Kako pomoći djeci da lakše nauče azbuku i abecedu kroz igru?

slova

Istraživanja su dokazala da učenje azbuke i abecede djeci ide najlakše kroz zabavu te smislene igre. Donosimo jednostavan način kako možete djeci napraviti zanimljivu edukativnu igračku koja će im pomoći da savladaju azbuku i abecedu i vježbaju senzoriku.

Što vam je potrebno:

– Metalni pleh za kolače ili tacna;
– Magnetska slova koja ako nemate možete povoljno nabaviti u prodavnicama, najčešće su u raznim bojama i lijepe se na frižider;
– Plastična posuda duga barem 20 cm;
– Taman građevinski papir;
– Punilo za kutijicu među kojom će se skrivati slova. To može biti riža, riža u boji, mjesečev pijesak, isjeckan papir ili nešto treće.

Izrada edukativne igračke

Prvo, izrežite komad tamne boje građevinskog papira (crne ili tamno plave) da stane unutar tacne ili pleha za kolače. Stavite papir u pleh, a na njega zatim poredajte magnetska slova po azbuci ili abecedi. Tako složena slova ostavite na direktnom suncu nekoliko sati.  Kad papir izgubi boju dovoljno da se slova jasno vide, maknite ga sa sunca i pričvrstite selotejpom za pleh da ne šeta.

Zatim napravite kutijicu sa slovima i pjeskom ili rižom… U slučaju da niste upoznati kako se boji riža pročitajte i taj savjet:

Što vam treba:

– 1 šoljica riže;
– 2 kašike alkohola;
– 8 kapi boje.

Stavite sastojke u neku kutijicu i miješajte dok riža ravnomjerno ne upije boje.
Nakon što se riža osuši prespite je u svoju senzornu kadu ili kantu i miješajte s magnetskim slovima.

Za početak neka se djeca jednostavno igraju pronalaska magnetskih slova i uparivanja sa slovima na plehu, a kada ih savladaju možete im zadati da pronađu određena slova ili označe riječi.

Izvor: Dječja posla

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply