Nema povraća PDV-a na bebi opremu i ne planiraju ga

shopping

Trudnica Edita Pićurica očekuje prvu bebu, i za njen se dolazak uveliko sprema pa je već rezervisala osnovne stvari i opremu, za koju će platiti porez na dodatu vrijednost kao i za bilo koji drugi artikl, jer u Crnoj Gori, za razliku od nekih zemalja u regionu, povraćaja nema.

Osim što povraća PDV-a nema za sada, kako su pojasnili Atlas televiziji iz Ministarstva finansija, ne namjeravaju ni da ga bude.

Kupovina osnovnih stvari za bebe za Editu je kako, navodi, dosta teška jer je njoj i njenom partneru to prvo dijete.

“Zato što ovi koji čekaju drugo dijete znaju otprilike šta im treba i onda naprave taj uži izbor. Međutim, ovi koji čekaju prvo dijete, njima je već malo teže. Oni misle da im sve treba”, kaže Pićurica.

Za kupovinu kompletne opreme za novorođenče potrebno je preko hiljadu eura. Roditelji kažu da se zbog toga uglavnom odlučuju za pozajmljivanje ili nasljeđivanje opreme za djecu. Mnogi od njih se pitaju zbog čega država ne obezbjeđuje mjere pomoći mladim roditeljima.

Roditelji iz susjedne Srbije koji su u sličnoj situaciji kao Edita, imaju pravo da traže povraćaj PDV-a za kupljenu hranu i opremu namijenjenu djeci. U prvoj godini starosti djeteta, može se ostvariti povraćaj u iznosu do 400 eura, a u drugoj do 300 eura. Da bi ostvarili ovo pravo, ukupan prihod roditelja mora biti manji od osam hiljada eura na godišnjem nivou, dok ukupna imovina ne smije prelaziti 195 hiljada.

U crnogorskom Ministarstvu finansija pojašnjavaju da ne razmišljaju o takvim odredbama jer “nijesu u skladu sa direktivom Evropske unije”, ali i jer bi i samo uvođenje sličnog rješenja bilo veoma komplikovano.

“Posebno komplikovano bilo bi dokazivanje vrijednosti imovine kao i podnošenje dokumentacije o ostvarenim prihodima, što bi zahtijevalo i sprovođenje kompletnog upravnog postupka. Imajući u vidu da navedeno rješenje nije u skladu sa zakonodavstvom EU, da kao takvo ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji, te da bi uvođenje ograničenja komplikovalo postupak, a samim tim bio bi i minimalan efekat od njegovog uvođenja, te u ovom trenutku nije predloženo slično rješenje”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Uprkos visokim cijenama i nemogućnosti povraćaja PDV-a, prodavnice dječije opreme u Podgorici uglavnom su dobro posjećene.

“Ako se uzima kompletna oprema, potrebno je oko hiljadu i nešto eura. Tu spadaju krevet, kolica i ostala oprema. Kolica ce kreću od 150 pa do hiljadu i nešto eura. Imamo krevetiće od 130 eura, ima i skupljih. Hranilice imate od 80 eura pa na dalje. Sjedišta imate od 70 pa čak do 400 eura. Sve koliko ko može da izdvoji”, kaže prodavačica Sanja Marković.

A za one koji nijesu u mogućnosti da izdvoje dovoljno novca, prodavnice nude mogućnost kupovine na rate.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Pitaju se i apsolutno su u pravu… a ovi iz nadleznog ministarstva bolje da sami dodju do neke ideje koja ce nam poboljsati standard i uslove a ne samo da se vade na ono sto nije “u skladu sa direktivom” nicijom, jer ako pocnemo da nabrajamo sto je sve u skladu sa direktivama a sto oni ne postoju i nemaju namjeru morali bi se dobor pokrit usima. Ne znam kako ih nije sramota da ovako nesto bezocno izjave.

Leave a Reply