Kontrakcije kao uvod u porođaj i kako ih mjeriti

kontrakcije

Čekali ste na porođaj devet mjeseci, i kad on bude počeo željećete da budete pripremljeni za sve što vas bude čekalo tokom ovog divnog procesa. Porođaj za neke mame može da traje kratko, za neke više sati, a za neke čak i nekoliko dana. Svaki porođaj je različit, ali upoznavajući se sa kontrakcijama moćićete da znate u kojoj ste fazi porođaja.

Kakav osećaj stvaraju kontrakcije? 

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje jer se iskustvo o kontrakcijama razlikuje od žene do žene, od trudnoće do trudnoće i od faza porođaja do drugih faza porođaja.

U ranoj fazi porođaja, kontrakcije imaju tendenciju da se osjećaju kao pritezanje ili blago grčenje u leđima i donjem predjelu stomaka, slično kao bolovi pred menstruaciju. Ove rane kontrakcije pomažu da se grlič materice otvori da bi se kasnije mogao rastegliti preko bebine glave.

Kada kontrakcije počnu, prvo što ćete htjeti da znate da li su to Brekston Hiks kontrakcije ili ‘’lažne’’ kontrakcije. Brekston Hiks kontrakcije imaju tendenciju da se javljaju naizmjenično tokom trudnoće i one su kraće i manje bolne nego prave kontrakcije. Ako ste blizu kraja trudnoće i uporne kontrakcije počinju da budu ritmičnije, i primjećuje im se porast dužine trajanja, frekvencija i jačina, vjerovatno je porođaj počeo.

Kada budete sigurni da vaša beba stvarno dolazi, mjerenje dužine svake kontrakcije i vremena između njih, vam može pomoći da saznate koliko vam je još ostalo do momenta kada ćete upoznati vašu bebu.

Da biste započeli brojanje, biće vam prilično zbunjujuće jer su ove rane kontrakcije obično veoma neravnomjerne – obično dolaze na svakih 10 minuta i duže. Međutim, kako vam se razvija proces porođaja, kontrakcije će početi njihov redovan ritam, biće intenzivnije, duže i jače. U početku porođaja tipične kontrakcije su oko 30 sekundi dugačke.

Naravno, kao sve u životu, mjerenje vremena kontrakcije možete uraditi sami, ali će vam u tim trenucima najbolje pomoći neko ko je pored vas. Ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro da vaš partner zapisuje sve vaše kontrakcije. Zapisujte dužinu trajanja svake kontrakcije, kao i period vremena koji protekne između njih.

Kada uđete u aktivnu fazu porođaja, kontrakcije će postati jače i intenzivnije. Bilo koja relaksacija ili tehnike disanja koje ste vježbali sa vašim partnerom, će vam trebati u ovom periodu. Mnoge žene u ovom trenutku uzimaju sretstva za smanjenje bolova koje im ponude doktori, ako im ponude. Nemojte ništa uzimati na svoju ruku.

Postepeno, kontrakcije će postati mnogo jače i snažnije za vas sve dok vam se grić materice ne otvori cijeli i ne bude spreman za guranje vaše bebe. Mnogim ženama ova faza porođaja djeluje ‘’olakšavajuće’’ jer znaju da se kraj jako približio i da će uskoro videti svoju bebu.

Kada bi trebalo da odem u porodilište?

Najčešće se preporučuje da krenete u porodilište kada vam kontrakcije budu trajale 1 minut i počnu se pojavljivati na svakih 10 do 15 minuta. Drugi koristan vodič je pravilo ‘’4-1-1’’- što znači da je vrijeme za porodilište onda kada se kontrakcije pojavljuju svakih 4. minute, a traju 1 minut i cjeli ovaj proces traje 1 sat ili duže.

Međutim, uvijek možete nazvati vaše lokalno porodilište, obavijestiti ih o svojim kontrakcijama i time dobiti informaciju kada bi trebali otići u porodilište.

Ako niste još u 37. nedelja trudnoće, a osjećate regularne kontrakcije, sa ili bez drugih znakova porođaja, onda je važno da što prije kontaktirate vašeg ginekologa ili porodilište – vaša beba možda stiže ranije.

Šta se dešava kasnije?

Sada pošto je porođaj počeo, inicijalne kontrakcije koje ste osjetili će vam pomoći da se grlić materice otvori i omekša i pripremi za izlazak vaše bebi iz materice. Možda ćete osjećati da vam je stomak čvrst na početku svake kontrakcije.

Kako vam porođaj bude napredovao kontrakcije mogu trajti duže otprilike minut i po i mogu se pojavljivati svakih 2 do 3 minuta. One će biti mnogo jače i frekventnije i vaša pažnja će se bazirati jedino na to kako da pregurate svaku. Olakšanje će vam biti period između svake prije neko što sljedeća počne. Iskoristite to vrijeme da se odmorite i dovedete vaše disanje na normalan nivo.

Treba nastaviti mjerenje intervala i dužinu vaših kontrakcija sve dok period odmora između svake se ne počne smanjivati. Posle toga slijedi guranje vaše bebe iz materice, i videćete da vam štoperica više nije potrebna jer je dolazak bebe najbliži upravo sada.

A šta su kontrakcije?

Kontrakcije su grčenje mišića poput stezanja i skaraćivanja mišića materice tokom porođaja.

U početku, tokom prve faze porođaja, pokreti mišića koji povlače matericu gore i dolje su mekani, tanki i dilatiraju (otvaraju) vaš grlić materice tako da bebina glava može proći. Zatim, tokom kasnijih faza porođaja, kako se približavate porođaju, mišići koji pokreću matericu rade tako da guraju bebu dolje i napolje.

Kontrakcije se najbolje mogu objasniti kao dolazak talasa u kojim oni počinju, razvijaju svoj intenzitet, dostižu vrhunac i onda popuštaju. Obično će biti pauze poslije svake kontrakcije i to će vam dati malo oduška dok druga ne počne.

 

Izvor: Klinika Perinatal; Baby Center

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply