Priprema i planiranje dječijeg rođendana

proslavarodjendana

Svi oni koji imaju malu djecu i planiraju njihovu rođendansku zabavu nerijetko se susretnu sa pitanjima šta bi to bilo zanimljivo i pametno prirediti mališanima za taj posebni dan u godini.

U današnje vrijeme ekspanzije raznih „rođendaonica“, roditelji izdvajaju određene iznose novca za proslavu rođendana djece, ponekad radi želje djeteta, ponekad da bi se izbjegao stres kod kuće, a ponekad samo zbog toga jer su takve vrste proslava popularne.

Ukoliko ste se već odlučili za proslavu rođendana u rođendaonici, važno je da obratite pažnju na nekoliko detalja. Pogledajte prostor u kojem će dijeca boraviti. To je prvi korak. Jedan od preduslova za dobar i kvalitetan rođendan je prostor u kojem djeca borave i kao i stručni kadar i animatori koji će raditi sa djecom.

Svakako izbjegavajte igraonice u kojima se mogu organizovati proslave rođendana gdje su postavljene razne sprave i rekviziti, a stručnog kadra ili animatora nema.

Izbjegavajte podrumske, premale i ostale neadekvatne i nezdrave prostorije. Vrlo opasni su prostori bez prozora.

Dakle, vodite računa da je prostor dovoljno velik i prozračan, s adekvatnim igračkama, spravama i rekvizitima za animaciju djece, i kvalitetnm stručnim kadrom sa adekvatnim znanjima i pristupima.

Ako se ipak odlučite proslaviti rođendan kod kuće, da bi izbjegli stres koji se javlja zbog neadekvatnog ponašanje djece, najbolje je napraviti mali plan aktivnosti i igri za djecu.

Prilikom organizovanja dječjeg rođendana u stanu ili kući ukrasite prostor tako da djeluje svečano. Bez obzira koliko skroman bio dom u kojem živite, ovo je poseban dan, pa i prostor treba da se uredi na poseban način. Obezbijedite dovoljno mjesta za sjedenje. Ako većinu gostiju čine odrasle osobe, neophodno je da svi imaju svoje mjesto. Odnosno, ukoliko pozovete veliki broj gostiju u mali prostor, vjerovatno će da se osjećaju „zgužvano“, možda čak nelagodno. Zato je pametnije da podijelite goste u dva dana (iako vam to udvostručuje posao), nego da sve organizujete u jednom danu i rizikujete da gostima bude tijesno.

Napravite prostor za igru. Ako među gostima ima puno djece, važno je da imaju dovoljno prostora za igru. Idealno bi bilo da „odvojite“ goste, ukoliko vaše dijete ima svoju sobu. U slučaju da očekujete igre sa „mnogo kretanja“, koje su trenutno popularne u društvu vašeg djeteta, razmjestite namještaj na vrijeme. Još bolje ako možete da iz jedne sobe uklonite većinu namještaja, kako bi djeca imala više prostora za svoje aktivnosti.

Iskoristite dvorište. Ukoliko živite u u kući, da li imate dvorište? Ako imate, a posluži vas lijepo vrijeme, možete u dvorištu da smjestite dio odraslih gostiju, ili da tamo animirate djecu.

Osmislite dječije igre

U zavisnosti od uzrasta slavljenice ili slavljenika, pokušajte zajedno pripremiti i izabrati igre koje ćete ponuditi malim gostima. Radujte se zajedno toj pripremi, relaksirajte dijete i sebe.

Djeca su ponekad jako uzbuđena pa čak i uznemirena zbogproslave rođendana, tada jednostavno zablokiraju i ne znaju što će raditi i na koji način će se igrati. Neki se stide, neki nepomično sjede, a drugi zbog dosade počinju izvoditi ono što se ne smije, odnosno ono što nije primjereno za taj prostor. U tren oka nastane buka i prepiranje, a ponekad i plač.

Zato je bitan mali plan aktivnosti ili igara koje će zaokupiti pažnju djece.

Većina nasveć ima društvene igre, koje treba izabrati I u pravi tren ponuditi djeci. Poželjno je da su to igre u kojima može učestvovativiše djece. Mogu se igrati dvije igre u isto vrijeme, pa podijelite djecu u dvije grupe. Svaka grupa igra jednu igru, nakon dobijenog pobjednika grupe se mijenjaju za igru.

Jedna vrlo interesantna i popularna igra je „boca istine“ u kojoj mogu učestvovati svi, a potrebna je samo jedna obična plastična boca.

Takođe vrlo interesantna i jako dobra igra za razvoj moždanih vijuga je memory koja i nas „velike“ ponekad zainteresuje, a djeca u njoj znaju biti pravi mali znalci. Prednost memory kartica je ta što ih može igrati neograničeni broj igrača, a ukoliko ih nemate možete ih napraviti sami, potrebno je samo malo kreativnosti i mašte.

Djecu nadalje možete zainteresovati tako što ćete organizovati alu kreativnu radionicu, djevojčice mogu izrađivati nakit, a dječaci razne predmete od papira, plastelina i sl. Nagrada za trud koji su uložili na kreativnoj radionici je da svako dijete ponese svoj rad kući.

Sve igre bilo da su nove, moderne ili starije, bitno je da zaokupe djecu i pruže im zanimaciju. Naravno, uz sve te igre poželjna je muzika koja će doprinijeti čarima i ugođaju rođendana.

Možete pripremiti male poklone za goste, dovoljna je jedna mala čokoladica, jabuka, naranča ili igračka koju vaše dijete više ne koristi, a učinak i sjećanje na rođendan može biti neprocjenjivo za svako dijete.

Sportski tereni za proslavu

Još jedan način proslave rođendana, a tiče se djece koja su sportisti koja i taj dan žele provesti sa „svojim“ sportom ili u sportu. Danas postoji mogućnost iznajmljivanja sportskih terena, npr. Fudbalskih terena, tenis terena, gdje djeca uz sportsku aktivnost i naravno razne igre u vezi sa određenim sportom mogu sportski proslaviti rođendan. U sklopu sportskog objekta postoje ugostiteljski sadržaji koji mogu ponuditi rješenje za odrasle (kafa, sok i sl.), i jedan sto za slavljeničku tortu. U ovoj vrsti organizacije rođendana mogu doprinijeti animatori koji će animirati i razveseliti djecu s raznim štafetnim igrama ili malim mini takmičenjima. Za one malo aktivnije ovo je idealan način kako djecu zaokupiti i popuniti im vrijeme na rođendanu.

Pomozite djeci i naučite ih kako da se igraju, dajte im smjernice, a djeca će svaki slijedeći put biti kreativnija i sposobnija u pripremi i proslavi svog rođendana. I ne zaboravite ponekad djeci – slavljenicima rođendan predstavlja jedan oblik stresa, zato smo mi tu da sve to olakšamo s predlozima i prekrasnim igrama.

Izvor: Čuvarkuća, Yumama

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Mi ga upravo proslavljamo sjutra 😉 kucna varijanta, bogatiji rucak, tortu zajedno pravije ja i ?era a posto mi je stomak do zuba dosta fila je bilo i po mojoj trbi. 😛 😉 Do sada je to uvjek bilo kucino slavlje.

  2. A sta fali igraonicama ;)? Aaaaaa teski li smo za novine 😉 Ja uzivam u pripremema u obje varijante :). Rodjendani mi vrate slike njihovih majusnih nosica i tek rodjenih obraza i to slavim u srcu svome, sto su mi oni najveci blagoslov.
    Kuci mi je komplikovanije zbog roditelja koji sjede udobno dok djeca divljaju po cijeloj kuci, al djeca ko djeca njima ne zamjeram ;). Zavidim im na slobodi duha.

Leave a Reply