Bolni seksualni odnosi mjesecima nakon porođaja

bolpriuodnosu

Nakon što se tijelo oporavi od porođaja, a hormoni počnu da se vraćaju u ravnotežu, žene se mogu vratiti redovnim seksualnim odnosima. Ima onih koje će bez problema uživati i nastaviti sa seksualnim životom, ali se čini da je puno više žena koje osjećaju bol tokom prvog seksualnog odnosa poslije porođaja, ali i kod svakog sljedećeg i to mjesecima nakon što su donijele bebicu na svijet.

Australska studija Murdoch Children’s Research Instituta otkrila je da gotovo 75% žena osjeća bol kod prvog seksualnog odnosa nakon porođaja, a skoro 30% žena čak i 18 mjeseci kasnije. Među tim ženama najviše je bilo onih koje su se porodile carskim rezom ili vaginalno ali uz pomoć vakuuma. Žene koje su rodile “lako”, spontano i prirodnim putem, imaju najmanje problema s bolnim odnosima, pokazala je studija.

Istraživanje pokazalo da tehnike porođaja, poput korištenja vakuuma ili carskog reza, dugoročno utiču na još jedan aspekt ženinog zdravlja, odnosno na bolne seksualne odnose čak i mjesecima nakon porođaja. Zato su autori studije bili posebno zadovoljni rezultatima koji su pokazali da se žene, koje se boje da zbog vaginalnog porođaja neće više jednako uživati u seksualnim odnosima, zapravo nemaju čega bojati.

Prvi odnos nakon porođaja bolan je za većinu žena i to bez obzira kada se on događa – bilo da je to pet sedmica ili pet mjeseci nakon što su rodile. Isto tako, postoji predrasuda da se žene koje su rodile carskim rezom puno lakše vraćaju seksualnom životu jer ne dolazi do vaginalnih povreda ali se pokazalo da to nije tako.

U svakom slučaju, ako osjećate bol tokom spolnog odnosa, a nedavno ste porodili, znajte da niste jedina i da kroz isto prolazi većina žena.

Stanje se stručnim jezikom naziva dispareunija, a opisuje se kao bol na području vagine ili bol duboko u karlici na početku, tokom i/ili nakon snošaja. Simptomi dispareunije su bol tokom prve penetracije, bol kod svakog penetrisanja, nepostojanje boli tokom, već nakon odnosa. Bol može biti duboka, dugotrajna i tupa, ali i oštra i trenutna (u talasima).

Uzroci ovog stanja, prema do sada poznatim istraživanjima variraju od fizioloških do psiholoških.

Ako se bol javlja tokom penetracije uzroci mogu biti sljedeći:
– nedostatak vlaženje koje može biti izazvanom i padom nivoa estrogena u tijelu (nakon porođaja ili kod dojenja), kao nuspojava nekih lijekova (antidepresiva, lijekova za snižavanje krvnog pritiska, antihistamina, sedativa i nekih kontracepcijskih pilula);
– povrede, trauma ili iritacije (nastale tokom porođaja ili nakon porođaja nevezano sa rađanjem);
– upala, infekcija ili alergija (upale genitalnog područja ili urinarnog trakta, ekcemi na genitalnom području);
– vaginizam (nekontrolisani grčevi vaginalnih mišića);
– kongenitalne abnormalnosti (kod žena rođenih s abnormalnostima genitalnog sistema).

Uzroci duboke boli u karlici ili abdomenu:
– određene bolesti ili stanja (lista je poduža, ali najčešća oboljenja su: endometrioza, upalna karlična bolest, prolapsa materice, okrenuta materica, miom materice, sindrom iritabilnog crijeva, cistitis, hemeroidi i ciste na jajnicima);
– operacije i medicinski tretmani (na primjer ožiljci nakon operacija na karlici, hemoterapija, zračenje i sl.).

Emocionalni faktori kao uzroci bola:
– psihološki problemi (napetost, depresija, zabrinutost, sramota zbog izgleda, strah od intimnosti, problemi u braku ili vezi);
– stres (donji karlični mišići vrlo su kruti i stisnuti u periodima velikog stresa);
– istorija seksualnog zlostavljanja.

Ponekad je vrlo teško reći jesu li emocionalni ili psihološki problemi uzroci dispareunije, ali često se događa da inicijalni bol kod prvog odnosa stvara dodatni strah i napetost kod svakog sljedećeg, što samo pogoršava bolnost, otežava opuštanje i uživanje.

Ako se bol tokom snošaja ponavlja i traje prema vašoj procjeni predugo nakon porođaja, svakako se obratite svom ginekologu ili lijekaru. Vrlo je vjerojatno da vas lijekar neće o tome samoinicijativno pitati prilikom redovnog pregleda, pa svakako inicirajte razgovor sami. Ne treba vam biti neprijatno, jer se zaista može raditi o medicinskom problemu koji zahtijeva daljje pretrage.

Bilo bi dobro i da zapišete kada, u kojim situacijama ste osjetili bolove (na primjer, u kojim pozama, je li bilo stresnih situacija, povezujete li to s nekom drugom promjenom u rutini, s lijekovima koje uzimate i slično). Sve to će pomoći lijekaru  u traženju uzroka boli i u pripisivanju daljnjih pretraga.

Osim lijekarske pomoći, svakako o bolovima razgovarajte sa svojim partnerom ili suprugom. Sljedeći put kad se upustite u vođenje ljubavi, možda možete zajedno uvesti promjene koje će umanjiti bol (npr. dužu predigru i maženje, neke druge poze, upotrebu lubrikanata i slično).

Imajte na umu da bol tokom polnog odnosa nije normalno stanje i ne čekajte predugo odmahujući rukom i s mišlju “ma proći će”. I uz novorođenče i svu brigu i njegu o srećici, ne zanemarujte signale svog sopstvenog tijela, ne zanemarujte svoje zdravlje i pronađite vremena kako bi potražili pomoć i ponovno uživali u intimnostima.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply