Napravite pješčani sat

sat

Ovaj tutorijal namijenjen je djeci od četiri i više godine. U tom uzrastu djeca na neke svoje načine pomalo postaju svjesna vremena i koliko je važno poštovati vremenske okvire (ako ne dođu na vrijeme na trening propustiće ga i sl).

Kako bi našim mališanima, a i nama samima, olakšali snalaženje u vremenu, prenosimo sa sajta Čuvarkuća ideju da kako napraviti izvrsnog pomagača – pješčani sat.

Za izradu su potrebni:

  • Dvije plastične boce;
  • Jedan plastični čep od boce;
  • Dva poklopca za tegle;
  • Sitni pijesak;
  • Makaze;
  • Jako ljepilo.

Za početak izmjerite obim flaša u odnosu na poklopce od tegli i odrežite ih tako da svaki dio plastične boce s grlom stane u taj čep. Tako i zalijepite jakim ljepilom.

sat2
Na plastičnom čepu izbušite manju rupicu. Neka bude široka toliko koliko brzo želite da pijesak prolazi kroz nju. Napunite jedan dio boce s pijeskom, stavite dva grla boca jedno prema drugom i provjerite prolazi li pijesak zadovoljavajućom brzinom i koliko mu vremenski treba da izađe. Ukoliko prolazi i zadovoljni ste vremenom koje mjeri, jakim ljepilom učvrstite grla boca jedno za drugo. Ukoliko ne prolazi ili želite da bude kraće ili duže, proširite rupicu i/ili dodajte/oduzmite željenu količinu pijeska.

sat3

Sad kad ste spojili svoj pješčani sat, dijete ga može ukrasiti po ivicama.

Igrajte se s djetetom uz pomoć pješčanog sata, ukoliko je npr. 3 minuta neka uz njega pere zubiće, ako je 5 minuta neka se oblači…

sat6

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply