Nekoliko stotina građana prisustvovalo šetnji podrške u pet gradova

10569090_10153310056649574_617761874157713363_n

Udruženje Roditelji organizovalo je danas šetnju podrške roditeljima inficiranih beba iz Bijelog Polja, pod sloganom Za bezbjedna porodilišta, kojom je poručilo nadležnima da se ne smije dozvoliti da se tragedija zaboravi i ponovi.

Oko 400 roditelja i djece u Bijelom Polju, Baru, Podgorici, Nikšiću, i na Cetinju na ovaj način je poručilo da je nedopustivo da i jedan život ubuduće bude prekinut, ponajmanje zbog razloga koji su se desili u bjelopoljskoj bolnici.

Izvršna direktorica udruženja Kristina Mihailović je kazala da su roditelji željeli da podrže porodice koje su morale da osjete ono što se svaki roditelj nada da mu se neće dogoditi.

“Takođe, hoćemo da pošaljemo nadležnima poruku da se mora hitno raditi na unaprjeđenju kvaliteta zdravstvene zaštite novorođenih beba I majki u Crnoj Gori”, kazala je ona.

Na kraju šetnji građani su mogli i da potpišu peticiju kojom se traže kvalitetniji uslovi u svim porodilištima jer su trenutno na veoma niskom nivou, kako je to pokazala i UNICEF-ova Ocjena stanja zdravstvene zaštite majke i beba u Crnoj Gori. Peticija je od srijede dostupna I na portalu Roditelji i može se potpisati online putem. Do sada je prikupljeno preko hiljadu potpisa podrške.

U udrženju su, kako je kazala Mihailović, veoma zadovoljni odzivom jer ovakav način podrške i ukazivanja na loše uslove u porodilištima do sada nije imao veći odjek.

Ona je ocijenila da svako bira način kako može i želi da podrži neku inicijativu, a podsjetila je da su ukazivanja upravo majki putem medija na neadekvate uslove u porodlištu Kliničkog centra Crne Gore prije tri godine, kroz inicijativu Uvedimo podgoričko porodilište u 21 vijek, dovele do značajnih promjena

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply