Najčeće zablude o varičeli

boginje

PIŠE: Ass.dr Goran Vukomanović

Ovčje boginje su čest “nezvani gost” dječjih kolektiva gdje se veoma lako šire među djecom koja nisu preležala ovu zaraznu bolest. Malo je bolesti sa toliko zabluda kao varičela pa hajde da ih razbijemo.

Dijete koje ima ovčje boginje (varičelu) ne treba kupati bar 2 nedjelje
Nevjerovatna zabluda!

Dijete koje ima varičelu mora da se kupa! Razlog je lako razumljiv – boginje su pravi mali “krateri” u koži i predstavljaju otvorena vrata za prljavštinu i bakterije. Ako se dijete ne kupa, ogromna je vjerovatnoća da se u virusne kožne promjene “uvali” bakterija i nepotrebno iskomplikuje varičele. Bakterije koje normalno žive na koži mogu da naprave problem, ali to daleko lakše rade “mikrodosade” pomijane za neopranim znojem u kombinaciji sa ustajalim puderom ili losionom (kojima se pokrivaju kožne promjene).

Prljavština ometa “zarastanje” kožnih promjena, a ako se sekundarna bakterijska infekcija desi, ožiljak na koži će biti veći i ružniji!

Zato, kupajte djecu, bolje rečeno, tuširajte ih – i to svaki dan. Potom ih osušite mekim peškirom, nežno, bez trljanja da se svježe krastice prerano ne “oljušte”. Kupanje ne ometa “zacjeljenje” varičele, to radi prljavština.

Kosu nikako ne smijemo da peremo djetetu koje ima varičelu sve dok bolest ne prođe

Opet nevjerovatna zabluda!
Koža glave je često “napadnuta” virusom varičele, a u kosi inače ima više bakterija nego na “goloj” koži. Zamislite masnu i prljavu kosu – to su milioni bakterija koje jedva čekaju da “zagade” varičele na glavi.
Nema dileme – kosa mora da se redovno pere, čak i češće nego prije izbijanja boginja!

Dijete je već imalo varičelu, a sada je ponovo leži – nije neobično, to ponekad može da se desi

To ne može da se desi, osim u jednom posebnom slučaju!
Varičela ostavlja trajan imunitet, tako da će prije biti da je jedna druga kožna bolest pogrešno dijagnostikovana kao varičela, pa je dijete sada dobilo “prave” ovčje boginje. Impetigo (lokalizovana infekcija kože) ponekad može da zavara, ali ne iskusnog pedijatra koji prati dijete nekoliko dana od pojave kožnih promjena.

“Poseban slučaj” koji smo pomenuli je primjena aciklovira – lijeka koji može da “ubije” virus varičele. Ako se lijek da na početku bolestim djetetov imuni sistem nije stigao da razvije adekvatan imunitet, pa se bolest može “vratiti” ako dijete ponovo dođe u kontakt sa oboljelim djetetom. Ovo se stvarno izuzetno rijetko dešava!

Virus varičele “čuči” negdje u tijelu, i kod jednog broja ljudi može da se probudi više decenija poslije ovčjih boginja. Tada se javlja bolest koja se zove Herpes zoster i izuzetno rijetko se javlja kod adolescenata.

Poslije tri sedmice od početka bolesti dijete je spremno za nastavak treniranja “punom parom”

To nije dobra ideja!
Ako je varičelu dobilo dijete koje sa aktivno bavi sportom treba pustiti da se potpuno oporavi i ojača. To znači da treba da prođu najmanje dvije sedmice od potpunog ozdravljenja djeteta do početka ponovnog treninaranja. To praktično znači da najmanje četiri sedmice od početka bolesti nema teških napora za dijete!

I kada se vrati na teren, potrebno je postepeno povećavati nivo opterećenja, tako da trenera treba obavijestiti na vrijeme (ako već nema klupskog ljekara da to procijeni i obavi).

Trudnica koja je sigurno preležala varičelu ne smije da bude u kontaktu sa oboljelim detetom – da se ne zarazi nerođena beba

Nije tako!
Trudnice koje su preležale varičelu su zaštićene, a tako i njihove nerođene bebe. Ako buduća mama nije sigurna da li je imala ovčje boginje, to se lako provjeri jednostavnom analizome krvi. Poslije dobijanja rezultata dileme više nema.

Šta da se radi, varičela mora da se preleži – nema načina da se dijete zaštiti

Zabluda!
Postoji efikasna i bezbedna vakcina protiv varičele. Ona se preko deset godina uspješno primenjuje u SAD, ali se probija u skoro sve medicinski razvijene zemlje. U SAD se odnedavno daje zajedno sa vakcinom protiv malih boginja, rubeole i zaušaka (MMR) pa je aktuelna vakcina MMRV! Jedina prepreka za masovnu upotrebu je cijena, koja je i dalje prilično visoka.

Već posle nekoliko dana od početka bolesti dijete nije opasno za drugu djecu

Nije tačno!
Dijete je kontagiozno (zarazno) dva dana prije pojave kožnih promjena i sve dok se sve ne osuše i pretvore u krastice (a nove ne izbijaju). Zato smatramo da je dijete opasno po drugu djecu bar 10 dana od početka bolesti (mada je to individualno)

Ako dijete nije ležalo varičele, bolje ga je odvesti kod bolesnog djeteta da pregrmi varičelu prije škole

Ovo baš i nije dobra ideja.
Varičela nije obična virusna bolest. Iako su komplikacije relativno rijetke one se mogu desiti kada im se najmanje nadamo.
Zato ne treba ići “mečki na rupu” ima našina da se varičela spriječi prije odlaska u školu.

Kada dijete ima varičelu, ne treba mu davati ljekove za obaranje temperature

Još jedna zabluda!
Paracetamol je bezbjedan i preporučuje se za “obaranje” povišene temperature. Dobar broj djece nema visoku temperaturu (mnoga je uopšte nemaju), pa i ne zahtijevaju terapiju antipireticima. Ali, ako temperatura skoči tu je paracetamol.

Aspirin je zabranjen lijek za djecu i decenijama se ne koristi kao antipiretik kod djece. Kod varičele je posebno opasan, ali da ne trošimo riječi – temperatura se ne obara acetilsalicilnom kiselinom (aspirinom) ni u jednoj bolesti kod djece, pa ni tokom ovčjih boginja.

Dojenje sprječava da se beba zarazi virusom varičele

Nažalost, to nije tako!
Ako je trudnica preležala varičelu mamina antitijela prelaze kroz posteljicu u krv bebe. Zato novorođena beba ima izvjestan stepen zaštite, ali to nije ni sigurna ni trajna zaštita.

Dojenje ne može da zaštiti bebu (iako pomaže djetetov imunološki sistem) jer su antitijela proteini, a proteini se razlažu (vare) u crijevima bebe. Zato, nema šanse da majčino mlijeko spreči oboljevanje, ako je beba bila u kontaktu sa varičeloznim djetetom.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. ja sam bila presrecna kad mi je cetvorogodisnjak dobio varicelu, bolje sad nego za 30 godina. Ako dijete nije posebnog zdravstvenog stanja, ne treba izbjegavati “mecku”, jer vakcina koja ce se uskoro (prema komentarima osoba iz Instituta za javno zdravlje o tome koliki su troskovi bolovanja roditelja zbog varicela kod djece) pojaviti kod nas,, stiti ogranicen vremenski period.

  2. Angelina

    Posto hipermangan u nasim apotekama tesko vise mozete naci, pjena za ovcje boginje Poxclean smiruje svrab i pomaze da se bakterije ne prosire.

Leave a Reply