Djeca koja učestvuju u Zvezdicama deset godina pripadaju Pinku

zvezdice

Roditelji djece koja su prijavila za učešće u emisiji Pinkove zvezdice, potpisuju ugovor sa ovom TV kućom, koji obavezuje “interpretatora” na saradnju u narednih 10 godina, objavio je Portal Analitika. Po tom dokumentu, ako dijete, njegovi roditelji ili staratelji, odluče da raskinu ugovor, odnosno “bez opavdanog razloga odustanu od realizacije ugovornih obaveza”, Pinku  plaćaju 100 hiljada eura odštete.
Vijestima je nezvanično potvrđeno da učesnici muzičkog takmičenja zaista potpisuju ovakav ugovor.

Njime dijete dobija status “estradnog umjetnika”, jer se slaže da je zainteresovano da se pored učešća u emisiji “profesionalno bavi pjevanjem”, a u dokumentu se tretira kao “interpretator”. Njegovi roditelji mogu jednostrano raskinuti ugovor samo ako Pink  šest mjeseci ne ispunjava  obaveze ili ne isplati predviđene prihode.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović, objasnio je za Vijesti, da roditelji imaju pravo da potpisuju ugovor u ime svoje djece i tako ih obavežu da u narednih 10 godina budu vezana za određenu kompaniju.

“U ime maloljetnih lica, kao zakonski zastupnici, ugovor prihvataju i potpisuju njihovi roditelji. Dakle, niko nije obavezan da prihvati obaveze ugovora, ali ukoliko su roditelji te djece zaista zainteresovani i imaju takvu namjeru, odnosno prihvataju odredbe ugovora tu nema ništa sporno…”, kazao je on. “Oni  mogu do punoljetstva raspolagati, odnosno odlučivati u ime svoje djece”.

Na pitanje novinara da li dijete koje se prijavilo na audiciju, a koje na primjer ima 14 godina, može nakon četiri godine raskinuti ugovor bez pravnih posljedica,  on odgovara potvrdno.

“Po mom pravničkom rezonu, ugovori nakon punoljetstva djeteta ne bi mogli proizvoditi pravnu snagu, jer ne mogu djeca snositi odgovornost, odnosno biti obavezana odredbama ugovora u periodu kad mogu sama da odlučuju o svojim pravima i obavezama. Najlogičnije bi bilo da taj ugovor može zaključiti roditelj do djetetovog punoljetstva, a nakon toga dijete ima takozvanu poslovnu sposobnost”, ističe Begović.

Ako na inicijativu “interpretatora” dođe do jednostranog raskida, roditelji ili staratelji, osim predviđenih 100 hiljada eura, moraju nadoknaditi “svaku pretrpljenu štetu”, koja prevazilazi ovu cifru, a odnosi se na ulaganja Pinka  u promociju, produkciju, reklamu i marketing.

Pink ima pravo da jednostrano raskine ugovor ako interpretator “neopravdano izostane sa zakazanog nastupa, turneje, koncerta, snimanja, promocije i dr.”, “ne obavlja ugovorene obaveze”, koje uključuju i  zaključenje ugovora sa izdavačkom kućom” ili “naruši ugled Pink kompanije”, i u tom slučaju može od roditelja zahtijevati odštetu od 100 hiljada eura. Pink može raskinuti ugovor i ako se interpretator “nalazi u vanrednom psihičkom ili fizičkom stanju, koje ga sprečava u obavljanju obaveza” ili ako “prestane da se bavi interpretiranjem i ne pojavljuje se više u javnosti” i u ova dva slučaja, roditelji nisu obavezni da plate odštetu.

Po ugovoru, „interpretator“ bez naknade ustupa City Recordsu isključiva imovinska prava iskorišćavanja interpretacije interpretratora predmetno, prostorno, vremenski i po broju neograničeno za snimanje, umnožavanje, stavljanje u promjet snimka interpretacije, emitovanje interpretacije itd.

Primjerak ovog ugovora podijeljen je roditeljima djece od sedam do 14 godina, tokom nedavne audicije u Podgorici.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Horor, pritom, to su djeca, oni sjutra mogu da odluce da im se svira klavir, a ne pjeva, igra fudbal, bilo sta! I sta onda? Roditelj ce da sili dijete da i dalje bude u obavezi prema Pinku, jer mu prijeti bankrot? Djeca mogu imati ovakve i onakve zelje, a mi smo tu da procijenimo da li im to donosi vise stete nego koristi i da u skladu sa tim djelujemo, a ne da ispunjavamo zelje.

  2. Sami nastup je stres za njih a ko zna sto ih sve jos ceka,ali naduvani roditelji koji nemaju grama u glavu moraju se pofalit da im je dijete zvjezdica i dicit se time,umjesto da ta djeca prozive fino djetinjstvo bice primorana tako mala svasta da trpe,strasno,strasno!

  3. Mama zna najbolje, ona ga je nosila 9mj, ona ga je rodila, niko nema pravo da joj sudi! Kad cujem tu pricu, najezim se. Da li je to stvarno tako? Naravno sa ne! Zato postoji centar za socijalno, sud, zatvor i sl, hvala Bogu.

  4. “Notmalno” je da Pink zeli da se osigura pa potpisuje ugovor,da je predug jeste mogli su smanjit koju godinu. Treba roditelje kritikovat,jer poneki svoje neostavrene snove i zelje ostvaruju preko djeteta,ne razmisljajuci mnogo o onom sto pise u ugovoru.Nego da se dijete pojavi na tv da pjeva,da kaze uspjeli smo postao je pjevac-la ,sto ja nisam mogao-la…….

  5. Kliknuh SVIDJA MI SE..al ustvari nista mi se ne svidja ovo…Samo htjedoh da komentarisem.Ovo nije u redu!!! Djeca ce u medjuvremenu postati punoljetna…A ovo je i veoma dug period….Mislim da roditelji treba dobro da razmisle prije nego sto potpisu!!!!

  6. Jednostavno,ne razumijem u cemu je problem roditelja djece ako su potpisali ugovor sa Pinkom. Zbog cega ste vodili djecu na audiciju ako ste mogli da dijete afirmisete sami i da mu pomognete u karijeri ako je iole talentovano??? Nigdje u svijetu pa tako ni kod nas nista nije besplatno….sasvim je realno da svaka izdavacka kuca naplati nekim realnim procentom ulaganje u vase dijete…sta treba da ga afirmise,obezbijedi mu pojavljivanje na TV-u …mogucnost zarade a da roditelj ne ulaze nista al da pokupi sav kajmak….smijesni ste…tako funkcionise svaka produkcija…..

  7. Jednostavno,ne razumijem u cemu je problem roditelja djece ako su potpisali ugovor sa Pinkom. Zbog cega ste vodili djecu na audiciju ako ste mogli da dijete afirmisete sami i da mu pomognete u karijeri ako je iole talentovano??? Nigdje u svijetu pa tako ni kod nas nista nije besplatno….sasvim je realno da svaka izdavacka kuca naplati nekim realnim procentom ulaganje u vase dijete…sta treba da ga afirmise,obezbijedi mu pojavljivanje na TV-u …mogucnost zarade a da roditelj ne ulaze nista al da pokupi sav kajmak….smijesni ste…tako funkcionise svaka produkcija…..

Leave a Reply