Povišena temperatura ljeti

Visoka temperatura je jedan od najčešćih uzroka zabrinutosti, pa i straha kod roditelja, bez obzira na uzrok i vrijeme kada se javlja. Infekcije su glavni uzrok povišene temperature kod djece, a smatra se da su hladni dani “pogodniji” period za ovaj problem.

Ipak, i ljeto je vreme kada djeca nerijetko “gore”, a pošto je i napolju vruće, povišena tjelesna temperatura (febrilnost je stručni naziv) u toplim danima zaista jeste neprijatan problem.

Koji su uzroci povišene temperature u ljetnjem periodu? 

Pored prekomjernog izlaganja suncu (koje može izazvati sunčanicu) infekcije su ubjedljivo najčešći uzrok povišene temperature. I mikroorganizmi (“ljetnji” virusi i bakterije) često dovode do porasta  tjelesne temperature kod djece.

Moramo naglasiti da je temperatura “pratilac” bolesti, a ne bolest sama za sebe, pa da je uvijek važno pravovremno dijagnostikovati i izliječiti oboljenje (koje uzrokuje skok temperature) pa tako otkloniti uzrok febrilnosti. Ipak, dok se uzrok ne izliječi djetetu moramo obarati temperaturu koja je uvijek neprijatna, a naročito tokom vrelih ljetnjih dana.

Kada treba obarati povišenu temperaturu 

Temperatura do 38oC (mjereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahtijeva terapiju – obaranje. Kod djece koja su inače zdrava, sve do 38.5 može da se toleriše i ne zahtijeva liječenje.

Kako se boriti sa visokom temperaturom kod djece

Ipak, kad je vruće “i spolja i unutra” treba pomoći djetetu, ali bez panike treba preduzeti sljedeće jednostavne mere:

Rashladite dijete – to je obavezni prvi korak!

U prijatnom ambijentu (najbolje je da bude 24-26 stepeni u sobi ili apartmanu) razgolitite dijete, ako je malo ostavite ga samo u pelenici, a veće u pamučnim gaćicama.

Nemojte pokrivati dijete dok ima visoku temperaturu.  Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene tjelesne temperature dok čekamo da lijek (antipiretik) ispolji željeni efekat.

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5C najbolje “oružje za brzo djejstvo” je tuširanje djece mlakom (nikako hladnom) vodom. Treba izbjegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dijete koje “gori”. Umjesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dijete” koje sjedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dijete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lijekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije (“trljanje alkoholom”) su praktično napuštene, ali ima ljekara (čak i veoma uglednih stručnjaka) koji ih i dalje savjetuju djeci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda barem jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dijete.

Antipiretici – ljekovi za borbu sa povišenom temperaturom

Antipiretici su stub borbe sa visokom temeperaturom.

Ljekove kod ogromne većine djece treba davati kada je tjelesna temperatura iznad 38,5 C. Na tržištu postoje nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke tjelesne temperature kod djece, a najčešće se koriste: paracetamol i ibuprofen (Brufen, Nurofen….

Kako se daju ljekovi za obaranje temperature (antipiretici) kod djece 

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno.

Prirodnije je da se lijek da kašičicom, ali ako dijete povraća ili odbija lijek na usta, mogu se primeniti čepići (supozitorije).

Kako se stavljaju čepići – supozitorije

Dijete staviti potrbuške ili na bok, nježno staviti čepić odgovarajuće doze u završni dio crijeva (“ćmarić”), potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija (Ferbicet supozitorije. Doze su iste, a efekat lijeka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata.

Supozitorije ne treba davati kada dijete ima proliv!

Kako se doziraju antipiretici

Precizno doziranje određuje ljekar, ali pomenuti preparati su  bezbjedni i mame i tate treba da znaju koliko dijete može jdobiti lijeka, a da se ne pretjera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta.

Uputstvo za upotrebu lijeka sadrži bezbjedno doziranje, pa ga pažljivo pročitajte.  Iako se mogu dati veće doze od navedenih to nikada nemojte raditi bez konsultacije sa pedijatrom.

Pojednostavljeno: i paracetamol i ibuprofen se daju četiri puta dnevno (maksimalno šest doza  na 4 sata, uz konsultaciju sa pedijatrom) , a pojedinačna doza je do 10 mg lijeka po kilogramu tjelesne mase djeteta. Ne treba biti matematičar da se izračuna da dijete od 10 kg može bez opasnosti dobiti četiri puta dnevno po jednu kafenu kašičicu paracetamola.

Kada počinje djejstvo lijeka

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak djejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. Ne treba očekivati da temperatura poslije prve doze lijeka “padne” na normalne vrijednosti. Dobro je da ona bude ispod 38 C, to je sasvim bezbedna zona. Supozitorije (čepići) imaju nešto brži efekat od sirupa.

Mogu li se kombinovati paracetamol i ibuprofen

Kod veoma visokih temperatura koje se teško “obaraju” preporučuje se kombinacija ova dva lijeka. Važno je poštovati intervale doziranja za svaki lijek posebno. Ne smijete davati paracetamol u manjim intervalima od šest sati (ili 4 sata uz konsultaciju sa pedijatrom), a ovo važi i za ibuprofen.

Tako se, na svaka tri  sata može dati naizmjenično paracetamol i ibuprofen. Ovo ne treba raditi bez prijeke potrebe, dakle samo kad su temperature izuzetno visoke, a detalje ove kombinovane terapije je najbolje detaljno razmotriti sa pedijatrom.

Mogu li se paracetamol i ibuprofen dati istovremeno

Ovo se izuzetno rijetko primjenjuje, i to samo kod djece koja imaju ogroman rizik od nastanka “frasa” (febrilnih konvulzija) uz OBAVEZNU konsultaciju (odobrenje) sa pedijatrom! To su ona djeca koja su već imala “fras”, a sada imaju temperaturu koja prelazi 40 stepeni i ne reaguju  na davanje jednog lijeka i rashlađivanje. Tada se pravi izuzetak i daje se čepić paracetamola i ibuprofen “na kašičicu”. I ovo se detaljno objasni roditeljima od strane pedijatra koji prati dijete, pa nije preporučljivo da ovo radite na svoju ruku kod djeteta koje nije imalo “fras”.

Ne zaboravite da dete MORA da unosi dovoljno tečnosti!

Ljeti je, i bez povišene tjelesne temperature, potrebno povećati unos tečnosti!

A kad dijete ima i visoku temperaturu – tada gubi dodatnu tečnost iz organizma, pa je potrebno stalno nuditi dijete da pije. Najbolje je da to bude rashlađena voda ili blagi čaj, a “što češće to bolje” je najbolji koncept nadoknade tečnosti kod djeteta koje “gori”.

Kada NIJE potrebno da trčimo kod doktora

  • Kada poslije davanja antipiretika aksilarna (mjerena pod miškom) temperatura “padne” ispod 38 stepeni, a dijete se oraspoloži i povrati uobičajenu aktivnost;
  • Kada se dijete uspavalo i probudilo se zbog temperature, a poslije obaranja temperature nastavi mirno da spava. Nemojte ga pretopljavati (samo lagani pamučni pokrivač je dovoljan) i pratite ga do jutra.
  • Ako pored povišene temperature nema drugih simptoma i znakova bolesti – ne treba žuriti, treba videti kako će se dijete ponašati u narednim satima. Moguće se da se samo radi o sunčanici koja će brzo proći.

Kada se mora ŠTO PRIJE kod pedijatra 

  • Kada beba u prvim mjesecima života ima visoku temperaturu treba neizostavno pojetiti pedijatra u najbližoj bolnici ili ambulanti gdje se mogu, pored pregleda, obaviti i potrebne laboratorijske analize koje će utvrditi uzrok povišene temperature;
  • Ako je dijete pospano, totalno bezvoljno, ne može “na noge”, povremno “ječi” ili se ponaša neobično. Ovo dijete pored temperature ima sigurno još neki problem koji ide uz febrilnost;
  • Kada dijete i pored pada temperature bolno plače, neće da spava, uznemireno je, neraspoloženo.
  • Ako je djetetu nemoguće dati lijek za temperaturu, ili ako nemamo lijekove pri sebi (što ne bi smjelo da se desi – sve može da se nema, ali lijekovi za obaranje temperature moraju biti u putnoj apoteci), a dijete ima visoku temperaturu (preko 39.5) dijete mora kod pedijatra.
  • Ako i pored ponavljanih tuširanja mlakom vodom i datog lijeka (u pravoj dozi) za obaranje temperature ona ne pada, nego i dalje raste pa prelazi 40 stepeni. Ovo se veoma rijetko dešava, ali tada dijete treba odvesti ljekaru da se utvrdi uzrok i pomogne djetetu;
  • Kada dijete počne da se “grči”, ukoči pogled, ne reaguje na pozive – to su febrilne konvulzije – “fras”. Tada treba što prije stići do ljekara, ali bez panike i bez vađenja jezika. Samo ga treba transportovati okrenuto na bok, sa lako podignutom glavom (da se ne desi da povrati i aspirira povraćeni sadržaj u pluća);

Da li je pametno krenuti na put sa djetetom koje tek što je dobilo povišenu temperaturu

Odgovor je jednostavan – NIJE!

Temperatura  nije bolest već pokazatelj da nešto nije u redu. Ako dijete “gori” – ima temperaturu preko 38.5, NE TREBA kretati na put. Rashladite dijete, pratite situaciju, pa ako temperatura ima tendenciju da “skače” obavite pregled kod pedijatra, pa da se vidi šta dalje.

Bolje je odložiti put nego voditi bolesno dijete na ljetovanje.

Izvor: Moj pedijatar

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply