Podrška samohranim roditeljima i višečlanim porodicama

piknik

Oko 30 roditelja je, za manje od tri mjeseca, obuhvaćeno akcijom nevladine organizacije Zinak čiji je cilj podrška samohranim roditeljima i njihovoj djeci, kao i višečlanim porodicama.

Nevladina organizacija Zinak od početka februara radi na osnaživanju i podršci ovoj ciljnoj grupi, tako što za njih obezbjeđuje različite vrste besplatnih usluga, poput izleta i radionica, poklanjanje proizvoda iz asortimana nekoliko kompanija, organizovanje piknika i šetnji za djecu. Za porodice su do sada bile organizovane različite aktivnosti poput likovne umjetničke radionice sa slikarkom Marinom Radulović, kreativne radionice sa domaćim plastelinom, praktične i edukativne radionice kuglanja, jahanja, balonarstva. Imali su piknike i šetnje na Gorici, a uskoro će i obilaziti Karuč. Majke su imale na raspolaganju besplatne frizerske, kozmetičke i usluge masaže.

“Podrška se sastoji u “buđenju filantropije” u privrednom okruženju, povećanju društvene odgovornosti, na jedan vrlo lijep i neponižavajući način”, kazala je predstavnica Zinak/a, Nikoleta Strugar. “Kroz ovu Akciju podržavamo, ne pomažemo”.

Za samohrane i roditelje iz višečlanih porodica obezbjeđuju I odgovore advokata, pravnika i drugih stručnih lica u vezi sa temama koje ih interesuju i upućuju ih na adrese kompetentnih lica u rješavanju problema. Strugar pojašnjava da svakodnevno održavaju kontakte s roditeljima, druže se sa njima, a za djecu obezbjeđuju različite umjetničke, sportske, edukativne i druge radionice.

Osim u Podgorici ove aktivnosti su sproveli i u još nekoliko gradova.

balon

Detalji o njihovim aktivnostima mogu se pronaći na njihovoj Facebook stranici.

“Radimo veoma transparentno, prikazujuci svaku našu aktivnost na ovoj stranici. Nemamo kancelariju, radimo konkretno na terenu, nemamo finansijsku podršku, niti projekte za sada, tako da je skromna finansijska podrška isključivo iz džepa mog supruga”, kazala je Nikoleta. “Imamo srce, dušu do neba, volju kao svemir da se izborimo za makar jedan dječiji osmijeh”.

Zinak je pripremio i pokrenuo akciju podrške za roditelje i djecu sa invaliditetom. U okviru te akcije će brinuti o socijalizaciji djece, i njihovom uključivanju u aktivnosti koje mogu ispratiti u skladu sa svojim mogućnostima.

“Ne stavljamo akcenat na njihov invaliditet, već na njihove ličnosti.Ta djeca nemaju posebne potrebe, već iste kao i sva djeca”, dodala je Strugar i pozvala sve zainteresovane roditelje za ovu akciju da im se pridruže.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply