Naučite djecu šta da urade ako se izgube

Young Child Looks Lost At A Mall

 

Ovo je noćna mora svakog roditelja, a vjerovatno ni djeci u toj situaciji nije ni najmanje prijatno. Najbitnije je ne smišljati odmah crne scenarije, već postupiti mirno i najvjerovatnije će se sve sretno završiti.

Iako mnogi roditelji misle da se to njima ni u kom slučaju ne može dogoditi, dok drugi ne žele na gubitak djeteta niti pomisliti, važno je predvidjeti svaki scenario i imati na umu koliko je tačno ono staro “nikad ne reci nikad”.

Zato, naučite djecu što da urade ako se izgube i dajte im slijedeća uputstva:

Vaše ime i telefonski broj

Većina djece ispod tri godine će na pitanje “Kako ti se zovu mama i tata?”, odgovoriti: “mama” i “tata”. Malo ko će znati reći ime i prezime roditelja,  a ako i znaju, teško da će to podijeliti sa strancem i to u trenutku kada su uspaničeni.

Važno je da ovu situaciju izvježbate s njima i “opremite” ih znanjem kako da postupe u slučaju da se izgube. Dakle, neka nauče reći vaše ime  i prezime i po mogućnosti i broj telefona koji će lakše zapamtiti ako od njega napravite pjesmicu. Nekoliko puta tokom sedmice “zaskočite” dijete s pitanjem što će reći i uraditi ako se izgubi. “Pristupi nekoj odrasloj osobi, policajcu, prodavačici u kiosku ili prodavnici, reci da si se izgubio, kako ti se zovu mama ili tata i njihov broj telefona.” I to je uglavnom to.

Ostani blizu svog “sigurnog odraslog”

Naučite dijete da iako ga vi možda ne možete tako lako vidjeti u gomili jer je malo, neka ono svakako pogledom pokuša zadržati vas i neka uvijek prati gdje ste. Ovo je već jako dugo godina osnovna prevencija da se djeca ne izgube.

Ako shvatiš da si izgubljen, ostani na mjestu i viči

Kada shvate da su se izgubila, djeca često u potrazi za roditeljima znaju odlutati toliko daleko da samo otežaju roditeljima pronalaženje. Savjetujte dijete, da ako vas je izgubilo iz vida, ostane na mjestu i počne vas glasno dozivati. Izvježbajte to glasno dozivanje kod kuće, jer djeca nemaju naviku da rade tako nešto, pa im može biti neprijatno napolju da viču iz sveg glasa.

Potraži nekoga koga ćeš zamoliti za pomoć

Treba naći osobu od povjerenja koja će brzo reagovati. Ako na vidiku nema policajca ili nekog iz službe obezbjeđenja, naučite dijete da pristupi majci koja ima dijete u kolicima ili malu djecu, jer će ona znati i umiriti dijete, a vjerovatno se radi o osobi od povjerenja koja neće nauditi vašem djetetu.

Naučite dijete da ne paniči jer će biti pronađeno

Većina djece se tokom života barem jednom izgubi, ali to je za njih i dalje traumatičan događaj. Naučite dijete da ne paniči i da će na kraju, iako se njima trenuci bez roditelja čine kao vječnost, biti pronađeno. Ustvari vrlo rijetki i ekstremni slučajevi kada se djeca ne pronađu, pa zato podstaknite dijete da ostane pribrano u potencijalnoj kriznoj situaciji, a nakon što ga pronađete nikako nemojte biti strogi i vikati jer je i ono preživjelo velik stres.

Izvor: Dječja posla

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply