Prva posjeta ginekologu

ginekolog

Nema striktnog pravila kada bi djevojčice trebalo da odu na prvi ginekološki pregled, ali je pojava menstruacije svakako dobar povod da se tek stasale djevojke upoznaju sa mnoštvom važnih činjenica o svom tijelu. Iako prva menstruacija može da se pojavi u razdoblju od devete do 16. godine, kod većine devojčica menstrualni ciklus javlja se do 14. godine.

Mnogi roditelji su u zabludi ako misle da djevojčice ne treba da idu kod ginekologa ukoliko nisu imale seksualne odnose. Međutim, ljekari preporučuju da na pregled dođu što prije, kako bi ostvarile prvi kontakt sa ginekologom, upoznale tijelo i njegove funkcije, ali i dobile savjete o kontracepciji i polnim bolestima prije nego što se upuste u seksualne odnose.

Pregledi djevojčica koje još nemaju polne odnose u velikoj mjeri su olakšani uvođenjem ultrazvučnih aparata, jer ljekar može da vidi izgled i veličinu materice i jajnika. Upravo na osnovu ovakvih pregleda ginekolog može da utvrdi da li je sve u redu sa organima i postoje li potencijalni problemi. Svakako će mu biti važni i podaci o menstrualnom ciklusu, na osnovu kojih može da donese zaključke da li reproduktivni organi funkcionišu kako bi trebalo.

Ono što bi svaki roditelj trebalo da učini je, ako i kada se ćerka požali na bol, izostanak ciklusa ili bilo kakav ginekološki problem, da je odmah odvede kod ljekara. Pojačan iscjedak iz vagine, svrab, peckanje i neprijatan miris takođe su razlozi za posjetu ginekologu.

Menstrualni ciklus je naročito važan, a svako odstupanje u dužini i intenzitetu (kraći od 21 ili duži od 35 dana, naročito ako se javlja i pojačana maljavost na licu), zahtijeva hitnu posjetu ljekaru, iako djevojčica nije stupila u seksualne odnose. Ustaljeno je stanovište da će se ciklus vremenom regulisati “sam od sebe” kada dijete malo poraste, ali može da bude u pitanju ozbiljan hormonski poremećaj i zdravstveni problem.

Izvor: Klokanica.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply