Vrtići i ovog ljeta dežuraju zbog renoviranja i odmora i manjeg broja djece

dezurnivrtici

Foto: JPU Ljubica Popović

Javne preškolske ustanove u Crnoj Gori i ove godine će u toku ljetnjih mjeseci odnosno jula i avgusta organizovati rad kroz dežurstva, jer se smanjuje broj djece koja borave u vrtićima, ali i da bi se ispoštovao plan organizacije i racionalno trošio budžet, kažu u Ministarstvu prosvjete.

U toku ova dva mjeseca, kako je udruženju Roditelji u dopisu objasnila vršilac dužnosti generalne direktorice Direktorata za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, Arijana Nikolić Vučinić, renoviraju se i adaptiraju određene vaspitne jedinice i zaposleni koriste godišnje odmore koji se moraju realizovati tokom jula i avgusta.

Ona je ove infomacije i odgovor dostavila udruženju Roditelji koje se nedavno obratilo Ministarstvu prosvjete, nakon velikog broja predloga i sugestija roditelja da se ukine sistem rada kroz dežurstvo. Udruženje je, kako su nam pojasnili, predložilo da se promijeni način anketiranja roditelja o tome da li će dovoditi djecu u dežurne vrtiće, a da bi se dobile preciznije informacije o njihovim potrebama. Udruženje je sugerisalo da JPU pitaju roditelje da li će i koliko dovoditi djecu u njihov, odnosno vrtić u koji inače vode djecu, jer se jedino tako može precizno znati koliko roditelja ima potrebu u toku ljeta da vodi djecu u predškolsku ustanovu. U sadašnjoj situaciji, vjeruju u Udruženju, veliki broj roditelja odustaje od dežurnih jedinica jer ne odgovaraju njihovim potrebama, i snalaze se na druge načine.

Nikolić Vučinić kaže da su JPU, kao i do sada pokušavaju da izađu u susret potrebama roditelja pa su se trudili da dežurni vrtići budu i srazmjerno teritorijalno raspoređeni. Prema njenim navodima, vrtići anketiraju roditelja, prema pravilu tokom juna, kada se uzimaju svi potrebi podaci o djeci i roditeljima.

U anketi su ponuđeni objekti vaspitnih jedinica koji su izabrani na osnovu prethodno navedenih kriterijuma. Pri formiranju vaspitnih grupa, kako je dodala, vodi se računa koliko je to moguće, da djeca budu raspoređena uz svog vaspitača odnosno medicinsku sestru ili iz vaspitne jedinice u kojoj inače borave kako bi promjena za djecu bilo što manje.

U Udruženje kažu da s obzirom na to da u toku raspusta rade samo dežurne jedinice javnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori, velikom broju roditelja, posebno u opštinama sa velikim brojem stanovnika, raspust donosi mnogo problema. Osim što su dežurni vrtići udaljeniji i nijesu u njihovom mjestu stanovanja, postoji i problem ponovnog prilagođavanja djece na druge vaspitače i drugare i okruženje.

Oni podsjećaju da roditelji nemaju mogućnost korištenja odmora na dva mjeseca i da im ovakav način rada izuzetno komplikuje organizaciju i svakodnevne obaveze kao i finansije.

U Crnoj Gori postoji 21 javna ustanova sa ukupno 105 jedinica.

JPU pohadjanje

Izvor: Studija o ulaganju u rano obrazovanje djece u Crnoj Gori, UNICEF, 2014.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. da li se neko pita gde deca ostaju vikendom i svim tim praznicima i raspustima koje cinimi se ima vise nego radnih dana !? ko danas ima fiksno radno vreme ( prvu smenu i vikend slobodan? ko danas ima godisnji po mesec dva ? ko u danasnje vreme ne radi drzavne praznike i ostale ? ko? veeelika manjina… i zato ja sad sa kraja grada moram dijete da povedem u dezurni vrtic u drugi kraj grada da stignem ja ili mm na posao na vrijeme u vrtic pa na posao… pa opet po njega jer jedan vrtic je dezuran u celoj PG… a neverujem da je smanjeni br dece jer svaki put u dezurnom vricu i po 60-toro u grupi…

Leave a Reply