Beba je nervozna ili plače tokom podoja – u čemu je problem?

nervoza

Nije malo broj beba koje u toku sisanja budu nervozne, uznemirene, ne mogu da pronađu pravi položaj, plaču ili vuku dojku u toku dojenja. Postoji nekoliko razloga zašto se to dešava. Ovakvo ponašanje često možemo vidjeti u prvih 6 do 8 sedmica, iako se može desiti u bilo koje vrijeme.

Evo nekoliko pitanja čiji odgovori vam mogu pomoći u pronalaženju rješavanja problema:

Koliko je vaša beba stara. Većina beba prolazi kroz periode intenzivnog rasta i razvoja, tzv. skokove u razvoju koji mogu biti uzrok takvog ponašanja. Uobičajeno se skokovi u razvoju javljaju tokom prvih bebinih dana, zatim oko 7 do 10 dana po rođenju, 2 do 3 nedjelje, pa opet oko 4 do 6 nedjelja, sa 3 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci i 9 mjeseci. Mnoge bebe su razdražljive u ovom periodu.

Da li beba radi na sticanju neke nove vještine? Bebama koje počinju da primjećuju svijet oko sebe se lako može odvući pažnja. Bilo koji tip novog razvojnog koraka na kom beba radi može da utiče na dojenje privremeno, bilo da je u pitanju nervozno ponašanje dok sisa ili jednostavno učestalije sisanje.

Kada beba postaje nervozna? Da biste otkrili uzrok bebine nervoze za vrijeme podoja, obratite pažnju na to kada se ovakavo ponašanje dešava, bilo u toku dojenja ili u toku dana.

Ako se beba unervozi upravo u trenutku kada mlijeko naglo krene iz dojke (ili odmah nakon toga), postoji velika mogućnost da se nervoza pri dojenju odnosi na prebrzo ispuštanje mlijeka. Ako je nervozna prije ispuštanja mlijeka, ili nekoliko minuta pošto krene da sisa, onda je beba možda nestrpljiva da sačeka snažniji protok mlijeka koji dolazi sa refleksom otpuštanja. Nervoza pred kraj sisanja (koji se može majki činiti kao kraj sisanja) može čak da znači i da je bebi potrebno da podrigne, ili se sprema da završi sa dojenjem, ili samo želi da sisa (i ne želi da se suočava sa novim refleksom otpuštanja mlijeka u tom trenutku), ili želi da nastavi dojenje na drugoj dojci ili želi da mlijeko brže izlazi iz dojke.

Ako se nervozno ponašanje javlja uglavnom izjutra, to može da bude zbog bržeg otpuštanja mlijeka nego što je beba navikla, ukoliko je beba upravo duže odspavala i majkine dojke su punije nego što je to uobičajeno. Ako je beba nervoznija u toku večernjeg podoja, razlog može da bude uobičajeni period nervoze kroz koji većina beba prolazi tokom večeri. Iako većina beba ne reaguje na namirnice koje mama jede, neke reaguju. Ako jedete određenu hranu u isto vrijeme svakog dana (ili skoro svakog dana) i beba se redovno unervozi u toku dojenja, probajte da ne jedete tu hranu sedmicu ili dvije da vidite ima li kakvog napretka.

Da li se beba podjednako unervozi kada sisa na obje strane ili samo na jednoj?Kod većine majki je refleks ispuštanja mlijeka jači i/ili obilnija količina mlijeka na jednoj strani nego na drugoj, pa ako je beba nervoznija na jednoj dojci nego na drugoj, to može biti zbog ovih razlika.

Šta se još dešava sa bebom? Da li je bolesna ili joj niču zubi? Da li se nešto novo ili drugačije dešava u njenoj okolini? Je li počela sa čvrstom hranom ili prelazi na novu hranu? Pokazuje li druge simptome osim nervoze u toku dojenja?

U nastavku ćemo se pozabaviti sa nekoliko stvari koje mogu da dovodu do bebine nervoze u toku dojenja. Imajte na umu da problem takođe može biti i kombinacija nekoliko stvari.

Da li beba treba da podriguje?

Mnoge bebe će se unervoziti, plakati, pustiti dojku, itd. kad treba da podrignu. Pokušajte da vašu bebu natjerate da podrigne prije nego što ponudite drugu dojku i nakon dojenja, ali ne brinite ako ne podrigne, ukoliko je beba zadovoljna. Bebe koje sisaju ne unose onoliko vazduha koliko bebe koje se hrane iz flašice, tako da uglavnom ne treba da podriguju toliko često.

Uglavnom, podrigivanje je obično neophodno tokom prvih nekoliko mjeseci, iako može da se produži. Čim beba počne da se kreće slobodnije, ona će biti sposobna da sama izbaci gasove. To će se uglavnom desiti između 4. i 6.g mjeseca, ali može biti kraće kod neke djece i duže kod druge.

Ako beba ima poteškoća da podrigne, pokušajte da joj pomognete da podriguje češće u toku dojenja. Najbolja poza za podrigivanje je ona u kojoj vršite pritisak na bebin stomak. Stavljanje bebe preko ramena često pomaže, jer tako stvarate pritisak na bebinom stomaku. Hodanje unaokolo dok ovo radite može da joj dovoljno dugo odvrati pažnju od sisanja da bi fino podrignula. Možete položiti bebu na stomak i na taj način joj pomoći da podrigne.

Skokovi u razvoju

Čestim sisanjem tokom skoka u razvoju beba povećava proizvodnju mlijeka u dojkama. Zato dojite bebu na zahtjev, i nikako ne posustajte i ne posežite za mliječnim formulama jer ćete tako narušiti prirodni proces ponude i potražnje i vaše tijelo neće dobiti signal da proizvede onoliko mlijeka koliko bebi treba tokom skoka u razvoju. Dojite na zahtjev i imajte na umu da će vas beba nagraditi, jer svaki skok u razvoju donosi neki nagli napredaku bebinim bilo fizičkim bilo intelektualnim vještinama, pa će vas beba iznenaditi prvim osmjehom, okretanjem na stranu, puzanjem…

Jaki refleks otpuštanja mlijeka

Neke bebe će pustiti dojku odmah nakon otpuštanja mlijeka ukoliko majka ima jak refleks. Beba može biti frustrirana prebrzim protokom mlijeka. Prejako ispuštanje mlijeka može takođe da uzrokuje suvišne gasove ili bljuckanje/povraćanje. Bebi možete pomoći tako što ćete izlasti manju količinu mlijeka neposredno pred podoj, kako se refleks otpuštanja mlijeka normalizovao.

Sporo ispuštanje mlijeka

Neke bebe postanu veoma nestrpljive ako majka ima spori refleks ispuštanja mlijeka. Da biste bebi pomogli u toj situaciji stavite toplu oblogu na dojke nekoliko minuta prije podoja. Skvasite pelenu toplom vodom ili je ugrijete na radijatoru, istuširajte toplom vodom predio grudi, ili grudi držite u lavoru sa toplom vodom nekoliko minuta.

Beba želi brži protok mlijeka

Čak i jako male bebe mogu brzo da nauče da kada vuku dojku ili je stiskaju mogu uzrokovati ponovni refleks ispuštanja mlijeka. Neke bebe postaju nestrpljive zbog sporijeg protoka mlijeka nakon početnog brzog protoka. Ovo može ili ne mora da se odnosi na sporo ispuštanje mlijeka.

Kada dojenje otpočne iz dojke izlaze samo kapljice mlijeka. Zatim, kada dođe do početnog ispuštanja mlijeka (nekoliko sekundi do minuta od početka dojenja), protok mlijeka dosta ubrzava. Za to vrijeme mlijeko kapa veoma brzo, ili izlazi u mlazu. Nekoliko minuta kasnije opet usporava i beba mora nastaviti da sisa svom snagom kako bi izmamila jos ispuštanja. Ovaj obrazac se može nastaviti kroz uzastopna, brojna ispuštanja onoliko koliko beba nastavlja da sisa snažno. Konačno, beba će naučiti da će ispuštanje mlijeka opet nasupiti ukoliko nastavi da sisa/guta snažno.

Sa flašicom za hranjenje, protok je trenutan i neprekidan. Beba mora da radi veoma malo. Jednom kada beba proba da pije na flašicu, a posebno ako joj se ponudi vise puta, možda će početi da preferira flašicu u odnosu na dojenje. Možda će postati frustrirana na dojci nakon što se prvo ispuštanje desi i protok mlijeka počne da usporava.

Može se desiti da bebe majki sa većom količinom mlijeka ili brzim otpuštanjem mlijeka, naviknute na takvu situaciju,  negoduju kada rekleks otpuštanja mlijeka počne da usporava negdje između 3 sedmice do 3 mjeseca.

Kompresije dojki mogu biti od pomoći kada nervoza počne ili odmah malo prije nego što je očekujete. Ovo će pomoći ubrzavanju protoka mlijeka. Čim kompresije prestanu da pomažu, probajte da bebu premjestite na drugu stranu kada postane nervozna.

Kompresije dojki – Držite dijete na jednoj ruci, a dojku držite drugom rukom, palac s jedne, a prsti s druge strane dojke, dalje od bradavice. Lagano stiskajte palac i prste jedne prema drugima, ali radite to lagano, da vas ne boli. Dijete će početi ponovno sisati i gutati, a vi nastavite s kompresijama sve dok dijete ne prestane aktivno da sisa i dok samo ne počne grickati dojku. Kad mama prestane s kompresijama, neka djeca će skroz prestati sisati. U slučaju da dijete nastavi gutati i nakon što ste prestali s kompresijama, pričekajte malo, ne žurite s novim periodom masiranja sve dok dijete ne počne grickati bradavicu.  Pri svakoj seriji kompresija, pomaknite malo ruku, ne masirajte uvijek isto mjesto na dojci

Beba je završila sa sisanjem za sada

Ako se beba unervozi nakon što je sisala neko vrijeme, a isključili ste druge uzroke, može biti da je u procesu promjene svog obrasca sisanja. Bebe postaju veoma efikasne na dojci kako rastu i sazrijevaju. Mogu da završe podoj za mnogo kraće vrijeme nego ranije. Bebina frustracija može samo biti znak da je završila i da želi da ide dalje.

Takođe, beba će ponekad prosto željeti da sisa, vuče na kraju dojenja i otpuštanje mlijeka će je samo unervoziti. To možete provjeriti tako što joj ponudite prst ili cuclu (ako je beba starija od 4 sedmice).

Beba preferira jednu dojku

Ponekad će bebe odbijati dojku ili će se unervoziti na dojci na kojoj je otpuštanje mlijeka sporije ili prejako ili je količina malo manja. Zauzvrat će preferirati stranu na kojoj je otpuštanje brže/sporije i u kojoj je količina mlijeka obilnija.

Šta još može da uzrokuje nervozu:

  • Nicanje zuba, jer neke bebe osjećaju nelagodnost dok sisaju.
  • Zapušen nos.
  • Neke bebe sa alergijama ili osjetljivošću na hranu pokazuju nervozno ponašanje pri dojenju. Često kada postoji osjetljivost na nešto u majčinoj ishrani, beba će prihvatiti dojku gladna ali kada osjeti/namiriše nešto u mlijeku što će uzrokovati njenu nervozu, ona ispušta dojku, klati glavom naprijed nazad,itd. Osjetljivost na hranu u majčinoj ishrani je rijetka. Ako ovaj problem postoji, najvjerovatnije ćete primijetiti druge simptome, kao što su prekomjerno bljuckanje ili povraćanje, grčevi, proliv, osip, uporna zagušenost ili curenje iz nosa, ili pretjerani gasovi.
  • Mala količina mlijeka. Čestim sisanjem ćete povećati količinu mlijeka u grudima, odnosno dojenjem na zahtjev bebe.
  • Refluks.
  • Vezan odnosno sapet jezik.

Izvor: Kellymom
Prevela: Bojana Rajković

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply