ATOPIJSKI DERMATITIS (EKCEM)

Atopijski dermatitis ili ekcem je alergijska reakcija kože. Atopijska konstitucija znači da dijete ima sklonost za alergijske bolesti. Ekcematozna koža je suva, osjetljiva i svrbi. Ako se dijete češe, mogu se vidjeti znaci infekcije („žućkaste“ ljuspice koje se brzo šire). Najčešće su zahvaćena područja lica, pregiba i spoljnjih strana ruku i nogu.

Neobično je važno ADEKVATNO NJEGOVATI ekcematoznu kožu. Obzirom da voda i sapun isušuju kožu, kupanje se ne preporučuje više od dva do tri puta nedeljno! Od ovog pravila se izuzima genitalno područje koje i dalje zahtijeva redovnu higijenu. Takođe je važno više puta dnevno mazati kožu MASNOM, hranljivom kremom, a pogotovu u zimskim mjesecima, uvijek pred izlazak.

U apotekama se može nabaviti širok dijapazon ovakvih preparata. Preporučujemo bijeli vazelin, Pantenol mast, Jecoderm, ali dolazi u obzir i bilo koja druga masna, neutralna krema koja godi koži Vašeg djeteta.

Ukoliko se ekcem pogorša potreban je pregled pedijatra koji će na osnovu kliničke slike odlučiti da li da kožu tretira ljekovima (antibiotici, lokalna terapija na bazi hormona itd).

Sklonost ka alergiji kože ponekad bude udružena s drugim vrstama alergije, a najčešće je to alergija disajnih puteva.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply