Neobične prehrahrambene želje trudnica

trudnicaishranaZahvaljujući hormonskim promjenama i nedostatku hranjivih stvari u organizmu, trudnice nakon prvog tromjesečja često žude za hranom koju inače ne jedu. Uz klišeje kao što su sladoled ili kiseli krastavci, neke trudnice imaju potrebu kombinovati vrlo neobične namirnice ili žude za nejestivim stvarima poput sapuna i uglja.

Svako ima drugačije želje, ali se naučnici slažu u jednom: slatko se nalazi na vrhu ljestvice trudničkih želja. Bilo da je riječ o voću i čokoladi ili o prerađenim proizvodima kao što su sladoled, kolači, keksi. Takođe, mnoge trudnice žude za mliječnim proizvodima, mesom i ribom.

Osim nebičnih želja i kombinacija, kao što su sladoled i čili papričice, na popisu prehrambenih želja trudnica nalaze se i nejestive stvari. Neke od najčešćih su ugalj, zubna pasta, led, sapun, zemlja, kreda, šibice, skrob, sunđer. Riječ je o poremećaju zvanom pika, i liječari upozoravaju trudnice da nipošto ne jedu takve stvari. Savjetujte se sa svojim lijekarom koji će ustanoviti što nedostaje vašem organizmu. Mnogi naučnici se slažu da takve želje nastanu zbog nedostatka gvožđa.

Zašto žene žude za određenom hranom tokom trudnoće? Zašto slatki krompir? Zašto, pobogu, ugljen?

Naučnici imaju vrlo jednostavan odgovor na sva naša pitanja. Trudnice žude za bizarnom hranom jer im nešto nedostaje u organizmu, kaže dr. Brian Wansink (autor knjige Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think).

Ako žena svakodnevno želi da jede slatki krompir tijelo sigurno žudi za kalijumom i vitaminom A. Alise postavlja pitanje zašto baš slatki krompir, zašto ne neka druga namirnica bogata navedenim mineralom i vitaminom. Dr. Wansink objašnjava da trudnica žudi za namirnicom koja je najbogatija tim stvarima, pa je kombinuje s nečim što jako voli kako bi joj bilo ukusnije.

Trudnice čiji je jelovnik uravnotežen, koje uzimaju dovoljno hranjivih stvari, minerala i vitamina, najvjerovatnije neće imati neobičnih želja, smatra dr. Wansnik.

Stručnjaci ističu da nisu sve želje opravdane nekim nedostatkom u organizmu, neke su jednostavno velika opravdanja da se u ponoć pojede pola slatke punjene mliječne čokolade. Trudnoća je mnogima opravdanje da sebi udovolje, ma koliko to nezdravo i suludo bilo. Zato drage trudnice, udovoljite sebi s vremena na vrijeme, ali se ipak držite zdravijih navika.

Za kojom ste vi hranom žudjele tijekom trudnoće?

Izvor: Klinfo

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply