Kako adekvatno obući bebu?

bebaoblčacenjhe

Za prilagođavanje temperature tijela u odnosu na temperaturu okoline novorođenčetu treba više vremena nego odrasloj osobi zbog nezrelosti mehanizama termoregulacije. Zbog toga su roditelji često u dilemi kako obući bebu kada su vrućine i kako je zaštititi od hladnoće.

Temperatura prostorije u kojoj beba boravi i spava treba da iznosi 22-23 stepena, uz dovoljnu vlažnost vazduha (50-60%). Kada se pripremte za kupanje bebe, temperatura treba da je nešto viša – oko 25 stepeni. Nagle promjene temperature treba izbjegavati koliko je to moguće.

U uslovima normalne temperature okoline (22-23 stepena) zdravo novorođenče treba obući slojevito – platnena košuljica, benkica ili bodi i štramplice. Sva odeća mora biti od pamuka i treba izbjeći odjeću koja se oblači preko glave. Ako je temperatura u vašem stanu niža ili prenosite bebu u hladniju prostoriju, dodajte još jedan sloj pamučne odjeće. Slojevito oblačenje praktično je iz više razloga – dobro drži toplotu zbog slojeva vazduha između odjeće, a lako skinete jedan sloj ako je bebi vruće ili dodate ako je hladno. Kapica u uslovima normalne temperature okoline, kod kuće, u krevetiću nije potrebna.

Kako ćete procijeniti da li je beba adekvatno obučena?

Ruke i stopala novorođenčeta su hladne, a glava topla. Ovo je normalno i posljedica je specifičnosti cirkulacije u ovom uzrastu. Najlakše ćete procijeniti da li je bebi dovoljno toplo ako stavite ruku na grudni koš ili leđa. Ako je koža topla – dijete je dovoljno obučeno.

Kako obući bebu kada su vrućine, a kako zimi?

Zbog nezrelosti mehanizama termoregulacije ljeti bebu treba zaštititi od sunca i toplote. Ljetnja odjeća za bebe podrazumijeva pamučne benkice i pantalonice svijetlih boja i gustog tkanja. Šeširić ili kapica su obavezni. Podrazumijeva se češće davanje vode ako beba ne sisa. Smjernica za oblačenje može vam  biti sopstveni osjećaj toplote ili hladnoće.

U toku zimskog perioda najbolje je bebi obući nekoliko slojeva odjeće, jer će je manje sputavati nego dva teška odjevna predmeta. Praktična su i udobna zimska odjelca punjena perjem ili imitacijom perja. Kapa je neophodna čak i ako je napolju samo prohladno, a ako je temperatura oko 0C i uši treba da su pokrivene. Ručice se štite rukavicama, a stopala čarapicama i čizmama. Hladno vrijeme vas ne smije spriječiti da izvedete bebu napolje, ali u slučaju niskih temperatura i vjetra ne treba dugo boraviti na otvorenom.

O ovoj temi porazgovarajte i posavjetujte se sa drugim roditeljima na forumu portala —> Kako obući novorođenče

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply