Od ponedjeljka izložba Dinosaurusi: Džinovi Patagonije u Budvi

carnotaurus color final
Jedna od najspektakularnijih izložbi na svijetu o dinosaurusima Dinosaurusi: Džinovi Patagonije u ponedjeljak će biti otvorena u halama Sajma u Budvi na površini od 1200 kvadratnih metara, u specijalno pripremljenim izložbenim uslovima.

Uz eksponate koji predstavljaju autorizovane replike fosila skeleta dinosaurusa koji su pronađeni na prostorima Patagonije (Južna Amerika, Argentina) u prirodnoj veličini, biće predstavljeni brojni filmovi i video materijali o životu dinosaurusa uz upotrebu najsavremenijih tehnologija (hologrami i 3D prikazi). Najavljena je i prezentacija publikacija na ovu temu, kao i brojni drugi sadržaji edukativnog karaktera.

Posebno interesantan dio izložbe koja će trajati do kraja avgusta, biće postavka fosila koji su pronađeni na teritoriji Crne Gore, a koji odnose se na period kada su na Zemlji živjeli dinosaurusi (mezozoik). Biće organizovane radionice za djecu, kao i predavanja paleontologa i drugih eksperata iz ove oblasti. Sav štampani materijal, katalog, brošura, kao i knjiga koja je autorsko djelo vlasnika izložbe, a tiče se ove tematike, biće publikovan na tri jezika: crnogorskom, engleskom i ruskom jeziku.

Iz nevladine organizacije Div iz Podgorice, koja je organizator izložbe, vlasnika Grupo Cultural iz Argentine je saopšteno da je bila izuzetno prihvaćena i posjećena u svim gradovima u kojima je organizovana – od Sjeverne Amerike do Evrope, a vidjelo je oko 1,2 miliona ljudi.

Izložba će sadržati:

–   25 replika skeleta;
–   9 realnih rekonstrukcija;
–   12 interaktivnih edukativnih stanica;
–   15 velikih ilustracija;
–   3d ilustracije;
–   displeji na dodir za slabovide;
–   edukativne filmove (University of Comahue);
–   25 eksplanatornih panela;
–   4 kompjuterske stanice na kojima su sve informacije o izložbi kao i ” d i n o g a m e s” i ” d i n o q u e s t “.

Izložbu „Dinosaurusi: Džinovi Patagonije“, većim dijelom čine primjerci pronađeni na više od 30 lokaliteta, u provinciji Neuken koja se nalazi na sjeveru Patagonije. Ekskluzivan nalaz predstavlja ogromna kandža na zglobljenom prednjem ekstremitetu grabljivca Megaraptor namunhuaiqui. Ova kandža predstavlja jedno od najspektakularnijih paleontoloških otkrića.

Ne manje značajan nalaz predstavlja skelet biljojeda Rebbachisaurus tessonei (ovaj dinosaurus je bio dugačak oko 17 metara) koji je pronađen u jezeru Ezekilj Ramos Meksija. Ovim nalazom je potvrđena činjenica da su se u stomaku dinosaurusa nalazili gastroliti – kamenje koje je služilo za mrvljenje biljne hrane. Među džinovima na ovoj izložbi izdvaja se Giganotosaurus carolinii koji predstavlja najvećeg kopnenog mesojeda (bio je dugačak oko 14 m, težak oko 8 tona). Poslednjih godina, u Patagoniji su pronađena velika polja sa hiljadama jaja dinosaurusa i njihovih gnijezda. Neke rekonstrukcije ovakvih gnijezda mogu se vidjeti na izložbi.

Ovu izložbu prate projekcije dokumentarnih filmova koji su snimljeni tokom iskopavanja ostataka dinosaurusa, kao i filmovi čija je tematika zaokupirana rekonstrukcijom njihovog života.

Osim izložbenog sadržaja, u dijelu specijalno namijenjenom djeci biće obezbijeđen prijatan kutak za igru, slaganje pazli, crtanje, interaktivne kompjuterske stanice sa video igricama i dino kvizom, zatim veliki box ispunjen pijeskom u kojem će djeca tražiti „ostatke dinosaurusa“, igra „slijedi tragove dinosaurusa“, dok će za to vrijeme roditelji moći da uz osveženje u dino baru odgledaju edukativne filmove na video displejima.

Posebno iznenađenje za posjetioce tokom trajanja izložbe biće nagrade koje će se izvlačiti svake sedmice, kao što su izleti u Skadar i Tiranu, posjeta Nacionalnom parku Lovćen i Avanturističkom parku na Lovćenu, knjige

Cijena ulaznice i za odrasle i za djecu iznosiće 5 eura. Za sve organizovane posjete učenika i djece iz vrtića tokom juna karte će biti sa 20% popusta i njihova cijena će biti 4 eura. Pripremljeni su i specijalni popusti za porodične posjete i iznenađenje za najmlađe posjetioce – sva djeca mlađa od 5 godina koja dođu na izložbu sa roditeljima moći će da posjete izložbu besplatno.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply