Stigla MMR vakcina

mmr

Vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole (MMR) stigle su u četvrtak popodne u Montefarm, a danas su isporučene zdravstvenim ustanovama u Podgorici i na sjeveru,  a ponedjeljak će stići i na primorje.

Vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole nije bilo u zdravstvenim ustanovama i Montefarmu ovog mjeseca, a na revakcinu je čekao i dio djece koja su imala zakazane sistematske preglede za upis u školu.

Pomenutu vakcinu primaju bebe uzrasta od 12 do 15 mjeseci, dok se druga doza prima pred upis u osnovnu školu ili kasnije, ako revakcinacija nije sprovedena. Iz UNICEF-a su nedavno pozvali nadležne, zdravstvene radnike, roditelje i staratelje da pojačaju vakcinaciju protiv malih boginja, a podaci Instituta za javno zdravlje pokazali su da obuhvat djece rođene tokom 2012. godine sa MMR vakcinom nije dostigao minimum od 95 odsto, koji je potreban za kolektivni imunitet.

Iz Montefarma je ranije saopšteno da ne nedostaje ostalih obaveznih vakcina.

Krajem prošlog mjeseca u zdravstvene ustanove stigle su petovalentne vakcine kojima se djeca vakcinišu protiv difterije, velikog kašlja, dječje paralize, bolesti izazvane hemofilus influencom tipa B.

U Crnoj Gori zakonom je obavezna vakcinacija protiv tuberkuloze, paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja, zaušaka i crvenke, hepatitisa B i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Da Bog da je nikad vise ne bilo. Proizvodnja te vakcine je prestala i povlaci se sa trzista zbog mase prijavljenih kontrindikacija u zemljama EU. Preostale zalihe idu u bivse EX Yu drzavice i jos par iz okruzenja. Zato je pritisak SZO na njihovo zdravstvo. U Spaniji je ista odavno zabranjena zakonom.

Leave a Reply