Škola prirode u vili Lara gdje se 2011. otrovalo 100 đaka

trovanje

Uprava OŠ “Mahmut Lekić” iz Tuzi prihvatila je ponudu da đaci, u okviru škole u prirodi, borave u vili “Lara” u Čanju, u kojoj se 2011. godine otrovalo više od 100 osnovaca iz Podgorice.

Roditelji đaka negoduju zbog takve odluke, a tvrde da su ih, u prvi mah, i nastavnici upozoravali da “oni svoju djecu ne bi pustili”, objavile su Vijesti.

“Ipak, desilo se čak i to da su pojedini nastavnici preko noći promijenili mišljenje, pa su poslije takvih stavova na roditeljskom sastanku, već sjutradan podijelili flajere djeci, objašnjavajući da su u tom objektu odlični uslovi”, tvrdi jedan od roditelja.

Cijena petodnevnog aranžmana, navodi on, iznosi 110 eura, uključujući i prevoz.

Podgorički osnovni sud nedavno je presudio da se roditeljima djece koja su se prije tri godine otrovala u vili “Lara”, vlasnika Vasilija Gvozdenovića, isplati oko 200 hiljada eura odštete. Ukoliko se potvrdi prvostepena presuda sutkinje Ane Perović-Vojinović, novac će biti isplaćen roditeljima 101 djeteta, od kojih su neki zbog trovanja završili i u bolnici tokom boravka u okviru škole prirode.

Iz vile “Lara” tvrde da su ponude dali preko agencija, ali da nemaju povratne informacije o izboru.

Upitani za OŠ “Mahmut Lekić” saopštili su da se nijesu sa tom ustanovom ništa dogovarali:

“Niti smo izlazili na tender ijedne podgoričke škole, niti radimo podgoričke škole, tako da ne znam zašto nas uopšte zovete”.

Direktor škole Nikola Dukaj, međutim, tvrdi da je upravo punuda vile “Lara” jedina koju su dobili.

“Ta ponuda je na oglasnoj tabli. Ne zavisi od uprave škole, niti nastavnici i mi na bilo koji način utičemo, radi se isključivo o želji i ekonomskoj moći roditelja”, kazao je Dukaj.

U obrazloženju presude, sutkinja Ana Perović-Vojinović je navela da je nalazima vještaka, Sanitarne inspekcije i rezultatima laboratorijskih analiza, utvrđeno da su učenici, tokom boravka u vili “Lara” 2011. godine, konzumirali namirnice zaražene bakterijom Staphylococus Aureus.

“Ova bakterija dokazana je mikrobiološkim ispitivanjima: u vodi korišćenoj za pripremu hrane i pića, briseva ruku kod dviju osoba zaposlenih direktno na pripremi i distribuciji hrane, na kuhinjskom posuđu (dasci). S obzirom na to da bakterije nisu nađene u uzrocima namirnica iz kuhinje, kao i na drugom posuđu u kuhinji (tanjiri i escajg), u analiziranom biološkom materijalu pacijenata, u ovom slučaju do alimentarne intoksikacije došlo je putem vode… a voda sa česme se nesporno služila i za piće”, piše u presudi sutkinje Perović-Vojinović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. ja ?u morati demantovati direktora ?kole gospodna Dukaja jer se u ?koli gdje moja djeca idu po raspisanom tenderu organizuju roditeljski sastanci i roditelji biraju gdje ?e djeca da im idu i za koju ponudu ima najvi?e interesovanja ta ponuda se prihvata tako da ne stoji izjava da se uprava ne pita, kad su djeca u pitanju pitaju se svi u zajednici i roditelji i ?kola a samim tim i uprava ?kole daje ili ne daje saglasnost, sve ostalo ne mo?emo prihvatiti kao odgovor

Leave a Reply