Ako ste se odlučili za privatni vrtić provjerite ima li licencu

vrtici

Ukoliko vaše dijete ide u neki od privatnih podgoričkih vrtića, a da to nijesu: Kućica, Artić Pinokio, Arso, Kockica, Čarli Čaplin, Maša ili Mali Princ – budite sigurni da ste svog mališana smjestili u ustanovu koja nema licencu za rad, tj. ne ispunjava uslove za rad sa djecom predškolskog uzrasta. Razloga za brigu u tom slučaju ima. Vrlo je moguće da vaše dijete boravi u prebukiranoj grupi, da jede neprovjerenu hranu, da na njega pazi i da ga podučava nestručna osoba, da boravi u nehigijenskim uslovima…

Ako spadate u one roditelje koji bi tek trebalo svoje dijete da upišu u vrtić i logično ste se zapitali ko su “nelegalci o kojima govorimo – evo spiska na nivou države koje je emisiji Robin Hud dostavilo Ministarstvo prosvjete krajem prošle godine:

  • NVO Suncokreti Podgorica;
  • NVO „Čarli Čaplin” Bar;
  • Euromont Bijelo Polje;
  • NVO Svi smo mi djeca Podgorica;
  • NVO Zamak Bar;
  • Dječiji snovi Nikšić;
  • Iskrica Podgorica;
  • Dječiji san Podgorica;
  • Muzika djeci Podgorica;
  • Ars medica Dječija igraonica Podgorica;
  • Bambi Bar;
  • NVO Čarobnjak Tivat;
  • Pahuljica Bar;
  • Reuda Rožaje;
  • Vuk VT Budva.

Javna je tajna da je u Podgorici na desetine loše adaptiranih objekata sa nestručnim kadrom koji nude usluge čuvanja, vaspitanja i obrazovanja djece. Licencu nemaju, državi ne plaćaju porez, na svoju ruku uključeni su u razvoj djeteta u najosjetljivijem uzrastu. I sve to uz ignorisanje Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji je jasan u dijelu šta bi sve jedan vrtić trebalo da ima da bi dobio licencu.

Nakon višemjesečnog istraživanja “šarenih kućica” koje nemaju potrebnu dokumentaciju za obavljanje vaspitno obrazovnog rada sa djecom novinari emisije Robin Hud saznali su da je izbjegavanje sankcija države, za njih prava dječija igrica. Naime, većina takvih skriva se pod registracijom udruženja građana, igraonica, kulturnih centara. Kada se proviri iza ukrašenih vrata, jasno je da se po stanovima, kućama, skučenim prostorima, podrumima – čuvaju djeca, servira im se hrana i nudi usluga spavanja, dakle zarađuje se od svih onih djelatnosti koje su predviđene samo za vrtić, nikako za kulturni centar.

Privatni vrtići u Podgorici imaju gotovo identičan tretman, program i uslove čuvanja djece kao i državni. Međutim, pošto su i oni prebukirani, roditelji često preko oglasa, sajtova i preporuka, odlučuju da djecu povjere na čuvanje različitim agencijama, studijima, igraonicama, u kojima nema adekvatnih uslova za boravak mališana, a koji su pri tom i jeftiniji. U jedan takav, ušla je i redakcija emisije Robin Hud. Ljubazna gazdarica odmah je kazala da nije raspoložena da da izjavu, jer nema licencu, i kako tvrdi, prikupila je sve papire i čeka da novi ministar aminuje rad njenog vrtića, koji za sad radi pod upitnim uslovima.

Prostor u kojem se izvodi vaspitno-obrazovni rad trebalo bi da ispunjavaju uslove u pogledu higijenskih, ekoloških, seizmičkih, radioloških, komunalnih, urbanističkih i drugih uslova, u skladu sa Pravilnikom i Zakonom. Takođe, mora da ima adekvatan broj djece , odobren obrazovni program, obezbijeđen stručni vaspitni kadar. Ovdje su propisani detaljni uslovi za dobijanje licence. U Crnoj Gori su prve licence privatnim predškolskim ustanovana izdate 2010. godine i danas ih ima ukupno 14. Najveći broj licenciranih privatnih vrtića je u Podgorici, njih osam, dok tu djelatnost u Baru i Budvi obavljaju po dvije, a u Kotoru i Tivtu po jedna.

Privatne predškolske ustanove u 2014. godini:

PPU  Kućica – Podgorica;
PPU  Artić Pinokio;
PPU  Arso  – Podgorica;
PPU  Kockica – Podgorica;
PPU Čarli Čaplin – Podgorica;
PPU Mala bajka – Bar;
PPU Svetionik  – Bar;
PPU Zvono – Nikšić;
PU Maša – Podgorica;
PPU Mali princ – Podgorica;
PPU Moj svijet – Budva;
PPU Vini Pu – Budva;
PPU Knightsbridge Schools Montenegro – Tivat;
PPU Osmjeh – Kotor.

Vrtić Frog iz Podgorice je u međuvremenu prestao da radi.

Oni vlasnici vrtića koje su ispoštovale navedeno i uložile veći novac i druge resurse da bi dobile licencu, potvrdile su da je nelegalaca na stotine u Crnoj Gori.

“Nije na nama da ih ofiramo, roditelji su jednostavno pritisnuti lošom ekonomskom situacijom , pa zbog desetak eura manje u stanju su da svog mališana povjere na čuvanje nelegalnim vrticima. Sigurni smo da će nam Ministarstvo prosvjete pomoći da riješimo ovaj problem”, kažu predstavnice licenciranih vrtića.

Šta je ranije u vezi sa ovom temom saopštavano iz Ministarstva prosvjete?

Dakle, ukoliko vam je bitno da je vaše dijete na sigurnom, da se na adekvatan način obrazuje i preprema za školu, pokušajte da premostite jaz između popularne cijene i sumnjivih uslova u kojima vam dijete boravi. Nisku cijenu, kroz kasniji razvoj djeteta, možete višestruko platiti, jer je predškolski period najosjetljiviji i najvažniji za intelektualni, socijalni i emotivni razvoj osobe. Zato je važno da bude kontrolisan i pedagoški ispraćen.

Kada birate vrtić – obiđite objekat. Bez obzira da li je u pitanju privatna ili državna ustanova – raspitajte se o tome kome povjeravate dijete, kakav je program i organizacija rada. Tako ćete svom djetetu obezbijediti pravilno odrastanje.

Izvor: E-Balkan.net

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply