Tajna vesele i zdrave djece? Svjež vazduh i boravak napolju!

kamp3

PIŠE: Branka Žižić. Dječji kamp Stopala u travi

Mnoge stvari u današnjem svijetu, izgleda da ne idu na ruku našoj djeci. Promijenjena su, daleko naprednija u količini informacija kojom raspolažu, svjesnija društva i svijeta, mozgići im rade 300 na sat, ali da li sve to mogu da ‘sažvaću’ i kako se to odražava na njihova bića?

Život u gradu, prezasićenost novim tehnologijama, ekrani tableta, smart telefona i TV-a na svakom ćošku, ostavljaju brojne posljedice po dobrostanje djece. Izdvojenost iz prirodnog ambijenta i pretjerana elektronska stimulacija, sad već i nauka potvrđuje, remete unutrašnju ravnotežu svih ljudi, a posebno djece – bića koja su najprijemčivija za spoljne uticaje. Ostavićemo po strani promjene koje se dešavaju u porodici i društvu, a koje takođe opterećuju djetinjstvo.

Već odavno postoje naučni dokazi da crtani filmovi i video igrice iz masovne produkcije, u kojima se prebrzo smjenjuju kadrovi, neprirodni i neharmonični zvuci, brojni likovi među kojima nije jasno odrediti vrednosnu poziciju dobar-loš, izazivaju i pretjeranu nervnu stimulaciju i haos u malim bićima. Često se govori čak o epidemiji sindroma hiperaktivnosti, što bi bilo kopiranje ritma kojem smo podvrgnuti u crtaćima i igricama. S druge strane, govori se i o pasivizaciji djece, koja po navici, sadržaj traže na ekranu, a ne u aktivnoj igri, kontaktu s drugarima, sportu, radu. Ovim trendovima pridružuje se i postojanje generacije prebrižnih roditelja, ili uopšte generacije opsjednute bezbjednošću, koja iz tih razloga drži djecu prezaštićenom i uskraćuje im mogućnosti spontane igre, istraživanja, sazrijevanja kroz samostalne aktivnosti.

Naučnici su dokazali da djeca koja provode makar 5 do 10 sati nedjeljno napolju, imaju snažniji osjećaj za samoostvarenje i svrhu nego ona koja provode manje od tog vremena. Takođe, ona dublje prepoznaju ljepotu, kreativnija su i imaju aktivniju maštu, srećnija su i zainteresovanija za svijet oko sebe.

Primijetićemo da odsustvo kontakta djece sa prirodom ima izrazito negativan efekat i po samu prirodu – ne brinemo o prirodi, zagađujemo je, devastiramo, koristimo do iscrpljivanja.

Uviđajući potrebu za jačanjem kontakta djece sa prirodom, NVO Devedeset devet, kreirao je program dječjeg prirodnjačkog kampa Stopala u travi. Sa ovim pionirskim poduhvatom krenuli smo prošle godine, kada smo realizovali prvi kamp, na imanju Filandar u selu Grlić u Danilovgradu. Sedam dana sa, bukvalno, bosim stopalima u travi, uz kreativne radionice, čitanje, sport, susrete sa ljudima kojima priroda daje i hleb i zabavu i ljubav, imalo je nezaboravan efekat na naše učesnike, ali i na voditelje programa i roditelje. Jednom riječju, na kraju smo bili srećni i opušteni. Dobro, bilo nas je i premorenih zbog količine posla koju zahtijeva jedna nova inicijativa, ali duboko zadovoljnih.

Želimo da širimo ovu divnu priču, i ove godine nastavljamo sa kampom, sada u malo kraćem formatu, od 5 dana (zbog onih preumornih), u dva termina, ali sa jednako kvalitetnim programom, u nekim segmentima i poboljšanim. Novina ove godine je da naglašavamo samostalnost djece i timski rad, pa smo kreirali okvir za aktivnosti – Makerspace projekat: Moje lijepo selo. Na projektu će se raditi svih pet dana, a djeca će se, prema afinitetima, podijeliti u timove. Pošto se kamp dešava u jednom predivnom prirodnom i arhitektonski oblikovanom ambijentu, projekat obavezno ima komponentu njegovanja lijepog prostora, a zatim će djeca, svojim kreacijama da taj prostor ispune i udahnu mu dušu. Neki će, pak, da mu udahnu – struju! Ponosni smo što će dio rada na projektu da se odnosi na kreativnu elektroniku – Moje selo sa Arduinom, gdje će mali tehničari da rade sa studentima fizike na kreiranju energetski efikasne seoske kuće i ulične rasvjete. Ko zna koji će tim da bude najkreativniji i najuspješniji u svom rezultatu!

Pored toga, čitaćemo, prepričavati priče, razgovarati o lijepim osjećanjima, imaćemo ekološku akciju, pričaćemo sa pčelarem a jednog dana ćemo se isprobati i u planinarenju. Reći ćemo doviđenja toj lijenosti koja nas drži ispred ekrana i toj nervozi koju nam je ne znam ko nametnuo!

Možete pogledati raspored aktivnosti u našem kampu, koji se dešava od 29. juna do 3. jula i od 6 – 10. jula, a utiske i fotografije sa prošlogodišnjeg kampa možete naći na našoj Facebook stranici.

stopala

stopala2

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply