Kidsland odjeća
Kidsland GEOX
Kidsland AVENT

Greške koje mogu uticati na začeće

zacece
Mnogi parovi pored ogromne želje da dobiju bebu, često nesvjesno prave nepotrebne greške koje i te kako mogu uticati na to kada će se ostvariti u ulozi roditelja, čak i ako je sve u savršenom redu s njihovim reproduktivnim zdravljem. Razloga je puno – od previše seksualnih odnosa, do premalo. Saznajte i naučite kako se vratiti na pravi put prema svom cilju – bebi!

Manjak seksualnih odnosa

Prva stvar koju možete ispraviti i koja je sigurno najzabavnija je da češće vodite ljubav. Možda mislite da, ako ne praktikujete stalno odnose, možete “sačuvati” više spermatozoida vašeg partnera ili da čekate dane ovulacije, ali griješite. Lako je propustiti plodni period, ako su odnosi ograničen samo na dane kada ovulirate, jer mnoge žene vjeruju da su im plodni dani onda kad zapravo i nisu. Zato samo naprijed – imajte odnose onoliko često koliko želite, obraćajući posebnu pažnju na nekoliko dana prije ovulacije.

Previše seksualnih odnosa

Neki parovi misle da imaju savršen koncept: što češće upražnjavaju seks, lakše i brže će zatrudnjeti. Ali više nije uvijek i bolje. Iako seksualni odnosi uglavnom ne smanjuje potencijal spermatozoida, kako mnogi vjeruju, previše odnosa može izazvati probleme. Praktikovati odnose više puta dnevno, može izazvati “sagorijevanje”, a moglo bi se dogoditi i da par počne seksualni odnos doživljavati više kao obavezu. Takođe, kada su plodni dani u punom jeku, neko od partnera može biti nezainteresovan ili samo zasićen, što dovodi do moguće propuštene šanse.

Pretpostavke da je ženski faktor uzrok

Kada par ima mnogo poteškoća sa začećem, obično se uzrok uvijek traži kod žene. Muškarci uglavnom ne žele vjerovati da nešto nije u redu s njima. Dovoljno je da sperma izađe i oni će pretpostaviti da su plodni. Ali naravno da to nije slučaj. Od momenta kada shvatite da nešto nije uredu, ako i poslije 6 mjeseci intenzivnog “rada na bebi” ne dolazi do začeća, važno je da oba partnera pristupe raznim pretragama kako bi ste ustanovio uzrok neplodnosti i po mogućnosti otklonio problem.

Propuštanje ovulacije

Pogoditi tačno kada su plodni dani može biti nezgodno. Kod mnogih žena ovulacija se javlja 14 dana nakon prvog dana menstrualnog ciklusa, ali vrijeme pojavljivanja ovulacije ponekad varira, pa ne javlja u isto vrijeme svakog mjeseca. Takođe, mnoge žene misle da neki simptomi ukazuju na početak ovulacije. Ako dobro poznajete svoje tijelo, možete uočiti da se nekoliko dana prije plodnih dana vaginalni iscjedak povećava. Međutim, mnoge žene ne primijete te znakove, a neke ih i pogrešno protumače. Zato, umjesto da nagađate, predlažemo vam da koristite ovulacijske testove koji će sa sigurnošću utvrditi kada su vam plodni dani.

Imate seksualne odnose tačno na dan ovulacije

Ako ste kupili test za određivanje ovulacije, ako provjeravate svoju bazalnu temperaturu ili koristite kalendar da biste utvrdili kada su vam plodni dani, vjervatno smatrate da su odnosi na dan ovulacije cilj ka uspehu, ali ponekad to znači da ste zakasnili. Nakon ovulacije, jajna ćelija čeka 12 do 24 sata da bude oplođena spermatozoidom. Ako niste pogodili kada su vam tačno plodni dani, moraćete čekati sledeći mjesec ne bi li pokušali ponovo, jer spermatozoidi mogu u organizmu žene opstati od tri do pet dana. Zato je najbolje da imate odnose nekoliko dana prije ovulacije, jer ćete tako povećati šanse da ostanete u drugom stanju.

Ako koristite lubrikante

Razmislite dobro sledeći put kada poželite koristiti lubrikante, jer oni mogu negativno uticati na pokretljivost spermatozoida, kojima je svakako put do jajne ćelije trnovit i težak. Ako ih morate koristiti, probajte sa prirodnim.

Ne tražite stručnu pomoć

Nakon dva ili tri ili više mjeseci uzaludnog pokušavanja, mnogi parovi su frustrirani zbog ishoda koji nisu planirali. Ipak, to ne znači da odmah planirate finansijsku konstrukciju vantjelesne oplodnje. Važno je da vodite brigu o vašem reproduktivnom zdravlju, redovnim kontrolama, da vodite zdrav život, zdravo se hranite i u ovom pogledu budete maksimalno opušteni. U slučaju da i dalje ne ostvarujete trudnoću i nakon 6 mjeseci, važno je da se posavjetujete sa stručnim timom za vantelesnu oplodnju i nađete zajednički način kako da otklonite uzroke neplodnosti i ostvarite svoj cilj.

Zapostavljate opšte zdravstveno stanje

Vrlo često, kada parovi žele bebu fokusiraju se isključivo na svoje reproduktivno zdravlje zanemarujući osnovno. Važno je da obratite pažnju na vaše zdravlje uopšte, jer težina, pušenje, strese i lijekovi mogu uticati na plodnost takođe. Prije nego što se upustite u ostvarivanje trudnoće, najbolje bi bilo da vi i vaš partner obavite sistematski pregled kako bi na vrijeme otklonili bilo kakve probleme koji mogu uticati na plodnost.

Izvor: Klinika Perinatal

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply

Tommiee2
Crnogorska bojanka2
Čitajte još:

Nabavka ljekova odlaže šansu za roditeljstvo

Na Odjeljenju za humanu reprodukciju Bolnice “Danilo I” na Cetinju u 2022. godini broj [...]

Poziv pljevaljske Opštine za sufinansiranje troškova VTO

Parovi sa područja Pljevalja mogu se od 1. septembra prijaviti na javni poziv Opštine za [...]

Fond priprema uputstvo o ostvarivanju prava na vantjelesnu oplodnju

Nakon ukidanja Konzilijuma za vantjelesnu oplodnju u Kliničkom centru Crne  Gore, Fond za [...]

Primjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji mogla bi početi prije juna

Nova zakonska rješenja u vezi sa medicinski potpomognutom oplodnjom u praksi treba da zažive od [...]

Stručnjaci preporučuju vakcinaciju protiv korone parovima koji planiraju VTO

U ovom trenutku preporuka je da se svi parovi koji planiraju postupak VTO obavezno vakcinišu [...]

Vodič za dojenje
Linija za vršnjačko
Babe
Tommiee

Pretraga

Sušenje i pranje
Itana Časovi

Posljednji postovi sa foruma