Kovačević kaže da niko ne zna koliko će novca trebati za naknade majkama sa troje i više djece

naknade

U Crnoj Gori niko ne zna podatak koliko će novca biti potrebno za isplate naknada majkama sa troje i više djece, rekla je ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, ocjenjujući da će nova zakonska rješenja biti još jedan namet na državu i budžet.

Od naredne godine naknada za majke troje i više djece

Upitana da prokomentariše usvajanje izmjena Zakona o socijalnoj i dječinoj zaštiti, prema kojem će majke sa troje ili više djece, sa 15 odnosno 25 godina staža dobijatnu doživotnu naknadu, ona je kazala da Zakon još nije objavljen u Službenom listu i da je bilo nekoliko amandana.

Kovačević je navela da se prema predlogu Zakona ne zna koja sredstava treba planirati, imajući u vidu da treba da stupi na snagu 1.januara naredne godine.

“Mi smo u Ministarstvu pokušali i prilikom rasprave u Skupštini i davanja mišljenja na amandmane da dođemo do podataka koji je to iznos sredstava, i ni danas ne znamo koliko je broj žena koje su na birou rada i koliko je majki sa troje i više djece”, rekla je ona.

Kovačević je, na konferenciji za novinare, na kojoj je potpisan Protokol o elektronskoj razmjeni podataka u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja između Fondova PIO Crne Gore i Srbije, rekla da ni od Zavoda za statistiku nisu dobili te podatke.

Prema njenim riječima, država u vezi sa ovim zakonom nije imala fiskalni uticaj i neće imati prilike da do 1. januara u budžetu planira tačno potrebna sredstva.

Kovačević je rekla da je to još jedan namet na državu i budžet ali da se zakoni moraju poštovati.

“Kao ministar poštovaću odluke Skupštine u vezi sa sprovođenjem tog zakona. Da li je država tako bogata da može da izdrži toliki namet, ako znate da u okruženju nijedna država nema ovakav ili sličan zakon”, navela je ona.

Kovačević je dodala da je pravo poslanika da predlažu zakone, oni koji su ga predlagali vjerovatno znaju koliko su to sredstava.

“To nijesu saopštili na skupštinskoj raspravi, a mi smo iskazali sumnju samo vezano za obezbjeđenje sredstava i koliki broj majki će to moći da ostvari. Niko u Crnoj Gori ne zna taj podatak, ni poslanik (Aleksandar) Damjanović koji je predložio Zakon. Došli smo u situaciju da Skupština donosi zakone ne gledajući drugu stranu-koja su ta sredstava u budžetu, kako ćemo sredstva da prihodujemo ako znamo kakva je situacija u državi”, kazala je Kovačević.

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Dušan Perović rekao je da svaka promjena zakona koja nije sistemskog karaktera, dovodi u pitanje održivost penzijskog sistema.

“Nijedno ad hoc rešenje ne ide u prilog srednjoročno i dugoročno održivosti Fonda PiO”, upozorio je on.

Perović je kazao i da, što se tiče konkretnog pitanja, to nije nadležnost Fonda, već Ministarstva.

Izvor: MINA

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Neka se ne śekira, nece biti puno majki koje ce se prijaviti za ovo. A izjava je sramna! Da ih ko slusa rekli bi da nam je drzava u idealnom stanju, da sve uradise da se natalitet poveca, a mi, kao, izvodimo i maltretiramo ih-gre’ote…

  2. Bogomi ona kao ministarka ima platu od 2000-3000i sluzbena kola,lako mi je za nju zato i kaze da smo namet drzawi neka podje na plantaze pa zaradi platu,i od te plate plati struju i ostale dazbine odwoji za goriwo za mjesec dana,i sa ostatkom nek prexrani troje djece.sram ix bilo.obezbijedili su i praunuce pa sad najbolje da ne radjamo.

  3. A bas me zanima sta ce biti sa mama koje ne rade a imaju cetvoro ili vise djece…. Ja licno mislim da treba i mladim mama da daju djeciji dodatak koje ne rade… Tako da.mame pobuni te se i vi malo jer i mi zasluzujemo neku naknadu 🙂 iako nijesmo nezaposlene…. Ja prva za sebe kazem da ne mogu da radim jer imam cetvoro djece male a mislim.da imam ih dosta koje ne mogu raditi

  4. Rajka Soskic,velika je razlika izmedju dvoje i troje, kada rodite trece-vidjecete, osim toga ovo i jeste izglasano da bi se radilo na povecanju nataliteta. Andrijana Anci Stanojevic, zasto ne mozete da radite zbog djece? Izvinite ali to je moguce… ja ih imam troje i radim, nikakve pomoci od baba, tetaka i sl. samo muz i ja, i vrtic, i domaci, i kuvanje, i peglanje, i nespavanje po noci pa se ustane u 6 da se ide na posao itd, itd…zato mi i jeste drago sto je izglasan zakon (ne zbog mene jer ga ja nikad iskoristit necu), zbog majki koje rintace po prodavnicama-volijima, lakovicima, piljarama i sl. a podizu po 3, 4 djece… mislim da stvarno to zasluzuju. Zao mi je samo onih sto im se doprinosi ne uplacuju pa nece zbog toga moci da steknu to pravo…

  5. Aleksandra Brnović,nema razlike između podizanja dvoje i troje dijece kao što ste rekli kuvanje cišćenje nespavanje…nemojte praviti razliku između majki i broja dijece.Neke majke se same odluče na dvoje dijece iz razloga da ne bi pravili sirotinju od dijece a neke ne mogu više od dvoje možda iz nekih drugih razloga

  6. Aleksandra Brnović,nema razlike između podizanja dvoje i troje dijece kao što ste rekli kuvanje cišćenje nespavanje…nemojte praviti razliku između majki i broja dijece.Neke majke se same odluče na dvoje dijece iz razloga da ne bi pravili sirotinju od dijece a neke ne mogu više od dvoje možda iz nekih drugih razloga

  7. i gospođo Brnović, majke koje rade po voliju,lakovićima i sl. do 11 uveče a nemaju pomoć baba zapravo ničiju koliko su ta dijeca zbrinuta bilo da ih je dvoje ili troje MAJKA JE MAJKA A DIJETE JE DIJETE BILO JEDNO ILI ČETVORO OBOJE TREBA ZAŠTITITI

  8. i gospođo Brnović, majke koje rade po voliju,lakovićima i sl. do 11 uveče a nemaju pomoć baba zapravo ničiju koliko su ta dijeca zbrinuta bilo da ih je dvoje ili troje MAJKA JE MAJKA A DIJETE JE DIJETE BILO JEDNO ILI ČETVORO OBOJE TREBA ZAŠTITITI

  9. Gospodjo Aleksandra Brnović da vam kazem dali treba bebu od 7mjeseci da osttavim nekome da bih ja radila….mislim da tu uopste u pravu nijeste.. troje djece su u skolu prvi drugi i treci razred i gdje cu sa njima poslije skole na ulicu jeli ne shvatam vas u opste…. Mi isto zasluzujemo isto koliko i majke koje rade neka se ne nadju uvrijedjene… toliko od mene ..

  10. Gospodjo Rajka Soskic, ne znam sigurno sto ste sa ovim drugim komentarom htjeli da kazete, ne razumijem… rekla sam da mi je zbog tih zena drago sto je usvojen ovaj zakon, bas zato sto im zivot nije ni malo lak! A razlika postoji, velika, izmedju dvoje i troje djece, odgovorno tvrdim jer sam na svojoj kozi osjetila, naravno-to je nas izbor (ne bih ga mijenjala ni zasta na svijetu) ali ne mozete da osporite cinjenicu da je napornije sa troje nego sa dvoje djece, pa uz to jos ako majka radi, onda je sve to puuuuno, puno teze… Andrijana Anci Stanojevic , moje dijete, koje je drugi razred osnovne skole, ostaje samo kuci, ako mislite da je meni drago zbog toga-grdno se varate… ne smatram da su majke koje ne rade manje vrijedne niti da ne zasluzuju nista-naprotiv, ali je cinjenica da je zenama koje rade i podizu djecu puno napornije nego onim majkama koje su stalno sa svojim malisanima.

  11. Gospodjo Rajka Soskic, ne znam sigurno sto ste sa ovim drugim komentarom htjeli da kazete, ne razumijem… rekla sam da mi je zbog tih zena drago sto je usvojen ovaj zakon, bas zato sto im zivot nije ni malo lak! A razlika postoji, velika, izmedju dvoje i troje djece, odgovorno tvrdim jer sam na svojoj kozi osjetila, naravno-to je nas izbor (ne bih ga mijenjala ni zasta na svijetu) ali ne mozete da osporite cinjenicu da je napornije sa troje nego sa dvoje djece, pa uz to jos ako majka radi, onda je sve to puuuuno, puno teze… Andrijana Anci Stanojevic , moje dijete, koje je drugi razred osnovne skole, ostaje samo kuci, ako mislite da je meni drago zbog toga-grdno se varate… ne smatram da su majke koje ne rade manje vrijedne niti da ne zasluzuju nista-naprotiv, ali je cinjenica da je zenama koje rade i podizu djecu puno napornije nego onim majkama koje su stalno sa svojim malisanima.

  12. U ova teska vremena DPS kao vladajuca stranka ne ucini nista u vezi zastite materinstva i djecije zastite.Od mene im vise glasa nema.Ja sam majka troje djece,na birou rada zbog lopovske privatizacije.Uskoro sticem uslov za penziju,mislim da ce biti tu do 200 eura.Skolovala sam se,radila 30 g.,podizala djecu,zivjela na selu,brinula se o bolesnim roditeljima(bez pomoci drzave) i sad ako se odlucim za naknadu,odreknem se penzije,da budem namet na drzavu.Gospodjo Kovacevic svaka vam cast!

  13. Ja nijesam nista lose napisala gospodjo… samo i mi trazimo pravo na naknadu ipak im povecavamo natalitet…. a djecu nikad same u kucu nebih ostavila pogotovo kad su mali…. pa boze zdravlja kad porastu i kad budu samostalni radit cu do tada cu ja da ih cuvam …. a da je srece svi bi trebali imati bilo to djeciji ili penzija … Imali dvoje ,troje ,cetvoro ili vise djece 😉

  14. Andrijana Anci Stanojevic, slazem se potpuno, i ja sam za djeciji dodatak, i za laksi zivot, i za to da majka treba da bude sa svojom djecom kad im je najpotrebnija… ali na zalost, situacija je drugacija…ja sam samo reagovala na vasu konstataciju da je isto majkama koje imaju 3-4 djece i koje rade i majkama koje imaju 3-4 djece i ne rade-NIJE isto, i ne moze da bude isto, neuporedivo je teze raditi i podizati djecu, sigurna sam bi svaka, posebno dok su klinci bas, bas mali, radije ostale uz njih-ali im ne moze biti…

  15. kao majka moras se odreci ili karijere ili majčinstva.ja sam izabrala majčinstvo i brigu oko dijece .Godine radnog staža i osiguranja vam niko ne može nadoknaditi.Svakako je lakse biti na poslu ….ali moras izabrati vrednije tj.ne ganjati karijeru biti majka i domaćica i podizati ispravno i na pravi put dijecu, ne možes roditi ga i ostaviti samog u kući zato i postoji odricanje ili karijere ili dijece,Jedan roditelj mora da se žrtvuje ili će da bude u rangu sa mužem i da dijeca budu sama kući.Zato su nekad postojale domaćice i glava kuće muž ,pravo u svemu ovome zaslužuju i majke koje nisu išle na posao a podizale su dijecu a dok su radile u ovoj nesređenoj državi nisu imale ni osiguranje ni radni staž

  16. A sto ce biti sa mamama koje su vec par godina u penziji sa punih 35 god.radnog staza i 4 djece a cija penzija je znacajno niža od ove buduće koja ce biti oko 370e? Imaju li one pravo da se prebace u novu kategoriju jer je takvih majki em vrlo malo em su je i te kako zaslužile?

  17. Milanka Asanovic Ćupić mislim da zene koje su vec u penziji ne mogu da se prebace na novu kategoriju… mada mislim da je takvih zena jako puno, cak vise nego ovih sto ce sad da iskoriste ove povoljnosti, iz razloga sto se ranije vise radjalo, a i radilo se vise nego danas, bilo je malo srecnije vrijeme.

  18. Milanka Asanovic Ćupić mislim da zene koje su vec u penziji ne mogu da se prebace na novu kategoriju… mada mislim da je takvih zena jako puno, cak vise nego ovih sto ce sad da iskoriste ove povoljnosti, iz razloga sto se ranije vise radjalo, a i radilo se vise nego danas, bilo je malo srecnije vrijeme.

  19. Milanka Asanovic Ćupić mislim da zene koje su vec u penziji ne mogu da se prebace na novu kategoriju… mada mislim da je takvih zena jako puno, cak vise nego ovih sto ce sad da iskoriste ove povoljnosti, iz razloga sto se ranije vise radjalo, a i radilo se vise nego danas, bilo je malo srecnije vrijeme.

Leave a Reply