Pospremanje s djetetom može djelovati terapeutski

pospremanje

Ako imate osjećaj da vam je kuća stalno u neredu i da ste vječno u nekom pospremanju pa da ujedno provodite i premalo vremena sa svojom djecom, vrijeme je da pametno posložite stvari. Odnosno, ako vam je dijete dovoljno staro (od 2 god na dalje), uključite ga u zajedničko raščišćavanje nereda. Kuća će vam izgledati bolje, a vi ćete kvalitetno provesti vrijeme sa svojim djetetom kojem će pospremanje, ako ga dobro organizovati, biti vrlo zabavno.

Evo nekoliko savjeta kako organizovati čišćenje s djecom:

1. Neka bude jednostavno i kratko

U zavisnosti od zadatka, nered koji trebate raščistiti može biti veći li manji, ali nemojte dijete uvlačiti u više dnevno čišćenje garaže ili tavana. Djeca se brzo zasite svega i komplikovane aktivnosti mogle bi im jednostavno biti previše. Zato se usredsredite na nešto konkretno – jedan dan sredite garderobu u ormaru, drugi dan se pozabavite igračkama…

2. Od čišćenja napravite igru

Na pomen pospremanja niko ne poskoči od sreće, ali za pravo, ono može djelovati terapeutski i na odrasle i na djecu. Napravite ga zabavnim – uzmite nekoliko kutija, i neka svaka služi za odlaganje određene vrste stvari. Potom pomognite djetetu da uspješno rasporedi stvari po kutijama. Nakon toga, namjestite tajmer da vidite koliko to brzo možete napraviti, a sve začinite muzikom i plesom.

3. Kupujte manje

Logično je – što manje kupujete i gomilate stvari, imaćete manje toga za čišćenje. Potrudite se da police na budu “načičkane” gomilom figurica, koje treba skloniti svaki put kada mislite pobrisati prašinu. Minimalizam je puno lakši za održavati. Takođe, nekoliko kvalitetnih igračaka djetetu će trajati duže i biće puno više iskoristive od gomile plišanih igračaka koji su magnet za prašinu.

4. Čistite prije rođendana ili Božića

Osmislite pravilo da “prođete” kroz sve igračke prije nadolazećih praznika ili djetetovog rođendana i sklonite sve čime se dijete ne igra već neko vrijeme. Objasnite djetetu da nema mjesta za nove igračke ako neke stare ne odu u penziju.

5. Riješite se povezanosti sa stvarima

Ovo je vrlo teško jer se i odrasli i djeca vežu uz određene predmete i nije im svejedno kada dođe vrijeme da im kažu zbogom. Ponekad se radi o tome da ste tu stvar skupo platili ili razmišljate kako će vam možda zatrebati jednog dana. Tako se nepotrebni predmeti samo gomilaju – a to ćete najbolje riješiti pružajući djeci pozitivan primjer svojim ponašanjem. Ako nešto niste koristili više mjeseci ili neku odjeću niste nosili dvije sezone – teško da ikada više hoćete. Riješite je se! Ako vam se teško odreći nekih dječjih igračaka, gledajte to na način da su igračke u našim životima radi nekog iskustva i lijepog doživljaja. Kada steknemo to iskustvo i doživimo nešto lijepo, vrijeme je za nove stvari.

6. Rotacija i organizacija

Rotacija igračaka ono je što mnoge roditelje spašava od potpunog zakrčenja životnog prostora ili stalne kupovine novih stvari jer se djeca jako brzo zasite svega što im dođe pod ruku. Podijelite igračke po kutijama i označite ih odgovarajućim naljepnicama ili natpisima kako bi dijete znalo što ide u koju kutiju. Soba će odmah izgledati ljepše i urednije. Igračke koje se trenutno ne koriste spremite u posebne kutije i napravite rotaciju nakon sedmicu ili više dana. Za veče uvedite pravilo da su djeca odgovorna za svoje stvari i da je njihovo zaduženje pospremiti sve igračke u pripadajuće kutije.

Izvor: Dječja posla

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply