Podignuta optužica protiv Jeremića, Puletića, Tahirović i Cimbaljević

Foto: CDM

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu protiv ljekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe u bjelopoljskoj Opštoj bolnici.

Njima se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela – teška djela protiv zdravlja ljudi u vezi krivičnog djela – nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Kako je saopšteno iz VDT-a za ovo djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina.

“Optužnicom je predstavljeno da okrivljeni Tomislav Jeremić, kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Zvonko Puletić kao načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja, Haka Tahirović kao načelnica Dječijeg odjeljenja i Odsjeka za neonatologiju, Jela Cimbaljević , kao ljekar specijalista pedijatrije, nijesu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje opasne zarazne bolesti”, poručuju iz VDT-a.

U saopštenju VDT-a se kaže da okrivljeni Jeremić u bolnici nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao Tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.

Iz VDT-a navode da su okrivljeni Jeremić, Puletić i Tahirović, prekršili propise i time što nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, tako što nijesu obavljali redovnu bakteriološku kontrolu sredine na odjeljenjima niti su nalagali uzimanje briseva sa radnih površina, uređaja, opreme i sanitetskog materijala, kao i sanitarnu kontrolu zaposlenih na Odjeljenjima.

“Okrivljeni Zvonko Puletić prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje nije naložio uzimanje vaginalnih briseva trudnicama prije porođaja. Sve to dovelo je do lošeg higijensko-epidemiološkog statusa na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane patogenim bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti – neonatalne sepse petoro novorođenčadi, od kojih je jedno preminulo. Okrivljeni i pored dva evidentirana slučaja opasne zarazne bolesti nijesu odmah preduzeli mjere radi suzbijanja bolničke infekcije, tako da je na Odjeljenjima nastavljen rad pod istim higijenskim uslovima”, navode u tužilaštvu.

Okrivljena Jela Cimbaljević , kako navode, od 2. do 12. novembra kao ljekar specijaliste pedijatrije, nije postupala u skladu sa propisima zato što nakon prijema dvoje novorođenčadi i sumnje, a kasnije i postavljanja dijagnoze opasne zarazne bolesti, to nije prijavila.

Zbog neprijavljivanja pojave neonatalne sepse nastavljen je rad na Odsjeku za neonatologiju na koje su kasnije primljena još tri novorođenčeta. Sva tri novorođenčeta, takođe su se razboljela, od opasne zarazne bolesti. Uslijed uspostavljanja dijagnoze neonatalne sepse kod jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru Crne Gore, gdje su novorođenčad bila upućena na dalje liječenje”, saopšteno je iz VDT-a.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply