Vezivanje pertli po Montesori metodi

Došlo je vrijeme da dijete naučite da veže pertle na patikama i cipelama?! Ovaj Montesori tutorijal će vam sigurno u tome pomoći, a pronašli smo ga na blogu Lilihipsteri. Veoma je interesantan jer djeci omogućava da samostalno i kroz igru savladaju ovu vještinu, za koju je potrebno veliko strpljenje i istrajnost dok se ne nauči. .

Za izradu materijala potrebno je:

– cipelice za konture ili stabilna ruka za skiciranje;
– karton;
– olovka;
– flomasteri, markeri ili druge boje po izboru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz pomoć cipelica ili sami isrtajte konture na kartonu, prvo olovkom pa crnim markerom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon toga, obojite (običnim markerima za bijelu tablu) vrhove i pete, a sredinu sam osjenčila olovkom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kroz prethodno izbušene rupe ušnirajte pertle.pertle4A onda krenite sa lekcijama o vezivanju!

Prije toga budite sigurni da je dijete spremno da savlada ovu vještinu. Najveći broj djece sposoban je za to između četvrte i šeste godine.

Prije nego što se upustite u učenje ove vještine, važno je da dijete razlikuje desnu i lijevu stranu. Da biste mu pomogli da ih razlikuje, možete da stavite naljepnicu na jednu ruku, nešto na ruci nacrtate… Ukoliko je vaše dijete ljevoruko, a vi niste, pokušajte da pronađete stariju ljevoruku osobu koja će umjesto vas pomoći djetetu u savladavanju ove vještine.

Izaberite jedan način vezivanja pertli. Budite u tome dosljedni i uporni – jer, ako ga vi učite na jedan način, vaspitačica u vrtiću na drugi, baka na treći… dijete će biti nepotrebno zbunjeno. Počnite s jednostavnijim vezivanjem. Prvo naučite dijete da veže čvor.

Kada mu pokazujete vezivanje pertli, budite na istoj strani. Tako će moći da prati vaše pokrete.

Sam početak učenja može biti spor i naporan. Imajte na umu da je svako vaše požurivanje djeteta kontraproduktivno. Ono ima svoj ritam učenja. Umjesto da ga požurujete i tako stvarate dodatnu nervozu, radije mu ostavite dovoljno vremena. Bolje je da u početku bude sporo, ali da uspije samostalno, nego da u kraćem vremenskom roku vi obavite njegov “posao”.

Izvor: Lilifipsteri; YuMama

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply