Miomi i njihov uticaj na trudnoću

trudnoca

Miomi su dobroćudni tumori nastali iz glatkog mišićnog tkiva materice. Javljaju se kod 20 do 50 odsto svih žena, a u trudnoći se ultrazvučnim pregledom otkrivaju kod oko 3 odsto trudnica.

Precizan uzrok nastanka mioma nije jasan. Danas se smatra da je ipak presudan uticaj hormona estrogena i progesterona (seksualnih hormona) na faktore rasta tkiva tumora, odnosno da su oni najvjerovatniji razlog njihovog rasta. Miomi se rijetko dijagnostikuju prije puberteta. Najčešće nastaju u vrijeme mogućnosti začeća žene, a smanjuju se nakon menopauze.

Ultrazvučna dijagnostika mioma, pored njihovog otkrivanja, ima značaja u procjeni njihove veličine i registrovanja porasta. I danas postoje diskusije u medicinskoj literaturi da li miomi mijenjaju svoju veličinu u toku trudnoće. Mišljenja su oprečna, a većina izvještaja ukazuje na njihov porast u toku svih trimestara trudnoće.

Kod budućih majki, veliki porast mioma je i u prvoj i u drugoj polovini trudnoće, mada većina autora ukazuje da je porast veći u prvoj polovini. Razlog za to je povećanje nivoa hormona u toku trudnoće i povećan protok krvi kroz uterus. Njihov porast se objašnjava uvećanjem glatkih mišića i vezivnog tkiva uterusa, kao i visokog nivoa receptora za estrogen i progesteron u zidu materice. Mada za to može da bude odgovorno i oticanje mioma u toku njegovog raspadanja.

Studije su pokazale da se miomi češće otkrivaju kod trudnica starosti 30-35 godina, i da su učestaliji kod onih koje su gojaznije.

Miomi mogu izazvati komplikacije u trudnoći, od prijevremenih porođaja i prsnuća plodovih ovojaka “vodenjaka”, spontanih pobačaja, placente previje, krvarenja… Kako će miomi uticati na trudnoću zavisi od veličine mioma, njihovog broja i lokalizacije.

Porođaji kod mioma se češće završavaju carskim rezom. Položaj mioma utiče i na položaj bebe u materici pa često bude karličan (prednjači karlicom što najčešće dovodi do završavanja porođaa carskim rezom.

Takođe, procjena vaskularizacije i otpora proticanja krvi kroz miom mora da bude određena i praćena i nakon porođaja. Mada se rijetko dešava, ali u relativno kratkom vremenskom intervalu nakon porođaja može da dođe do izmjene prirode samog mioma, kada je neophodno njegovo što ranije hirurško vađenje.

Miomi se često otkrivaju prije trudnoće, ali uglavnom to bude na prvom ultrazvučnom pregledu.

Obzirom da je ishod nepredvidiv, žene koje imaju miome treba savjetovati da zatrude prije nego se odluče na operativno liječenje mioma. Ako dođe do spontanih pobačaja onda treba hirurškim putem odstraniti miome (Myomectomia) i nakon toga planirati trudnoću.

Smatra se da je miom uzrok neplodnosti u 2 do 10 odsto slučajeva. Ukoliko je miom jedini uzrok neplodnosti, nakon njegovog odstranjivanja, 40% žena zatrudni.

Izvor: DrFeko, YuMama, Ginekomedika

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply