Bol u grudima kod djeteta

bolugrudimaPIŠE: Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Vjerovatno da nema djeteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima.  Ipak, jedan broj djece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvijek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod djevojčica, a veoma rijetko se žale djeca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!  Međutim, roditelji se obično sjete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zaboljelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubjedljivo najrjeđi razlog bola u grudima kod djece!
Dječje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u lijevoj polovini grudi nalazi veći dio srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dijete žali na bolove sa lijeve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod djece?

Postoje dvije grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod djece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, prije i poslije bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma rijetko dešavaju tokom aktivnosti djeteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš dejteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima djece. Zato su podložni “zamoru”, nerijetko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dijete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri poslije izvjesnog vremena. Karakteristično je da se dijete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod djece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primijećeno je da tzv. emotivna djeca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve djece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dijete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Šta znači ako se bol i nelagodnost u grudima javljaju poslije obroka?

Jedan manji broj starije djece može da ima “podignut želudac” (hijatus herniju) – koji pritiska srce, pa zbog toga mogu da se jave određene nelagodnosti. Takva djeca obično osjećaju i da im srce “preskače” kada se dobro najedu, pogotovo ako odmah legnu poslije obroka. U tim situacijama se rijetko javlja klasično “probadanje”, ali nije rijedak osjećaj “paljenja” u sredini grudi (iza grudne kosti), koje može da bude praćeno podrigivanjem. Tada se radi o gorušici, koja je rezultat prelivanja želudačne kisjeline u jednjak, što se često dešava kod djece sa hijatus hernijom. Međutim, kada se jave takve tegobe, one brzo dovedu dijete do pedijatra-gastroenterologa, koji lako postavlja dijagnozu i predlaže odgovarajuću terapiju.

Kada stvarno ne treba trčati kod ljekara?

– Ako je dijete u dobrom stanju, nema temperaturu, bol se javlja u lijevoj polovini grudi (“kod srca”), a djetetu je poslije bolne epizode sasvim dobro.

– Ukoliko se bol javi “usred noći”, kratkotrajan je i praćem kratkim lupanjem srca, kao i izrazitim uznemirenjem – nemojte odmah da trčite kod doktora. Upalite svjetlo, razbudite dijete, smirite ga, popričajte sa njim, utješite ga… Videćete kako će poslije desetak, petnaest minuta mališanu da bude sasvim dobro.

Kada se zaista treba što pre javiti pedijatru (srećom, to je veoma rijetko!)?

Nismo poklonici statističke medicine (svako dijete je priča za sebe, posebno za njegove roditelje), ali ispod četiri odsto bolova u grudima traži ljekarski tretman, a samo jedno ili dvoje djece od sto mališana koji imaju bolove u grudima – jesu pravi hitni slučajevi! Ovo je medicinska činjenica. Ipak, ima situacija kada roditelji zaista treba što hitnije da odvedu dijete kod pedijatra – i to najbolje u neku od specijalizovanih dječjih bolnica.

– Dijete ima visoku temperaturu, nemoćno je, jedva stoji ili se veoma teško kreće, a bol je lokalizovan na sredini grudnog koša, neposredno iza grudne kosti. Tada djeca zaista loše izgledaju i moguće je da se radi o zapaljenju srčane maramice, što se stručno naziva perikarditis (mada ima i drugih zapaljenja, koja nisu vezana za srce, a praćena su jakim bolovima). Ovo stanje se zaista veoma rijetko dešava, ali traži neodložnu dijagnostiku i terapiju.

– Svaki bol u grudima koji je praćen vrtoglavicom, nesvjesticom, ili potpunim gubitkom svijesti – treba što prije ispitati.

– Bolovi u grudima koji se javljaju poslije traume (pada, udarca, saobraćajne nesreće…) su jak razlog za hitnu ljekarsku intervenciju – jer može da se radi o prelomu rebara, sa potencijalno veoma ozbiljnim komplikacijama.

– Kada se bol u grudima javlja kod djece koja veoma teško i “čujno” dišu ili im pluća “sviraju”, i koja izgledaju kao da se bore za vazduh. Tada se obično radi o težoj formi opstrukcije disajnih puteva (astma, na primjer). Moramo reći da je bol rijedak simptom ove grupe bolesti, ali su one same po sebi dramatične, tako da dijete brzo stiže do ljekara.

– Ako se bol u grudima (iza grudne kosti) javi tokom jakog fizičkog napora. To su zaista veoma rijetke situacije, ali traže brzu dijagnostičku obradu.

Sve navedene situacije su zaista rijetke!

Najveći broj djece koja imaju bolove u grudima nisu pacijenti, već pretežno zdrava djeca sa prolaznim i bezazlenim smetnjama.

Ne trčite kod lkekara

Kada se dijete, pored probadanja u grudima, žali da “ne može da udahne vazduh, kao i na trnjenje prstiju”, a pogotovo ako su bolovi prisutni na različitim i udaljenim djelovima tela (“stiska me i u stomaku, ali i u lijevoj nozi”). Tada se skoro sigurno radi o veoma izraženoj “emotivnoj” reakciji (iako u psihologiji i psihijatriji postoji “teža” riječ). Nerijetko i sama djeca opisuju da su se prije ove bolne epizode “strašno iznervirala”. Kada se ove tegobe jave “iz punog zdravlja” i često se ponavljaju – dijete je za pregled kod psihologa, a ne kod pedijatra.

Hitno se javiti pedijatru

Kada je bol toliko jak da dijete “štedi” grudni koš – kratkim i brzim udasima i izdasima. Djeca opisuju bol kao “iznenadni probad noža”, a obično se javlja za vrijeme jakog fizičkog napora ili neposredno poslije njega, ili nakon podizanja težeg tereta. Takvo “dešavanje” uglavnom započinje “krikom”, a neretko djeca padnu od bolova, mada ne gube svijest (ili se to izuzetno rijetko dešava). Obično se sa desne ili lijeve strane grudnog koša lokalizuje izuzetno jak bol, a nemoćno plakanje je njegov redovni pratilac. Tada se skoro sigurno radi o “cijepanju” plućne maramice, sa prodorom vazduha (pneumothorax). Ovo stanje se izuzetno rijetko javlja, ali je zaista hitno.

Emotivcima je teže

“Ljubavni jadi” ili, čak, neuspjeh kluba za koji dijete vjerno navija mogu biti uzrok „probada” u grudima. Zbog toga “emotivci” i manje bolne senzacije doživljavaju dramatičnije od vršnjaka koji nisu u toj kategoriji. Ovakva djeca, pored probada u grudima, opisuju i druge “tipične probleme”: ne mogu da udahnu vazduh, imaju “trnjenje” ruku i nogu, a neka djeca se žale i na “slabost u cijelom tijelu”. Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply