Bebe imale sepsu, infekcija se mogla spriječiti

Bolnica Bijelo Polje

Sve bebe inficirane krajem prošle godine u bjelopoljskoj Opštoj bolnici imale su sepsu, i infekcija se mogla spriječiti da su se nadležni rukovodili Pravilnikom o zaraznim bolestima, pokazao je dopunski nalaz vještačenja iz Beograda, a objavile su Vikend novine.

List saznaje u Tužilaštvu i da će optužnica u ovom slučaju biti proširena na još dvoje ljudi.

“Optužnica će biti proširena na još dvoje ljudi. Za sada se dve drži u tajnosti”, kazao je izvor Vikend novina.

U bjelopoljsko Više državno tužilaštvo prije tri dana je stigao dopunski nalaz vještačenja briseva i drugih materijalnih dokaza izuzetih iz bolnice u Bijelom Polju nakon infekcije pet beba u porodilištu u novembru prošle godine. Vještačenje je rađeno na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Tužilaštvo je od eminentne ustanove u Beogradu zatražilo odgovore na pitanja da li je sepsa ugrozila život svih beba te da li je mogla da se spriječi da se postupalo po Pravilniku o zaraznim bolestima.

U bjelopoljskoj bolnici su od 1. do 13. novembra prošle godine izuzeti brisevi iz prostorija u kojima su bebe inficirane i od zaposlenih.

U KCCG od 3. do 11. novembra prošle godine primljeno je petoro novorođenčadi inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedna preminula 15. novembra. Nakon toga su uhapšeni tadašnji direktor bolnice Tomislav Jeremić i načelnici odjeljenja neonatologije i ginekologije Haka Tahirović i Zvonko Puletić, koji su nakon mjesec i po pušteni da se brane sa slobode.

U prvom nalazu potvrđeno je da su bebe zaražene interhospitalnom infekcijom od bakterija koje su evidentirane u bjelopoljskoj bolnici.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply