Stvorite duge svuda. Podstaknite dijete da stvara duge reflektovanjem svjetla pomoću vode. Može probati s crijevom za zalivanje ili bocom i prskalicom. Može potražiti i predmete koji se ponašaju kao prizma: nakit, kristalna vaza.

Izvor: Girotondo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply