Zbog gripa zabranjene posjete u Kliničkom centru

klinicki

Klinički centar Crne Gore zabranio je od danas posjete bolesnika koji su u njihovoj ustanovi, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja zbog porasta broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu.

Zabrana će trajati do poboljšanja epidemiološke situacije.

Informacije o zdravstvenom stanju pacijenta mogu dobiti supružnik, roditelji ili djeca na matičnom  odeljenju  putem telefona svakog dana od 14 do sati.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IZJ), od 16. do 22. februara registrovano je ukupno 913 osoba sa oboljenjima sličnim gripu koji su zatražili pomoć ljekara. Najveći broj oboljelih bio je uzrasta od 25 do 64 godine, a iz IZJ tvrde da raste broj djece između pet i devet, odnosno 10 i 14 godina.
Od 10. januara do 22. februara laboratorijski je potvrđen 81 slučaj gripa i da su oboljeli iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Plužina, Cetinja, Bara, Budve, Kotora, Herceg Novog i Rožaja.

Zabilježen je i jedan slučaj obolijevanja sa smrtnim ishodom. Pacijentkinja stara 42 godine, koja je usljed hroničnog oboljenja pluća imala povećani rizik od razvoja komplikacija gripa,  preminula je krajem prošlog mjeseca od komplikacija gripa tipa B u KCCG.

U IJZ i u narednim sedmicama očekuje dalji rast broja oboljelih i savjetuju  građane da ograniče posjete pacijentima u bolnicama.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply