Na šta obratiti pažnju kod traženja smještaja za ljetovanje sa bebom?

2

Kod planiranja ljetovanja s bebom, važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari kad je smještaj u pitanju. Naime, na more ćete sigurno voziti kolica i drugu opremu koja je bebi potrebna dok ste van svog doma gdje ste naviknuti da je sve pri ruci, pa je važno da pronađete mjesto u kojem će vam boravak s bebom biti jednako lagan.

Kada razmišljate o ljetovanju s bebom uvijek odaberite destinaciju gdje ćete moći nesmetano da vozite kolica i raspitajte se o detaljima pristupa smještajnoj jedinici.

Provjerite i kakav je prilaz moru i kakva je plaža. Puno će vam lakše biti na plaži do koje možete s kolicima i gdje prilaz moru ima sitne kamenčiće ili pijesak. Birajte plaže na kojima ulaz u more nije klizav da se ne bi spotakli s bebom u naručju dok je nosite u vodu da se malo osvježi. Vrlo je važno da na plaži ima dovoljno dubokog hlada u kojem ćete boraviti s bebom i u kojem će beba moći mirno da spava na svježem vazduhu, a da nije izložena štetnom sunčevu zračenju. Takođe, odaberite destinaciju u kojoj temperatura mora nije prehladna.

Birajte mjesta koja imaju uređena šetališta i u kojima nema puno saobraćaja. Puno ćete šetati, pa je ovo dosta važna stavka kod planiranja.

Raspitajte se da li grad/mjesto u koje idete ima dežurne lijekare ili hitnu službu na koje možete računati ako bebi bude potrebna pomoć. Važno je da mjesto ima i apoteku i drogeriju gdje možete kupiti potrepštine za bebu.

Još nekoliko savjeta za smještaj prilagođen bebama prema tipu smještajne jedinice:

Smještaj u kampu

Boravak s bebom u šatoru ili kamp kućici nije nikakav problem ako se dobro pripremite. O kampovanju u šatoru sa djecom pisala je i Cara Dara, čiji samo blog prenijeli. Važno je još da ponesete

  • Krevetac za putć – nemojte zaboraviti, na kampiranje se ne nosi ništa što je jako vrijedno ili se teško čisti – u šumi će se sve vjerovatno jako isprljati, pa to imajte na umu;
  • Posteljina – dodatne deke ili tople vreće za spavanje za slučaj da zahladi noću;
  • Kapica za bebu – za spavanje;
  • Bebina odjeća – ponesite duplo od onoga koliko mislite da će vam trebati, pogotovo ako je beba počela da puza ili hoda;
  • Vlažne maramice – nećete ih koristiti samo prilikom presvlačenja bebe, poslužiće i za pranje ruku, lica, čak i za prebrisati tanjure u krajnjoj nuždi;
  • Sredstvo za zaštitu od insekata prilagođeno djeci;
  • Nosiljku/kengura/maramu za bebu;
  • Ako dojite svoju bebu, ne morate razmišljati o dodatnoj opremi za hranjenje, a ako vam je dijete na dječjoj formuli onda će vam trebati cijela aparatura koju koristite i kod kuće uz dodatak prilagođavanja uslovima kampovanja;
  • Dječja hranilica – ako je djetetu uvedena dohrana, nema razloga da i na kampovanju ne sjedi s vama za stolom i da opušteno uživate u zajedničkom obroku;
  • Omiljena igračka (koju ćete moći bez problema oprati) – vjerovatno će odmah po dolasku s kampovanja biti za mašinu za veš.

Prije polaska informirajte se o vremenskim prilikama za period dok ste na moru. Izaberite kamp u kojem ćete moći s autom do same parcele, odnosno do šatora ili kamp kućice. Imaćete brdo stvari koje će teško biti spakovati u šator, pa će vam automobil dobro doći kao svojevrsno spremište stvari koje vam u tom trenutku ne trebaju.

Odaberite kamp koji ima strogi kućni red, odnosno kamp u kojem se ljudi zaista dolaze odmarati. Posljednje što vam treba je smještaj u kampu gdje ima puno tinejdžera i mladih koji će noću lumpovati i vašoj bebi ometati san. U kampu se čuje svaki šum, pa je ova stavka vrlo važna posebno za bebe koje imaju lagani san. Raspitajte se ima li kamp frižidere za iznajmljivanje, jer će vam itekako biti od koristi da se voće i druga lagana hrana za bebu brzo ne pokvari. anitarni čvor i mjesto gdje ćete kupati bebu moraju biti redovno održavani i uredni.

Smještaj u apartmanu

Boravak u apartmanu svakako je komotniji od kampovanja, ali prije nego što ste ga rezervisali raspitajte se kako je opremljen. Naime, neki apartmani imaju stolicu za hranjenje, krevetić, pa čak i bazenčiće, ljuljaške i druge rekvizite za djecu. Nema smisla da vozite sve svoje stvari, ako neke u apartmanu već postoje.

Birajte apartman koji je u mirnom mjestu, podalje od centara zabave za mlade. Bilo bi dobro da je blizu plaže do koje možete doći pješke i koji ima prilaz za kolica, jer nema smisla da svakog dana sve stvari pakujete u vrući automobil i vozite se do plaže. To će vam biti korisno i kad je hranjenje u pitanju ili zadovoljavanje bilo koje bebine potrebe. Važno je da vam je apartman pri ruci.

Smještaj u hotelu

Ukoliko želite ljetovati u hotelu uvijek možete odabrati onaj s oznakom “family friendly” ili “family hotel”. Obično se radi o hotelima s 4 i više zvjezdica u kojima je smještaj s bebom najlagodniji, jer su sve gore navedene stvari već predviđene i osigurane. Ono što jedan family hotel mora imati je sljedeće:

– unutrašnji i spoljašnji plitki bazen s temperaturom vode idealnom za bebe (i druge zabavne sadržaje na vodi za malo stariju djecu);

– dječji vrtić, odnosno organizovano čuvanje djece i beba;

– trgovinu s artiklima za bebe i djecu u hotelu;

– kompletnu opremu za bebe u svim prostorima u i oko hotela;

– igraonice, radionice dječji klub i druge aktivnosti uz animatore;

– uređeni pristup plaži;

– mogućnost sopstvene pripreme hrane za bebu;

– porodične sobe potpuno prilagođene smještaju s bebom (baby monitor, podloga za presvlačenje, kuvalo za vodu u sobi, kadica, dječji krevetić, tuta, kolica i slično).

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply