Kako pomoći djetetu u ispravljanju loših ocjena u zadnji čas?

ucenje

Kako se bliži završetak školske godine, sve je više ispita i kontrolnih zadataka koji su za neke učenike prilika da potvrde odlično znanje koje su pokazali tokom oba polugodišta, dok su ipak za neke posljednja prilika da poprave loše ocjene iz jednog predmeta ili čak više njih. I za jedne i za druge, kraj nastave naporan je i stresan. Zato roditelji trebaju pomoći djetetu da lakše savlada kontrole i pismene zadatke i školske obaveze koje ga očekuju u tako kratkom roku prije zaključivanja ocjena. Loše ocjene najčešće su rezultat neučenja tokom cijele školske godine, pa je naravno problem kako to nadoknaditi u preostalim danima nastave. Kako te frustracije i strah nadvladati, kako pomoći djetetu u ponavljanju opsežnog gradiva i ispravljanju loših ocjena u zadnji čas?

Nije sve izgubljenoLoše ocjene za mnoge su učenike (pre)veliki problem s kojim se ne mogu sami nositi nego im je potrebna pomoć i podrška roditelja. Stres najprije izaziva činjenica da je ostalo premalo vremena da se isprave ocjene i da to zahtijeva izuzetan napor i koncentraciju u učenju. Djeca različito reaguju na  loše ocjene. To zavisi od njihovog uzrasta, osobnosti, prošlim iskustvima, i reakciji okoline. Neka djeca loše ocjene doživljavaju tragično, pa su sklona depresiji, povlačenju u sebe, gubitku samopoštovanja, i njima je izuzetno važna roditeljska podrška u takvim situacijama. Druga djeca znaju reagovati  još većim otporom prema učenju, zauzimajući prema spoljašnjem svijetu stav kao da ih uopše nije briga za ocjene, što je varka i problem koji je samo privremeno potisnut.

Svako može dobiti lošu ocjenu

Nema učenika koji nije dobio lošu ocjenu, odnosno ocjenu koja je niža od one koju je očekivao. Zapravo, i kod samih učenika percepcija i lični doživljaj što je loša ocjena mogu biti vrlo različiti. Za odlikaša neuspjeh može predstavljati ocjena četiri, za nekog drugog učenika loša ocjena je samo ona manja od tri. Negativna ocjena za svakog je definitivno loša. Očekivanja roditelja po pravilu su puno zahtjevnija, pogotovo u današnje vrijeme kad su ocjene postale jako važne, jer utiču na dalje obrazovanje, od izbora srednje škole do upisa na željeni fakultet.

Razlozi školskog neuspjeha

Zašto su u dnevniku završile loše ocjene? Razlozi mogu biti brojni. Najčešće se gradivo ne savlada kako treba zbog gubitka motivacije, smetnji pažnje i koncentracije, nedostatka radnih navika ili manjka predznanja, straha od ispitivanja pa do neučinkovite metode učenja ili neodgovarajuće metode učenja određenoga gradiva. Uzroci školskog neuspjeha razlikuju se u nižim i višim razredima osnovne škole. Od prvog do četvrtog razreda uključuju teškoće pažnje i koncentracije, smanjene sposobnosti i emocionalnu nezrelost. Teškoće u školi mogu se javljati i zbog smetnji različitih specifičnih sposobnosti kao što su pisanje, računanje, čitanje. Bitno ih je što prije prepoznati kako bi se na vrijeme pomoglo djetetu i da mu se omogućilo savladavanje gradiva na odgovarajući način.

Pomognite djetetu

Kao roditelj najvažnije je da kod djeteta stvorite stav da svako može dobiti lošu ocjenu, ali i da istovremeno razvijete kod njega osjećaj da je sposobno da ispravi lošu ocjenu. Najveća je greška kada roditelji na lošu djetetovu ocjenu reaguju kritikovanjem i prijetnjama jer tada djetetu treba razumijevanje i podrška uz nastojanje da se pronađe način kako ocjene promijeniti na bolje. Roditelji mogu pomoći djetetu u organizaciji i primjeni novog, učinkovitijeg  načina učenja. Naučiti ga da rasporedi gradivo na manje cjeline, koje će prolaziti svakoga dana. Svake večeri ispitajte dijete što je toga dana naučilo. Tako će se dijete samo uvjeriti kako napreduje, steći volju i samopouzdanje, a to je za ispravljanje loših ocjena najvažnije. Naučite dijete da ne odlaže svoje obveze, da stekne dobre radne navike, a za to mu je ponajprije potreban vremenski plan, odnosno, raspored učenja, ponavljanja gradiva.

Izvor: Žena.hr
Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply