Odbijanje djeteta da veliku nuždu obavi na tuti ili šolji

Mother teaching son (15-18 months) to use pottyPitanje od Sandre:

Imam dječaka od tri godine koji od prošle godine zna da piški u tutu ili na šolju i uredno traži ali kaki ili u gaćice ili iskoristi period kad je u peleni. Pelenu mu stavljam za vrijeme spavanja, jer pije tečnost u toku noći. Pošto je već veliki da se skoro uvijek primijeti kad će da kaki (jer se skriva iza stolice ili ode u hodnik) pokušam da ga tada stavim na tutu ili šolju, ali plače, brani se, kaže da ne može tako. Probala sam da pokažem da ja to radim na šolji, da obećavam poklon, da ga zabavljam igračkama dok sjedi na šolji (na tutu neće ni da sjedne). Pošto se krije nudila sam mu da sjedi na tuti pa da ga ostavim u hodniku da ga “niko ne gleda”- neće. Pričam mu kako drugari ne koriste pelene, ni crtani junaci… Nismo ga tukli zbog toga. Jednostavno, on imam problem da to savlada, a ja ne znam kako da mu pomognem.

Odgovor od Milice Belade, dipl.psiholog, porodični psihoterapeut

Ono što mogu da zaključim iz Vašeg pitanja je da je Vaš dječak spreman za “toaletni trening” i da ste već stigli do pola puta tj. uspješno savladali polovinu treninga. To znači da već sve dobro radite i da poznajete način kako da priđete svom djetetu, samo je potrebno malo više strpljenja…i malo manje pritiska. Djeci treba više vremena da nauče kako da obavljaju veliku nuždu, tako da je sve što ste opisali jedna očekivana reakcija Vašeg dječaka.

Možda je potrebno da razmislite o tome da napravite pauzu sa sprovođenjem toaletnog treninga, pustite desetak dana da se i on opusti i da se Vi relaksirate, insistiranje na nečemu za šta nije spreman samo će pogoršati situaciju.

Narednih desetak dana možete posvetiti oslikavanju tute, neka je on oboji, nalijepi sličice i sl. neka priča o tuti bude prisutna ali bez pritiska da se i koristi. Ono što biste mogli korigovati je “noćni režim” tj. navika Vašeg sina da noću pije vodu.

Preporuka, naročito kada se sprovodi toaletni trening, je da se sa uzimanjem tečnosti prestane sat vremena prije spavanja, prosto nema potrebe da se voda pije noću. Ako već to ne možete da promijenite, iskoristite priliku kada je već budan (kada traži vodu), odvedite ga da piški na šolju i vratite ga u krevet. U odnosu na to kako će Vaš dječak reagovati, tj. ako bi se to uspješno sprovodilo, za kratko vrijeme bi trebalo da prestanete sa stavljenjem pelena noću. To će olakšati situaciju i prilikom obavljanja velike nužde, jer, dok god su pelene opcija, on će vjerovatno izbjegavati da u potpunosti koristi tutu ili šolju.

Ne zaboravite da već sve dobro radite, potrebno je još samo malo strpljenja i tolerancije.

 

 

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply