Vakcinacija MMR-om opala za 3,5 odsto

mmr

Vakcinacija djece MMR vakcinom u Crnoj Gori smanjena je za 3,5 odsto u odnosu na prethodne dvije godine, saopšteno je iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Od djece rođene 2012. godine 91,4 odsto dobilo je MMR vakcinu. Nju je primilo 94,7 odsto djece rođene 2011.godine, dok je generacija rođena 2010.godine vakcionisana u procentu 94,9, objavila je agencija MINA prenoseći podatke Centra. MMR je vakcina protiv morbila, zauški i rubeole, i daje se sa navršenih godinu.

Kada i kako se daju obavezne vakcine?

U Centru kažu da je zbog izuzetno visokih prenosivih i zaraznih uzročnika navedenih vakcino-preventabilnih bolesti, neophodno podići obuhvat vakcinacijom na nivo preko 95 odsto, kako bi se uspješno sprovelo iskorijenjivanje ili barem odstranjivanje tih bolesti.

„Tako visok obuhvat može se sprovesti samo uz visoku svijest svakog pojedinca i društva u cjelini o potrebi i odgovornosti da se vakcinišemo“, poručili su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

O MMR vakcini se u posljednjih par godina sve češće mogu čuti negativni komentari, a najčešći se odnose na njenu povezanost sa autizmom, na koju ukazuje antivakcinalni lobi.

U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti tvrde da je čista slučajnost da se davanje MMR-a i dijagnostika autističnih poremećaja vremenski poklapaju.

Oni su kazali da je dramatičan pad obolijevanja od vakcino-preventabilnih bolesti doveo do razvijanja pogrešnog uvjerenja dijela stanovništva da da se neke zarazni bolesti više ne javljaju i ne predstavljaju prijetnju.

“Uporedo sa tim stavovima, javljaju se lažna i pogrešna ubjeđenja da neke vakcine mogu biti opasnije od bolesti protiv kojih se djeca vakcinišu, što, u pojedinim državama dovodi do pada vakcinacije. Pad procenata primljenih vakcina dovodi do stvaranja uslova za ponovna javljanja epidemija vakcino-preventabilnih bolesti”, navode iz Centra.

Vakcinacija – roditelji između dvije vatre

U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da u svakom društvu postoje struje koje iz određenih razloga, dovode u pitanje dostignuća nauke što je slučaj i sa antivakcinalnim lobijem koji, kako su dodali, postoji gotovo koliko i vakcinacija.

U Centru tvrde da stavovi koji dovode u pitanje naučna dostignuća ne sadrže naučne osnove, već samo informacije koje su izvučene iz šireg naučnog konteksta. Uzroke vide kao namjerne i nenamjerne, koji se javljaju iz neznanja, tumače pogrešno ili su plod nevalidnih naučnih i kvazinaučnih istraživanja.

Kao primjer koji govori u prilog tome su naveli naučni časopis u kojem je 1998. godine objavljena studija koju često pominju antivakcinalni lobiji, a govori o promjenama na crijevima koje bi mogle da imaju neke veze sa davanjem vakcina i eventualno sa autizmom.

Taj časopis je, kazali su iz Centra, naknadno povukao spornu studiju, jer se ispostavilo da je ona u suštini „namještena“ i lažirana i da su mnogi ko-autori dovedeni u zabludu od glavnog autora i zloupotrebljeni.

Iz Centra su podsjetili da su se ti ko-autori, njih deset, izvinili naučnoj i laičkoj javnosti zbog neistina koje su iznijete i zbog moralnih načela koja su prekršili.

Laušević tvrdi da nema žive u vakcinama za djecu

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Upravo tako. Djeca ce svakako da obole od morbila i sve epidemije su medju vakcinisanom djecom. Ne znam ni jedno dijete da je umrlo jer ih je bolovalo prije navrsene godine dana,ali je zato ta vakcina jako lose uticala na imunitet djece. Totalno bespotrebna vakcina posebno zato sto ne samo da ne stito za cijeli zivot nego ne stiti uopste. Ako kojim slucaj neko ne preboli morbile kao dijete na muci se nadje u kasnijem dobu kad od njih oboli. Jedna cista istina koja se ne vidi. I samo se bespotrebno trosi novac na nabavku istih.

  2. Svaka cast Miomira Prijovic Motika sve pohvale na komentar… Irena Dautovic cemu zurba za vakcinom, ne desava se prvi put da ih nema, informisi se vise prije nego stigne…ima jedna dobra knjiga koju preporucujem svim majkama “kako odgojiti zdravo dete i sacuvati ga od lekara”…

  3. Ako postoji neki strucnjak koji ce napismeno garantovati da od te vakcine nece imati nikakvih posledica a pomoci ce da dijete ne oboli od varicele tek onda roditelji ce razmisliti o primanju te vakcine a ovako nema sanse dosta sam gledala i icitala sta sve ona prouzrokuje

Leave a Reply