Facebook savjetovalište i poneki spakovan kofer

Man With Packed Suitcase Leaving Wife

PIŠE: Tatjana Kuljača, blog Mamizam

Ne znam da li je zadnjih dana neka od planeta retrogradna sa nekom drugom, jer ne stižem ni vremensku prognozu da odgledam, ali se iskreno nadam da će se sve to nekako vratiti na svoje mjesto. Ono što mi je zapalo za oko je sve veći broj pitanja za rješavanje ličnih dilema i problema postavljenih od strane anonimnih osoba širokoj publici na Facebook-u. Upitani su slobodni da npr. daju medicinsku dijagnozu na osnovu, nerijetko šturog objašnjenja, kao i kompletan asortiman medicinskih preparata koji će ih ,,sigurno” dovesti do izlječenja. Na ovaj način iz udobnosti toplog doma roditelji liječe visoke temperature kod bebe, a da je ni ne povedu kod ljekara. Kao i brojne druge zdravstvene probleme. Iza pitanja stoje uglavnom preplašene majke koje traže najbrže rješenje za svoje probleme od osoba koje ni ne poznaju. Koje čak ne bi ni smjele davati savjete vezane za zdravlje bilo koga. Kad bih sada počela nabrajati šta se sve liječi na Facebook-u spisak bi bio dugačak. Ali nije to poenta ovog puta. Nekako se nadam da se te iste mame na kraju obrate medicinskim radnicima i živote svojih potomaka ne stavljaju u nepoznate ruke.

Ono što me više šokiralo je raznovrsno psihološko savjetovalište tipa: ,,Muž mi je rekao da ne želi spavati sa mnom, a rodila sam mu dvoje djece. Šta da uradim?” Ajde što je jadna žena iz očaja u momentu postavila takvo pitanje, ali odgovori koji su dati su više nego šokantni. Idu u rasponu od ,,Spakuj mu stvari” do ,,Otjeraj kretena!” U cijelom moru negativnih komentara gdje se gospodinu crno piše i gdje je nakupio negativne ženske energije od koje se ni poludragi kamen ne bi oporavio stajala su samo dva koja su sugerisala na pokušaj rješenja problema. Da li je anonimna žena dobila krila da rasturi svoj brak zbog muževljeve izjave i vjetra u leđa koji su duvale bijesne ženske osobe, ostaće nepoznato. Sudbina anonimnih uvijek ostaje nepoznata. Bitno je to da su svi pozvani da daju savjet, komentar i podsmijeh. Lako se smijati anonimnom.

Sumnjam da je ijedna duša koja je dala komentar razmislila o razlozima takve izjave, koji mogu biti kako ozbiljni tako i banalni. Iza jedne svađe uvijek stoje nabijene emocije, kojima je dovoljno malo da se rasplamsaju u sukob. Za sukob je potrebno dvoje. Kao i za brak. Onaj ko misli da je brak med i mlijeko ne zna da ga čeka neuzorana poljana koja se prvo mora očistiti od korova, preorati, posaditi kvalitetno zrno, kako bi i rod bio dobar, zalivati redovno da ne propadne, te zajedničkim snagama pobrati plodove i u njima uživati. Brak nije odmor na Havajima. Moj nikada nije bio. Više liči na poljoprivredu.

Da sam, kojim slučajem, u najtežim momentima bila baš jedna anonimna žena koja traži savjet putem neke od stranica na Facebook-u, možda bih uveliko bila sama, sa eventualno jednim djetetom. Ovo drugo se rodilo možda baš zahvaljujući tome što nisam bila toliko aktivna na društvenim mrežama i što sudbinu svog braka nisam stavljala u nepoznate ruke, već sam sama birala svoje izbore.

Nema tog braka bez varnica i momenata kada mislimo da je sve otišlo dođavola. Ali kad ima ljubavi, kad se smire strasti, kad shvatimo da naše odluke utiču ne samo na naše živote, već i na živote naše djece, onda tri puta razmislimo prije nego što nekoga pošaljemo preko vrata sa spakovanim koferom.

Draga anonimna ženo, ne dozvoli da te komentari osoba koje ne poznaješ, a koji su dati kroz prizmu sopstvenih frustracija i nezadovoljstva, dovedu do toga da rušiš svoj dom. Jer nisu ti ga oni gradili. Gradila si ga sa svojim voljenim.  Onim kojeg si sama birala. Kada ti se čini da ti se i zadnja cigla doma klima, uvijek imaš izbor.

Pitaj psihologe, bračne savjetnike, prijatelje koji ti  i dušu znaju, doktore, pedagoge… bilo koga od njih koji su nam bar danas dostupni. Ako svom srcu ne vjeruješ. Ne daji ga masi na Facebook-u.

Nismo se puno odmakli od vremena kada bi svi bacali kamen na čovjeka samo zato što je neko iz mase bacio. Taj je ,,morao” za nešto da bude kriv, makar nikada ne saznali zašto. Ali bitno je da učestvuju. Da je rulja sita. Dok doma ne mogu riješiti ni sopstvene probleme. Neka su bar nečije tuđe riješili. Duša naizgled postane lakša.

Ne zovi masu da bira tvoje izbore. Slušaj svoje srce. Ono nikada ne griješi.

A kofere je najlakše spakovati.

http://www.mamizam.blogspot.com/2015/06/facebook-savjetovalite-i-poneki.html

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply