Poziv nadležnima da hitno odreaguju i spriječe dalje posljedice

logo udruzenje redesign

Udruženje Roditelji pozvalo je danas Ministarstvo zdravlja i upravu Opšte bolnice u Bijelom Polju da hitno odreaguju i iskoriste sve svoje nadležnosti kako bi spriječili dalje negativne posljedice na porodice beba koje su inficirane krajem prošle godine, koje može izazvati štrajk glađu njihovih članova.

“Resorno Ministarstvo bi moralo da u najkraćem mogućem roku odreaguje i donese odluku, baš kao i uprava bolnice, čiji je kolegijum ljekara, podsjećamo, procijenio da se ljekari Jeremić i Tahirović mogu vratiti na posao, što je i dovelo do protesta roditelja inficiranih beba i njihovog štrajka glađu koji traje već tri dana. Opravdanje da je upravni odbor u ostavci i da se čeka izbor novog koji bi mogao da se izjasni povodom zahtjeva roditelja, je više nego obesrabrujuće”, navodi se u saoštenju ove organizacije.

Iz udruženja podsjećaju da javnost očekuje od Ministarstva da preuzme odgovornost kao glavni nadzorni organ jer čekanje i prebacivanje “vrućeg krompira” u ruke upravnog odbora nije rješenje i odugovlači rješavanje situacije, koja produžava višemjesečnu agoniju pet porodica.

U Udruženju Roditelji vjeruju i da Ljekarska komora ima osnov za reagovanjem, u skladu sa njenim Statutom.

Poštujući pretpostavku nevisnosti, saglasni su da ljekare ne treba javno osuđivati dok se ne utvrdi da li su krivi, ali se pitaju čemu služi njihovo vraćanje na posao.

“Da li je potrebno da se dogode nove potresne situacije da bi neko konačno čuo roditelje beba, nakon svega što prolaze od momenta kada su se njihova djeca razboljela?”,upitali su iz udruženja Roditelji.

Prema njihovom mišljenju, nažalost, osim nadležnih i crnogorska javnost polako zaboravlja ili sve slabije reaguje na ovu situaciju, što ne bi smjelo da se dogodi, jer se ne smije dozvoliti da i jedan život ubuduće bude prekinut, ponajmanje zbog razloga koji su se desili u bjelopoljskoj bolnici, koji su do sada poznati.

U Udruženju Roditelji smatraju da Crna Gora nema sa čim da se pohvali kada je situacija u većini crnogorskih porodlišta u pitanju, jer, kako su upozorili i stručnjaci koji su radili detaljnu analizu za potrebe UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, veliki broj osnovnih uslova i standarda i procedura nijesu odgovarajući.

“Na tome se mora hitno raditi, jer smo već davno upozoreni i neke stvari možemo da preduprijedimo dok smo na vrijeme”, navodi se u saopštenju udruženja Roditelji.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Kad cemo saznati jesu li “krivi” i neka se navede slucaj ijednog policajca ili nastavnika ,koji su prekoracili ovlascenja,udarili ucenika ili sl,koji je cekao sudsku odluku na poslu ??? 🙁

Leave a Reply